REVOLUCIJA U NJEMAČKOJ Utakmicu Bundeslige će prvi put voditi sutkinja

Foto: Getty Images/Guliver Image

NJEMAČKI nogometni savez potvrdio je u četvrtak da je Bibiana Steinhaus (38) uvrštena na popis sudaca Bundeslige te da će u nedjelju suditi susret Herthe i Werdera u Berlinu. Steinhaus će tako postati prva glavna sutkinja u povijesti najeltinijeg razreda njemačkog nogometa.

No, Steinhaus ni u kojem slučaju nije bilo tko. Policajka i kći bivšeg njemačkog suca ima deset godina iskustva 2. Bundeslige, a sudila je i neke utakmice njemačkog kupa.

"Baš mi je drago. Što se mene tiče, svejedno mi je sudi li muškarac ili žena. Glavno da posao obavi kako treba, a ne sumnjam da ona hoće", rekao je mladi Hoffenheimov trener Julian Nagelsmann, a Werderov trener Alexander Nouri dodao:

"Ništa čudno. Ona je potpuno zaslužila tu ulogu".

Iako su svi s oduševljenjem dočekali njezino imenovanje glavnom sutkinjom u Bundesligi, Steinhaus je imala nekoliko incidenata s nogometašima u karijeri. Herthin tadašnji branič Peter Niemayer ju je 2010. godine želio potapšati po ramenu, ali je promašio pa ju je nehotice dotaknuo po grudima.

Na utakmici Fortune Düssledorf i FSV Frankfurta prije dvije godine Steinhaus je isključila domaćeg igrača Kerema Demirbaya nakon čega joj je on dobacio da joj nema mjesta u muškom nogometu. Savez ga je kaznio s tri utakmice, a klub ga je natjerao da sudi utakmicu mlađih ženskih uzrasta. Demirbay se na kraju ispričao, a sutkinja je prihvatila ispriku.

Incident s Biabianom imao je i Franck Ribery, iako puno opušteniji. Francuz joj je tijekom utakmice kupa protiv Chemnitzera u kolovozu odvezao kopačku dok je namještao loptu za slobodan udarac. Steinhaus ga je ukorila, ali su se oboje nasmijali.

Pročitajte više