Posljednji trening prije puta za Kalinjingrad: Pala je odluka o sastavu

Montaža: Index, Trening: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je jutros u kampu u Iličevu odradila posljednji trening prije puta za Kalinjingrad, gdje u subotu od 21 sat protiv Nigerije igra prvu utakmicu skupine D na SP-u u Rusiji.

Nakon lutanja u pripremnim utakmicama protiv Brazila i Senegala, odnosno traženja idealne postave koja bi trebala pobijediti Nigeriju i s tri boda najaviti velike stvari, Dalić je pronašao 11 igrača kojima najviše vjeruje. 

"Neću gledati tko je star, a tko mlad. Igrat će najbolji. To sam rekao i igračima", jasno je poručio još na početku priprema, a isto ponavlja i prethodnih dana. Dalić je ipak imao velike dvojbe. Prva je Vedran Ćorluka, senior i dugogodišnji nositelj igre hrvatske reprezentacije, a druga Ante Rebić, kojeg se zbog prodorne igre više ne može držati sa strane.

Ivica Olić, legendarni reprezentativac i član stručnog stožera, danas je također potvrdio da je odluka o sastavu pala. Premda Olić, naravno, nije izdiktirao početnu postavu, najavljuje se da bi utakmicu u Kalinjingradu moglo započeti ovih 11 imena:

Subašić; Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Rakitić, Modrić - Rebić, Kramarić, Perišić - Mandžukić.

Hoće li Dalić Ćorluku ostaviti na klupi? Danima ga javno podržava i najavljuje među starterima, ali nakon utakmice protiv Senegala možda je promijenio mišljenje. 32-godišnji Ćorluka nije u formi. Stoper moskovskog Lokomotiva nikad nije bio igrač kojeg je krasila brzina, no taj je nedostatak prikrivao pametnim kretanjima, inteligentnim rješenjima i jako kvalitetnim čitanjem igre. Cijelu se sezonu mučio s ozljedama, u ruskoj ligi je odigrao svega nekoliko utakmica, a nizom jako loših obrambenih reakcija stvorio je dilemu kod izbornika. Odluči li Dalić eliminirati Ćorluku, stoperski par bit će Vida i Lovren, a na lijevi bok ide Ivan Strinić.

Trenutno najbolji hrvatski napadač Andrej Kramarić više ne bi smio biti upitan za prvih 11. Mandžukić je neupitni prvi špic za Dalića pa će Kramarić krenuti povučenije. U ovoj postavi iz momčadi ispada Milan Badelj, a Modrić se vraća u svoje prirodno okruženje, na poziciju zadnjeg veznog uz Rakitića. Rebić bi trebao biti desno krilo, a Perišić lijevo.

Bila bi to vjerojatno najofenzivnija Hrvatska ikad na velikim natjecanjima, jer u prvom sastavu nominalno su čak četiri izrazita napadača: Rebić, Perišić, Kramarić i Mandžukić.

OPCIJA BROJ 2

U drugoj opciji, Dalić se neće odreći Milana Badelja. Zaigra li on na poziciji zadnjeg veznog, iz momčadi ispada Ante Rebić, a Modrić ide naprijed. Kramarić pokriva desno, a Perišić lijevo krilo. Ostatak momčadi ostaje isti, uz stalan upitnik Vedrana Ćorluke.

Na jutrošnjem treningu vratio se Dejan Lovren, koji je kratko bio na poštedi. Press konferenciju odradili su Ivan Rakitić i Marko Pjaca, pričali o sjajnoj atmosferi i odgovarali na klasična pitanja. Na prvenstvu u Rusiji iskustvo generacije Modrića i Rakitića vidi se jače nego ikad prije, tako je i u njihovim javim istupima. Rakitić je danas poručio da nema isprike te da je sasvim jasno što on i Modrić moraju napraviti u Rusiji. Preuzeli su odgovornost, a u tom su slučaju i dileme oko sastava manje važne. 

Reprezentacija se sljedeći put javlja po dolasku u Kalinjingrad. 

Pročitajte više