Povijest na strani Marija, sadašnjost na strani Federera

U 14 SATI na Središnjem terenu Wimbledona počinje četvrtfinalni susret između našeg Marija Ančića i Švicarca Rogera Federera.

Što će donijeti "remake" meča od prije četiri godine? To je pitanje koje ovdje u Wimbledonu postavljaju čak i vlasnici "corner shopova" mahom Pakistanci i Indijci.

Svi znaju da je Mario posljednji igrač od kojega je genijalni Švicarac izgubio na travi točno prije četiri godine. Tada je to doduše bilo u prvom kolu što je Ančićevoj pobjedi dalo još veću dozu težine i senzacije.

Ovog puta je to finale prije finala bez obzira što su u igri još uvijek i Hewitt i Nadal. U tom društvu ostali četvrtfinalisti Nieminen, Bjorkman, Baghdatis i Stepanek su zaista autsajderi.

Dakle, Federer je već u nekoliko navrata Ančića istaknuo kao najopasnijeg protivnika na putu do četvrte titule u Wimbledonu. Od njihovog posljednjeg susreta na Središnjem terenu Federer je nanizao sedam Grand Slam titula.

Hrvatski tenisač spokojno očekuje meč. "Naravno da je sve drugačije, to što sam ga dobio prije četiri godine danas znači malo. Obojica smo se promijenili od tada. Posljednji meč u četvrtfinalu Pariza pomogao mi je da izvučem još ponešto pozitivno čime bih mogao ugroziti Federera. Ja se moram koncentrirati na svoju igru, agresivno u svakom trenutku, posebno na reternima. Moram napadati dubokim loptama." - kaže Mario.

Da je čvrst, da je borac dokazao je još jednom. Posebno u meču sa Đokovićem kada je znao naći put do pobjede, kada to, mora se priznati većina nas nije vidjela. Naravno da samopouzdanju doprinosi i 9 nanizanih pobjeda na travi.

Federer je sve mečeve riješio gotovo neoznojivši se u tri seta: Gasquet, Henman, Mahut, Berdych su kad se sve sabere zajedno imali samo nekoliko break lopti. To je četvrti put da Federer dolazi do četvrtfinala bez izgubljenog seta. Posljednji igrač koji je osvojio Wimbledon neizgubivši set bio je Bjorn Borg, točno prije 30 godina. S druge strane Švicarac je nanizao 45 pobjeda na travi (srušio Borgov rekord od 42 pobjede) i u tom su nizu tri titule u Wimbledonu te četiri u Halleu.

Kralj trave kaže za Marija da je napredovao posebno posljednjih 12 mjeseci. "On je odličan igrač i ustvari mislio sam, kada me pobijedio prije četiri godine da će se brže probiti prema vrhu nego što se to dogodilo. Ovo je trenutak kada može pokazati koliko je stvarno dobar. Odigrao je jako dobro protiv mene u Parizu i sigurno će nastojati ponoviti nešto slično s tim što mu, naravno trava više leži. Morao bi to biti dobar meč" - kazao je Federer pred današnji dvoboj.

Za Index iz Wimbledona

Pročitajte više