Ponosni izbornik: Neki nam nisu davali ni jedan set...

Foto: Pixsell / D. Javorović 

"NA KRAJU, nije se dogodilo...", gledao je prema osječkim tribinama izbornik Željko Krajan nakon još jedne maratonske nedjelje u Davis Cupu.

Hrvatska nije uspjela, Nikola Mektić u petom meču nije uspio protiv Carrena Buste, slomio se već nakon prvog seta. U rujnu nas čeka borba za opstanak u Svjetskoj skupini Davis Cupa, no izborniku se na licu vidio ponos.

Nakon izgubljenog finala od Argentine Areni ostao je doslovno sam. No, pronašao je tipove koji su mu trebali i od njih stvorio momčad.

"Nitko nije očekivao da ćemo ovdje uzeti ni bod, neki su mislili da ne možemo ni do jednog seta... Vidjeli ste sve. Držali smo se do zadnjeg meča i osjećamo se kao pobjednici", rekao je Krajan. 

Hrvatska se borila bez najboljih imena, Čilića, Dodiga i Ćorića. No Škugor, Draganja, Mektić i Pavić pobrinuli su se da se ne priča o onima kojih nema, već o onima koji su tu. Osijek je doživio spektakl. 

Publika nam je dala sve, a mi smo vratili i više nego što smo imali 

"Zbog publike su momci bili dužni, željeli su se dokazati ovim divnim ljudima. Puno su nam dali, a mi smo vratili više nego smo mogli"

Pogled u budućnost je zanimljiv. Izbornik nikome nije zatvorio vrata, treba svu moguću pomoć, ali satisfakcija je golema jer je s igračima izvan 200 najboljih na svijetu namučio velesilu poput Španjolske.

"Čeka nas jak protivnik, u svakom slučaju. Puno je egzotičnih zemalja koje imaju sjajne tenisače. No, i mi smo pokazali da imamo puno veću širinu nego što smo mislili i razlog za optimizam u hrvatskom tenisu kada pogledamo prema naprijed" 

Što čeka Hrvatsku? 

Hrvatskoj ostaje da od 15. do 17. rujna u kvalifikacijama pokuša sačuvati status sudionika Svjetske skupine. Izvlačenje parova bit će u travnju, nakon što budu odigrani preostali susreti u Prvoj skupini. Za sada se zna da će u kvalifikacijama osim Hrvatske sudjelovati Češka, Japan, Rusija, Njemačka, Švicarska i Mađarska, zatim poraženi iz susreta Kanada – Velika Britanija i Argentina – Italija, te pobjednici susreta Brazil – Ekvador, Kolumbija – Čile, Indija – Uzbekistan, Kazahstan – Tajvan/Kina, Bosna i Hercegovina – Nizozemska, Bjelorusija – Austrija i Portugal – Ukrajina. Sigurno je da će Hrvatska u kvalifikacijama biti nositelj, što znači da će izbjeći neke od visoko rangiranih reprezentacija. Popis nositelja bit će napravljen na temelju rang liste koja će biti objavljena 10. travnja.

"Definitivno nitko nije bio toliko hrabar da razmišlja kako ćemo pobijediti unatoč otkazima trojice najboljih igrača. Pokazali smo da igrači koji su tu bili su vrlo kvalitetni i da njihov renking nije realan. Trebamo zahvaliti publici na podršci, time su se dečki osjećali bolje i sigurnije i čvršće na terenu", rekao je Krajan. Na pitanje može li se u rujnu očekivati najbolji sastav dodao je: "Tome se moramo nadati. Neće biti lako, potencijalni protivnici imaju igrače koji su među 20 ili 30 na svijetu"

Franko Škugor jedini je ostao uz Krajana nakon izgubljenog finala u Zagrebu. 28-godišnji Šibenčanin odigrao je dva najbolja meča u karijeri, spašavao nemoguće. Postao je senzacija i priča za naslovnice, iako je Hrvatskoj je već donosio bitne pobjede. U nedjelju je bio  slomljen. 

"Prazan sam nakon teškog tjedna i vikenda. Da smo prošli dalje, to bi bio dokaz da nismo samo prolaznici u reprezentaciji"

Ne treba nam taj dokaz. Tribine su i ovaj put kazale sve. 

>>> Škugor: Naježio sam se zbog ove publike 

>>> Prvi reket Španjolske: Jedna lopta podignula je Osijek na noge 

Pročitajte više