Policija uzvraća navijačima: I silovatelji kažu da je žrtva sama kriva jer ih je provocirala

"POSLJEDNJIH dana pokušava se stvoriti dojam da je za huliganizam kriva policija ili loši stadioni. Ali glavni uzrok problema su huligani; oni nisu divljali samo u Zagrebu, nasilja je bilo i u Ukrajini, Austriji, Mađarskoj, na Malti... Zar niti u jednoj od tih država stadioni i policija ne valjaju?", pita se glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Borovec ističe kako uzrok huliganizma sigurno nije u ponašanju policije niti u infrastrukturnim problemima. "Huliganizam izvire iz samih pojedinaca, a ne iz ovih segmenata koji se uporno žele gurnuti u javnost", osudio je Borovec recentne pokušaje pripadnika Dinamove navijačke skupine da divljanje opravdaju policijskom brutalnošću i nedovoljno dobrom intervencijom.

Jagić huligane usporedio sa silovateljima

Pokušaj navijača da krivnju prebace na policajce osudio je i šef Sindikata policije Dubravko Jagić koji tvrdi da iza takvih pokušaja stoje upravo oni koji su odgovorni za nasilje na sportskim borilištima. "Zbog huligana smo postali sramota Europe", kaže Jagić.

"Huligani izazivaju nerede gdje god dođu, a onda ih navodno policija mlati ni krive ni dužne. Pa nemoguće je da ih policija baš svugdje gdje dođu napada bez razloga. Svatko razuman shvaća da nešto nije u redu s huliganima, a ne s našim ili stranim policajcima", kaže Jagić.

Kao posebno apsurdnu je Jagić odbacio ideju da policija nije smjela intervenirati na tribini zato što sve snima videonadzor. "To je zamjena teza, isto kao kad silovatelj kaže da je žrtva sama kriva jer je to tražila. Pa zar bi policija trebala na televiziji samo gledati počinjenje kaznenog djela i nadati se da će kasnije možda pronaći počinitelja?!", kaže Jagić, ali ipak dodaje da niti za prekomjernu uporabu sile nema opravdanja pa je stoga pozvao sve navijače koji smatraju da su bez razloga dobili batina da to i prijave. "No, neka imaju na umu i da je lažno prijavljivanje kazneno djelo", kaže Jagić.

Država više neće štititi ljudska prava huligana

Borovec je danas potvrdio kako su već obavljene prve konzultacije o pooštravanju zakona o navijačima. Tomislav Karamarko nakon novih nereda izjavio je da će tražiti puno rigorozniji zakon, a radikalne mjere u borbi protiv huligana najavila je i Jadranka Kosor. Đurđa Adlešić je, pak, huliganima poručila kako ne moraju očekivati da će se država više zabrinjavati oko njihovih ljudskih prava kad bude donosila nove zakonske odredbe i strože kazne.

Također se priprema i zakon koji će regulirati status policijskih službenika, potvrdio je Borovec. "Povuklo se pitanje koliko su policajci zaštićeni dok provode zakon, odnosno kako se tretiraju kaznena djela koja pojedinci ili skupine čine na štetu djelatnika policije", kazao je Borovec.

Pročitajte više