MEĐUNARODNI NOGOMET

Predsjednik FIFA-e: Super Bowl je svake godine, zašto onda SP ne bi bio svake dvije?

Foto: EPA

SVJETSKO nogometno prvenstvo svake dvije godine neće umanjiti "čaroliju" turnira, jer njegova učestalost ne bi utjecala na njegovu kvalitetu i prestiž, izjavio je predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino prilikom posjeta Izraelu.

Infantino je bio jedan od uglednih gostiju koji su prisustvovali desetoj godišnjoj konferenciji Jerusalem Posta.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja svjetskog prvenstva svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja SP-a svake dvije godine usprkos žestokim kritikama raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.

"Svjetsko prvenstvo s 48 reprezentacija (od 2026.) već je odlučeno. Hoće li se održavati svake dvije ili četiri godine, to je u fazi savjetovanja", rekao je Infantino medijima u Izraelu.

"Upravo zato što se radi o čarobnom turniru, možda bi se to trebalo događati češće," dodao je.

Europska nogometna federacija (UEFA) je u rujnu oštro kritizirala ideju Međunarodne nogometne federacije (FIFA) o uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine. UEFA je pozvala FIFA-u da prestane provoditi plan za uvođenje SP-a svake dvije godine te da se, umjesto toga, uključi u "istinske konzultacije" o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

No, Infantino očito ne posustaje.

"Ugled nekog događaja ovisi o njegovoj kvaliteti, a ne o učestalosti. Svake godine imate Super Bowl, Wimbledon ili Ligu prvaka, a svi su uzbuđeni i čekaju te turnire."

Prvi čovjek krovne nogometne organizacije rekao je da FIFA želi proširiti i svjetsko klupsko prvenstvo, koje se održava svake godine.

"Željeli bismo povećati vrijednost državnih prvenstava i domaćih liga", dodao je. "Moramo pronaći pravi format koji neće previše ometati kalendar i sve ostale događaje."

Infantina su, također, pitali može li Izrael ikada biti domaćin svjetskog prvenstva.

"Zašto ne možemo sanjati o svjetskom prvenstvu u Izraelu i njegovim susjedima? Ništa nije nemoguće. Moramo razmišljati o velikim stvarima", rekao je Infantino.

Govoreći o Kataru, Infantino se osvrnuo i na kritike da je domaćin Svjetskog prvenstva 2022. nagrađen turnirom.

"Sada nas čeka 13 mjeseci do Svjetskog prvenstva u Kataru. Bit će to vrlo različit SP, vrlo jedinstven jer će svi stadioni biti vrlo blizu, možda na ukupno 50 kilometara. Za ljubitelje nogometa bit će to kaj osjećaj koji ima dijete u Disneylandu jer na jednom mjestu dobivate sve najbolje, izvrsnu atmosferu, odličan ambijent. Nogomet je slavlje, radost, strast. Siguran sam da će to biti fantastično svjetsko prvenstvo", poručio je.

Pročitajte više