Petorica Hrvata nalaze se u europskoj eliti prema istraživanju CIES-a

Foto: EPA

MEĐUNARODNI centar za sportske studije (CIES), sa sjedištem u švicarskom Neuchatelu, objavio je novo istraživanje. Punim imenom CIES Football Observatory (eng. International Centre for Sports Studies) od 1995. godine objavljuje istraživanja o nogometu utemeljena na analizi niza statističkih podataka.

CIES su prije 28 godina osnovali FIFA, Sveučilište Neuchâtel i Grad Neuchâtel. U svom novom istraživanju CIES je kao i obično obuhvatio sve igrače koji nastupaju u ligama Petice i sastavio listu najboljih deset u različitim fazama i aspektima igre, a među elitom su se našla i petorica hrvatskih reprezentativaca.

Vlašić elitan u driblingu, Budimir u igri glavom

Člana Hoffenheima Andreja Kramarića CIES je svrstao na peto mjesto u konkurenciji veznjaka s najboljom završnicom gledajući statistiku uspješnih udaraca prema golu. Mlada zvijezda Manchester Cityja Joško Gvardiol  deseti je među bekovima u defenzivnim akcijama na tlu, odnosno u duelima, presječenim loptama i predviđanju odbijenih lopti.

Kapetan Hrvatske i legenda Real Madrida Luka Modrić sedmi je među šesticama po stvorenim šansama. U ovoj kategoriji parametri su učestalost ključnih dodavanja, predasistencija i dodavanja kojima se probijaju linije protivnika. Član Torina Nikola Vlašić deveti je među ofenzivnim veznjacima po učestalosti uspješnih driblinga. Konačno, napadač Osasune Ante Budimir sedmi je napadač Europe u igri glavom.

Pročitajte više