Predstavljamo reprezentaciju Slovenije: Kekovi heroji žele iskorak, ali im nedostaje iskustva

SLOVENSKA reprezentacija debitirala je na SP-ima u Južnoj Koreji i Japanu te se oprostila nakon utakmica u skupini. U Južnoj Africi se nadaju koraku dalje, no zadatak će im biti iznimno težak.

Na svoj drugi SP Slovenija dolazi rasterećena nakon odličnih kvalifikacija. Njihova ambicija bit će proći skupinu u kojoj igraju s Engleskom, Alžirom i SAD-om. S obzirom na kvalitetu i uigranost pod izbornikom Kekom, očekuju tri boda protiv Alžira te žele iznenaditi SAD, koji će u tom ogledu biti favorit s obzirom na iskustvo igranja SP-a.

Prije osam godina Slovenija je ambiciozno započela natjecanje, bila je tvrd orah za Španjolsku, koja je ipak pobijedila 3:1. Prvi gol zabio je Raul u 44. minuti, a Španjolci su slavili 3:1. Povijesni gol za Sloveniju na SP-u zabio je u toj utakmici Sebastijan Cimerotič u 82. minuti. U sljedećoj utakmici izgubili su od Južne Afrike 1:0, presudio je Nomvethe u 4. minuti. Slovenci su očekivali puno više od te utakmice te su se već bili pomirili s ispadanjem. Već su se tad javile tenzije na relaciji najboljeg igrača Zlatka Zahoviča i izbornika Srećka Kataneca.

Svađa najboljeg igrača i izbornika jedino se pamti s jedinog SP-a

Sve je kulminiralo nakon poraza od Paragvaja 3:1, u kojem je Zahovič zamijenjen. Iako su Slovenci vodili golom Ačimovića u sudačkoj nadoknadi, Paragvaj je u drugom poluvremenu odigrao sjajno i okrenuo do 3:1. Nakon utakmice Zahovič je Katanecu u svlačionici opsovao hrvatsku majku, uz dodatak da može kupiti cijelu Šmarnu Goru (mjesto gdje je Katanec živio). Izbornik je tad izašao pred novinare i rasplakao se dodavši da je ponosan na svoje podrijetlo.

Slovenija je igrala kvalifikacije za Mundijale u Francuskoj 1998. i Njemačkoj 2006., no nisu bili uspješni. Prolazak na SP u Južnu Afriku za slovensku javnost bio je sjajan doseg, jer je na početku malo tko vjerovao u plasman.

Reprezentativni kadar: Od apsolutnih autsajdera do pritajenih favorita skupine C

Izbornik Matjaž Kek skratio je popis na 26 imena te se nada da njegove mlade zvijezde mogu ostaviti traga već u Južnoj Africi. Tu je mladi Nejc Pečnik iz Nacionala, otkriće kvalifikacija, jedan od najboljih igrača poljske lige Andraž Kirm, Kölnovi Novakovič, Brecko. Garancija na golu je odlični Handanovič, dok im obrana nema kapaciteta većih od Cesara, Ilića... Treba obratiti pažnju na mladog igrača Intera Renea Krhina, Bochumova Dediča, Gentova Ljubljankiča.

Golmani: Samir Handanović (Udinese), Jasmin Handanović (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Braniči: Mišo Brecko (Koeln), Boštjan Cesar (Grenoble), Branko Ilić (Lokomotiv Moscow), Bojan Jokić (Chievo), Dejan Kelhar (Cercle Brugge), Matej Mavrič Rozič (Koblenz), Marko Šuler (Gent), Elvedin Džinić (Maribor), Suad Fileković (Maribor)

Vezni: Valter Birsa (AJ Auxerre), Andraž Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel Aviv), Robert Koren (West Bromwich Albion), Rene Krhin (Inter Milan), Aleksander Radosavljević (Larissa), Dalibor Stevanović (Vitesse Arnheim), Mirnes Šišić (Giannina), Darjan Marić (Rapid Bucharest)

Napadači: Zlatko Dedič (VfL Bochum), Zlatan Ljubljankič (Gent), Milivoje Novaković (Köln), Nejc Pečnik (Nacional Funchal), Tim Matavž (Groningen)

Dokle mogu: Najviše osmina, realno ostaju u skupini

Iako u medijima pričaju kako je utakmica s SAD-om ključna za prolazak skupine, prvo će se morati obračunati s Alžircima. Olakotna okolnost im je što s Engleskom igraju treću utakmicu, tad bi već trebali znati mogućnosti za prolazak skupine. U najboljem slučaju proći će kao drugi, pa ispasti u osmini finala, no i treće mjesto u skupini za njih bi bio najveći uspjeh na SP-ima. Skloni smo vjerovati da će na kraju ponoviti Japan i Južnu Koreju te taj rezultat premašiti budu li imali bolju gol-razliku od 2:7.

Pročitajte više