HNL

Priliku je dobio slučajno. Sad bi mogao biti najveći dobitak Dinamove sezone

Foto: Getty Images/Guliver Image

REMIJEM protiv Genka (1:1) Dinamo je osigurao novo europsko proljeće. Unatoč sasvim solidnom rezultatu momčad Damira Krznara ove sezone igra lošije i u prvenstvu i u europskim natjecanjima. Dobar dio uzroka leži u odlascima ključnih igrača, ali i odgovornosti koju dijele uprava i trener.

Dinamov trener nije imao puno vremena za pokrpati ozljedu koja je desetkovana ozljedama. Morao je u hodu smisliti rješenje, a rezultat bi dugoročno mogao biti izvanredan. Josip Šutalo stigao je iz drugog plana, priliku je dobio pomalo slučajno, a zasad je jedno od najugodnijih iznenađenja sezone hrvatskog prvaka.

Nastavi li s ovom razinom igre, mogao bi postati sljedeća velika Dinamova stvar, bitna karika u ekipi i skupocjeni talent.

Dinamova obrana ne ulijeva povjerenje

Plavi su u dosadašnjih 14 utakmica koje su odigrali u HNL-u primili 12 golova. Kada uračunamo i sve europske utakmice, dolazimo do cifre od 24 primljena gola u 27 utakmica. Dinamo je lani također u početku sezone imao problema s obranom. U prvih 14 kola primio je 15 golova, a u Europi je ispao iz Lige prvaka nakon što je i protiv Cluja i protiv Ferencvaroša primio dva gola.

Ipak, nakon toga je uslijedio period sezone u kojem se obrana stabilizirala. Joško Gvardiol zauzeo je poziciju na lijevom beku koju je, uz manje iznimke, držao do kraja sezone i Dinamo je izdržao čak pet utakmica grupne faze bez golova. Štoviše, samo ga je 15-ak minuta dijelilo od povijesnog uspjeha da ne primi gol u čitavoj grupnoj fazi prije nego što je Kristijan Bistrović u 77. minuti zadnje utakmice zabio utješni gol za CSKA.

Kada se usporede statistike iz ove i prošle sezone, vidi se primjetan iako ne i drastičan pad. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dojam je lošiji od brojki. Dinamov niski blok ne funkcionira kvalitetno, visoki pritisak nije dovoljno koordiniran i hrvatski prvak često živi na rubu opasnosti. Stručni stožer snosi veliki dio krivice za to, ali postoje stvari na koje nisu mogli utjecati.

Krznar radi greške, ali u nekim stvarima jednostavno nije imao sreće

Problem, naravno, nije samo u zadnjoj liniji, koja često nema pomoć igrača ispred sebe. Pola sezone Krznar je proveo pokušavajući vratiti Brunu Petkovića u formu, a s ozlijeđenim Ademijem i umornim Ivanušecom jako su opale energija i brzina u sredini terena. Nije pomogao ni odlazak Jakića, igrača koji je lani kao zadnji vezni bio ključ obrambene stabilnosti.

Osim toga, Dinamov trener imao je jako puno ozljeda u zadnjoj liniji. Ozlijeđena su bila oba desna beka, i Ristovski i Moharrami, dok je čudna sportska politika rezultirala time da od pet lijevih bekova tu poziciju na kraju igra stoper Franjić. Danac Rasmus Lauritsen, koji je prošle sezone bio nositelj zadnje linije, doživio je ozljedu zbog koje je propustio gotovo tri mjeseca nogometa. Od kolovoza je odigrao 168 minuta u prvenstvu i 0 u Europi. Radi li se o problemu s povredom ili je ispao iz prve postave, iz ove pozicije teško je reći.

Uz njega, ozljedu je obnovio i Dino Perić. Protiv Sheriffa je morao izaći iz igre i na klupi se rasplakao. Prije dvije sezone spominjao se u krugu reprezentativaca, ali je nevjerojatnim nizom pehova ispao iz tih kombinacija. Situacija je bila toliko panična da je Dinamo odlučio vratiti i pomalo zaboravljenog Emira Dilavera.

Uslijed svega toga priliku je dobio 21-godišnji Josip Šutalo, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Istri, daleko od očiju Dinamovih navijača. Postojala je velika briga hoće li suparnik detektirati mladog stopera kao slabu kariku. Na kraju bi Šutalo mogao ispasti najbolja priča sezone na Maksimiru.

Igra kao veliki. Hvale ga i Bišćan i Jakirović

"Za mnoge je Šutalo veliko iznenađenje. Za mene nije. Josipa pratim jako dugo, gledao sam ga i kad je bio na posudbi u Istri i drago mi je da je napokon dobio pravu šansu. Samo se nadam da će to sad biti u kontinuitetu te da neće dobivati samo mrvice i da ga nećemo pamtiti po pojedinačnim bljeskovima. Uspio je izbaciti iz momčadi Danca Lauritsena i vjerujem da je Dinamo u njemu dobio igrača za budućnost. Riječ je o modernom stoperu koji ima sve preduvjete da postane igrač svjetske klase."

Ovim riječima je Sergej Jakirović analizirao igru Josipa Šutala nakon utakmice protiv Rapida, kada je zabio supervažan gol kojim je okrunio izvrsnu utakmicu. U kratkom vremenu prometnuo se u standardnog prvotimca i na terenu igra puno zrelije nego što bi se za njegove godine to očekivalo.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Najviše impresionira njegovo postavljanje na terenu. Odlično čita igru, fino razigrava i može započeti napad. Zasad ne pokazuje veliku sklonost amplitudama u igri ni greškama, a svaka nova utakmica donosi mu sve više samopouzdanja. Izuzmemo li Gvardiola, koji je bio talent svjetskog kalibra, Dinamo ovako uzbudljiv prospekt na stoperskoj poziciji nije imao od Filipa Benkovića, koji je u ljeto 2018. godine prodan u Leicester za 14.5 milijuna eura.

Jako ga cijeni i Igor Bišćan. U U-21 reprezentaciji je započeo pet od šest utakmica u ovom kvalifikacijskom ciklusu, zabio je jedan gol i na najbolji mogući način zamijenio današnjeg igrača RB Leipziga. Razvoj mladih igrača uvijek je osjetljiv proces. Posebno se to tiče braniča, čije se greške najlakše uočavaju javnost i protivničke ekipe. 

Kao i kod svega ostalog, Šutalu samo treba vremena. Ako Dinamo s njim bude strpljiv i pametan, mogao bi dobiti dragulj kakvom se nije ni nadao na početku sezone.

Pročitajte više