NBA

Zbog nestašice Kobeovih tenisica njegova supruga raskida s Nikeom. Što dalje?

Foto: Guliver

NAKON što je u travnju isteklo petogodišnje produženje ugovora koji su Nike i Kobe Bryant sklopili nakon završetka njegove karijere, a prije smrti, njegova supruga Vanessa Bryant i pravna osoba Imovina Kobea Bryanta odlučili su da više neće obnavljati partnerstvo, potvrdila je supruga tragično stradalog američkog košarkaša za ESPN.

"Kobeov ugovor s Nikeom istekao je 13. travnja 2021. Kobe i Nike napravili su neke od najljepših košarkaških tenisica svih vremena, koje nose i vole navijači i igrači u svim sportovima širom svijeta. Čini se prikladnim da više NBA igrača nosi proizvod mog supruga nego bilo koje druge slične tenisice s potpisom", rekla je udovica legende Los Angeles Lakersa za ESPN.

Nike je nakon Kobeove smrti limitirao dostupnost njegovih proizvoda

Vanessa Bryant postala je frustrirana Nikeovim ograničavanjem dostupnosti Kobeovih proizvoda nakon umirovljenja i nakon njegove smrti u siječnju 2020. godine u helikopterskoj nesreći. Također je bila frustrirana manjkavom dostupnosti Kobeove obuće u dječjim veličinama. Prema ESPN-ovim izvorima, Nike je ponudio produženje ugovora koje nije bilo u skladu s očekivanjima "doživotne" strukture kakvu je Nike sklopio s Michaelom Jordanom i LeBronom Jamesom.

"Nadam se da će Kobeovi obožavatelji uvijek moći nabaviti njegove proizvode. Nastavit ću se boriti za to. Kobeovi se proizvodi rasprodaju za nekoliko sekundi. To sve govori. Nadala sam se da ću sklopiti cjeloživotno partnerstvo s Nikeom, koje će odražavati naslijeđe moga supruga. Uvijek ćemo činiti sve što možemo kako bismo poštovali naslijeđe Kobea i Gigi. To se nikada neće promijeniti", rekla je Vanessa Bryant.

Foto: Vanessa i Kobe Bryant (Guliver)

Vjeruje se da će sva buduća izdanja obuće i odjeće brenda Kobe Bryant, koju proizvodi Nike, biti zaustavljena. Imovina Kobe Bryant mogla bi započeti pregovore s drugim kompanijama oko sklapanja novog partnerstva. Vanessa Bryant također je za ESPN potvrdila da Imovina Kobe Bryant posjeduje prava i na logotip "Mamba" i na njegov potpis. Logo "Sheath", koji se često nalazi na jeziku Nikeovih tenisica Kobe, u zajedničkom je vlasništvu obje strane.

"Kobe Bryant bio je važan dio duboke Nikeove povezanosti s potrošačima. On je učinio sve oko sebe boljima. Iako je naš ugovorni odnos završio, on je i dalje voljeni član obitelji Nike", objavila je kompanija za ESPN.

Kobe je želio pokrenuti vlastiti brend

Nakon što je postigao 60 poena u svojoj posljednjoj NBA utakmici 13. travnja 2016. godine, koji je Nike u ekstravagantnoj oproštajnoj kampanji proglasio "Danom Mambe", Bryant je imao petogodišnji ugovor kojim se partnerstvo nastavilo i u njegovoj mirovini. Prije nego što je smrtno stradao, Bryant je razmatrao pokretanje vlastitog brenda Mamba po isteku postojećeg ugovora s Nikeom. Čak se u prosincu 2019. sastao s kreativnom agencijom koja mu je potencijalno mogla pomoći u dizajniranju i plasiranju buduće serije proizvoda.

Nakon što je 2003. potpisao ugovor s Nikeom, Bryant je sklopio partnerstvo s brendom koje se produžilo do kraja njegove karijere. Zajedno su plasirali tenisice kao što su Zoom Huarache 2K4 i 2K5, model Hyperdunk koji se pojavio na Olimpijskim igrama 2008. godine te 11 modela s potpisom iz Nike Kobe serije.

Lansiranje modela Kobe 4 tijekom sezone 2008./2009., u kojoj je Bryant s Los Angeles Lakersima ponovno osvojio NBA naslov, otvorilo je novu eru niskih tenisica. U svih 30 NBA momčadi tada je samo nekoliko bekova nosilo niske tenisice, a uskoro ih se moglo vidjeti kod košarkaša na svim pozicijama i u svakoj momčadi. Danas gotovo polovica svih igrača nosi takve tenisice.

Foto: Prvi model Kobeovih Nike Hyperdunk tenisica (Guliver)

Nakon što se Bryant povukao iz NBA košarke, u posljednjih pet godina predstavljena je serija retro i novodizajniranih tenisica. Bryant je osmislio izraz "Protro", utemeljen na ideji da svoje stare tenisice nadogradi modernim konstrukcijama i tehnologijama. Bilo je ažurirano retro izdanje njegovih nekadašnjih tenisica.

Nekoliko vrhunskih košarkaša koji su imali ugovore s Nikeom već rutinski igra u Kobe tenisicama, što iz ljubavi prema karakteristikama, što u znak počasti. U posljednjim sezonama Devin Booker, P. J. Tucker, DeMar DeRozan, Buddy Hield, Isaiah Thomas i drugi dizajnirali su vlastite boje za ekskluzivne igračke modele Kobe Protro. Modeli Kobe 1, 4, 5 i 6 ponovno su pušteni na tržište kroz Protro seriju posljednjih godina. Tijekom ponovnog pokretanja sezone 2019./2020. u Orlandu 102 igrača nosila su Kobe tenisice, više nego bilo koji drugi brend u NBA ligi.

Košarkaši u panici jer ne mogu nabaviti svoje omiljene modele

Bekovi Lakersa Kentavious Caldwell-Pope i Talen Horton-Tucker nosili su Bryantove tenisice u ponedjeljak navečer protiv Utah Jazza i obećali da će to i dalje činiti.

"Prije svega, pokušat ću nabaviti još nekoliko pari tenisica prije nego što ih prestanu prodavati", rekao je Caldwell-Pope, dodavši da je šokiran ovom viješću.

Što se tiče Horton-Tuckera, koji u utakmicama nosi isključivo Bryantove tenisice, konferenciju za novinare nakon utakmice iskoristio je za javnu molbu: "Nije mi ovo drago, ali morao sam nešto smisliti. Pozivam svakoga tko mi može pomoći da nabavim Kobe tenisice, trebam ih."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.