NAVIJAČI

Policija: Navijači Benfice pojačani Torcidom već su radili nerede. Nema ulaza

Foto:

U MUP-u je održan sastanak predstavnika Dinama, Benfice i policije na kojem su dogovorene mjere osiguranja za večerašnju utakmicu Dinama i Benfice na Maksimiru. Očekuje se 30 tisuća ljudi. Prvi put u organizaciji utakmice visokog rizika policija i Dinamo suočili su s pravnim pitanjem o pravima hrvatskih državljana, pripadnika Torcide, koji večeras na južnoj tribini žele navijati za bratsku Benficu i protiv Dinama. 

>>>Torcida navija za Benficu kao što bi BBB-i za Panathinaikos protiv Hajduka

Organizatoru to predstavlja sigurnosni problem, a pripadnicima Torcide kršenje njihovih prava. U priču su se uključili i Ured pučke pravobraniteljice i Ured vlade RH za ljudska prava nakon dopisa navijača o kršenju ljudskih prava. Policija kao vrhovni zapovjednik organizacije susreta, prema Zakonu o navijačima, smatra da se ovdje radi prije svega o sigurnosnom pitanju.

Dinamo je organizator i zabranjuje prodaju karata, ali je dužan procijeniti rizik 

Na upit Indexa odgovorili su kako je organizator, nogometni klub Dinamo, donio odluku o zabrani prodaje ulaznica hrvatskim državljanima za tribinu Jug maksimirskog stadiona, no pitanje je što bi policija učinila da je Dinamo pristao prodati ulaznice pripadnicima Torcide. Organizator je odgovoran za procjenu rizika sukladno zakonu, ističe policija koja je upoznata s činjenicom da su navijači Benfice pojačani pripadnicima Torcide stvarali probleme na utakmici Benfice i Basela u Ligi prvaka prije dvije godine.

Policija podsjeća i na slučaj iz Plzena, gdje je hrvatskim državljanima bila zabranjena kupovina ulaznica za domaće tribine na stadionu pa se brutalan okršaj više od tisuću "nezbrinutih" navijača i policije dogodio izvan stadiona. 

Dinamo je, kako doznajemo, policiji poslao dopis o mogućem sigurnosnom problemu uoči utakmice s Benficom, a policija je odgovorila kako je njezin stav da klub ne treba prodavati ulaznice hrvatskim državljanima za sektor gostujućih navijača. Predstavnici Dinama i Benfice pozvani su potom na sastanak u policiju kako bi dogovorili detalje. 

Torcidu i navijače Benfice, No Name Boyse, povezala je tragedija 1994. godine i od tada su u prijateljskim odnosima. Policija smatra da su ujedinjeni ipak opasni za sigurnost na stadionu Dinama, najžešćeg rivala Hajduka.

Policija: Isti princip je bio za Boyse u Plzenu 

Iz zagrebačke policije za Index su pojasnili: 

"Odluku o neprodaji ulaznica hrvatskim državljanima za tribinu Jug stadiona Maksimir donio organizator sportskog natjecanja, GNK Dinamo. Naime, sukladno čl. 5 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima: Organizator je dužan procijeniti mogućnosti izbijanja nereda i nasilja na športskom natjecanju i poduzeti mjere radi njihovog sprječavanja i suzbijanja. 

Odluka o neprodaji ulaznica jedna je od mjera koje je poduzeo organizator natjecanja te je u skladu s citiranom odredbom Zakona. Pri tome valja istaknuti da se nemogućnost kupovine ulaznice odnosi samo na hrvatske državljane, za tribinu Jug, a koja je namijenjena gostujućim navijačima za ovu međunarodnu utakmicu. Hrvatski državljani mogu kupiti ulaznicu za domaće tribine.

Odluka je, između ostaloga, donijeta i na temelju saznanja zaprimljenih od portugalske policije da se u Zagrebu može očekivati dolazak 100-ak rizičnih navijača S.L. Benfica koji su skloni uporabi pirotehnike i konzumaciji alkohola te da su prošle nogometne sezone tijekom odigravanja nogometne utakmice u Lisabonu između S. L. Benfica - FC Basel navijači S.L Benfica ojačani pripadnicima Torcide sukobili se s navijačima FC Basel.   

Kao primjer sličnog postupanja podsjećamo na nedavno odigranu utakmicu UEFA Europa lige između FC Viktoria Plzen – GNK Dinamo u Plzenu, Češka, kada je iz sigurnosnih razloga navijačima GNK Dinamo onemogućena kupovina ulaznica za domaće tribine Doosan Arene."

Pučka pravobraniteljica i dalje vodi slučaj 

Ured pučke pravobraniteljice i dalje se bavi ovim slučajem te su nas izvijestili da su i nakon odgovora MUP-a u tijeku određena postupanja. 

 

"Zaprimili smo odgovor iz MUP-a vezan uz pritužbe građana koji su se žalili da im je zabranjen dolazak na tribinu stadiona Maksimir na utakmicu Dinamo - Benfica. U tim predmetima postupamo  i dalje. Po okončanju postupanja, pritužitelji će biti obaviješteni što je utvrđeno povodom njihovim pritužbi", odgovorili su nam. 

Pročitajte više