TRANSFERI

Potpuno bizarna stvar upropastila je Dybalin transfer

Foto: Getty Images

PROBLEM prava koja se vežu za ime nogometaša i njegove ugovore sa sponzorima bio je ključan u transferu Paula Dybale. Argentincu su zbog toga propali transferi u Manchester United i Tottenham i mnogi se sada pitaju na koji način je intelektualno vlasništvo igrača povezano s njegovim potencijalnim transferom u novi klub.

Dybalin agent je na ime takozvanih "image rights" tražio oko 14 i pol milijuna eura, a oba kluba to su odbila bez imalo razmišljanja. Problem je nastao što klubovi takvu vrstu prava, čak i da ih plate, ne mogu održati na životu jer u Engleskoj ne postoji takva vrsta prava. 

U slučaju Dybale ta priča je posebno problematična. Argentinac je prava na svoj lik i djelo prodao svom bivšem agentu, a prava sada drži tvrtka sa sjedištem na Malti pod nazivom Star Image Limited. Ta tvrtka zadržava prava na čak 15 zaštitnih znakova (trademarkova) povezanih s Dybalom.

Nakon njih, prava na prava, koliko god suludo zvučalo, drži sam Dybala. To znači da Dybala ima pravo kreirati sadržaj sa svojim logom i prodavati ga te uzimati postotak od zarade. 

Probleme je stvorila raspodjela vlasništva

Što je nogometaš veće ime, to prava vrijede više i očekuje se njihova monetizacija za vrijeme transfera. Zato prava na lik i djelo Lionela Messija vrijede 106 milijuna eura, Neymarova 56 milijuna, a Ronaldova 45 milijuna eura. 

Problem kod Dybale je u tome što on, za razliku od Messija i Neymara, nije jedini vlasnik prava na svoj lik i djelo, nego je većinski vlasnik ranije spomenuta agencija s Malte, dakle treća strana. Sukladno tome, treća strana može neovisno o tome želi li Dybala to ili ne diktirati cijenu prava prilikom transfera jer za nju to nije ništa više nego roba kojom trguje. 

Da je Dybala ostao jedini vlasnik sada vjerojatno ne bi mogao zaraditi ovako veliku inicijalnu isplatu prilikom transfera, ali bi zato u perspektivi imao puno manje problema, a svakako bi mogao izbjeći situaciju u kojoj se sada nalazi. 

Pročitajte više