Potop prvaka u UFC-u: Nate Diaz ugušio McGregora, Miesha Tate šokirala Holly Holm

Nate Diaz porazio je Conora McGregora u glavnoj borbi večeri sjajnog UFC 196 u Las Vegasu gušenjem na kraju druge runde! Aktualni prvak perolake kategorije pao je u svom debiju u velteru nakon što je Diaz uskočio umjesto prvaka lake kategorije Rafaela Dos Anjosa s kojim se Irac trebao boriti za drugi pojas.

Borba Conora McGregora i Natea Diaza bila je sve ono čemu su se fanovi nadali, jedino je krajnji ishod iznenadio cijeli svijet, posebno ako se zna da je Nate Diaz borbu prihvatio samo deset dana prije održavanja. No, čini se kako nije lagao kada je rekao da je u dobroj formi te da su jedini kilogrami problem. Tako se borba održala u velteru, a to se na kraju u potpunosti isplatilo Nateu Diazu.

Prva runda je protekla u stand upu, a mora se priznati kako je pripala McGregoru, koji je bio aktivniji i raznovrsniji, no nije uspio uzdrmati Diaza, koji je kontrirao i zadržavao kondiciju, kao da je znao da će mu trebati u drugoj rundi. Sredinom druge runde je Diaz pogodio neke udarce koji se nisu činili toliko jaki, ali koljena irskog borca su zaplesala. Nate ipak nije odmah nasrnuo, nego je kvalitetno osjetio situaciju te radio dovoljno štete dok nije dočekao očajnički potez McGregora. Irac je krenuo na rušenje, a Diaz kao da je jedva dočekao da se nađu tamo gdje je najjača. Brzo je došao do pozicije gušenja te završio borbu i šokirao svijet.

A kad je nešto loše, ovog puta po Danu White, zašto ne učiniti najgorim mogućim, pa se za to borbu ranije pobrinula Miesha Tate. U jednoj fantatičnoj borbi, savladala je Holly Holm nakon četiri i pol runde, no krenimo od početka. Holly Holm je, kao što smo i znali, imala prednost na nogama, posebno na kontroli distance te je to jako dobro koristila, posebno u prvoj rundi. Tamo nije bilo previše akcije, ali je bilo dovoljno udaraca prvakinje da bi joj ta runda pripala.

Drugi pet minute krenulo je slično, no nakon nešto više od minute, Tate dolazi do rušenja i kreće žestoka dominacija, koja je uključila dva pokušaja gušenja. Posebno je dobro izgledalo drugo, gdje je ruka bila potpuno na vratu Holly Holm, no prvakinja se nevjerojatno izvukla. Nakon toga je treću i četvrtu rundu odradio kao i prvu. Neutralnim fanovima vjerojatno vrlo dosadno, no za sebe dovoljno, odnosno bodovi za te dvije runde pripali su ponovno njoj.

Iako je znala da nema što čekati, Miesha Tate ipak nije nasrnula od početka posljednje runde, budući da je znala da Holm do očekuje, nego je i dalje radila u stand upu, a onda sredinom runde, nakon što je Holm do tada obranila šest od sedam pokušaja rušenja, napokon uspjeva i odmah dolazi do vrata. Holly ju je pokušala prebaciti preko leđa, no Miesha je čvrsto uhvatila i nije puštala, znajući da joj to donosi pojas prvakinje, a na kraju se do i dogodilo. Holly Holm više doslovno nije znala gdje je i borba je završena, a UFC ima treću prvakinju bantam kategorije u povijesti promocije.


Ostatak glavnog programa nije toliko oduševio, no možda smo dobili novu protivnicu Mieshe Tate, a to je Amanda Nunes iz Brazila, koja je došla do četvrte pobjede u nizu, ali i prve UFC pobjede koju nije ostvarila prekidom. Od Valentine Ševčenko bila je bolja dvije runde, a posebno tu vrijedi spomenuti drugu, koja joj je po dva suca pripala rezultatom 10-8. Ševčenko se probudila u posljednjoj, kad je imala već umornu Nunes ispred sebe, no nije bilo dovoljno odlučnosti za napraviti nešto više. Kad se cijelu muay thai karijeru boriš defenzivno i kontraški, uistinu nije jednostavno krenuti i nasrnuti pa čak i kad moraš. Nunes bi tako trebala postati protivnica Mieshe Tate, vrlo vjerojatno na UFC 200, osim ako UFC nema neke druge planove.

Preostale dvije borbe glavnog programa bile su poluteškaške. Ilir Latifi je bio raznovrsniji od danas vrlo slabog Giana Villantea, dok je Corey Anderson imao slabu prvu rundu, no u druge dvije je u potpunosti izdominirao Tom Lawlora.

Dva borca kojima je nastup na ovom eventu bio biti ili ne biti su se izgleda ipak opredijelili za drugu opciju, pošto su obojica doživjeli teške poraze. Erick Silva je nokautiran od strane Nordinea Taleba te se čini da više ne može ostvarivati pobjede niti u poklonjenim lakim borbama, koja mu UFC po pravilu daje nakon svakog poraza. Treći poraz u nizu doživio je i Brandon Thatch, koji je na nogama izgledao vrlo dobro protiv Siyara Bahadurzade, no dok ne popravi svoje hrvanje i borbu u parteru, teško da ima što raditi u UFC-u.

Vitor Miranda došao je do treće nokaut pobjede u nizu, ponovno vrlo atraktivno, Diego Sanchez je u jednoj neizvjesnoj borbi, gdje bi možda najpoštenije bilo neodlučeno, savlada Jima Millera, a pobjede su ostvarili Jason Saggo te Teruto Ishihara, nova japanska MMA zvijezda.

UFC 196 Main Card

Nate Diaz def. Conor McGregor, submission (Round 2, 4:12)
Miesha Tate def. Holly Holm, submission (Round 5, 3:30)
Ilir Latifi def. Gian Villante, jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 30-27)
Corey Anderson def. Tom Lawlor, jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 29-28)
Amanda Nunes def. Valentina Shevchenko, jednoglasna odluka (29-28, 29-27, 29-27)

Uvodne borbe

Siyar Bahadurzada def. Brandon Thatch, submission (Round 3, 4:11)
Nordine Taleb def. Erick Silva, KO (Round 2, 1:34)
Vitor Miranda def. Marcelo Guimaraes, TKO (Round 2, 1:09)
Darren Elkins def. Chas Skelly, jednoglasna odluka (30-27, 29-27, 30-26)

Diego Sanchez def. Jim Miller, jednoglasna odluka (29-28, 29-28, 29-28)
Jason Saggo def. Justin Salas, TKO (Round 1, 4:31)
Teruto Ishihara def. Julian Erosa, KO (Round 2, 0:34)

Pročitajte više