Privatizacija Dinama: Modri koštaju kao Luka Modrić?

Foto: Hina

"DAO BOG DA OVO USPIJE", rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić nakon što je početkom ove godine skupština hrvatskog prvaka izglasala preoblikovanje kluba iz udruge građana u dioničko društvo.
 
Skupština kluba jednoglasno je prihvatila prijedlog izvršnog predsjednika Zdravka Mamića, koji je danas u pritvoru zbog sumnji u izvlačenje novca iz Dinama, i Izvršnog odbora, a preoblikovanje je povjereno jednom od skupštinara Marijanu Hanžekoviću, odnosno njegovom odvjetničkom uredu.
 
Glavno je pitanje na koliko je nezavisna revizijska kuća procijenila vrijednost Dinama...
 
"Još ne znamo točno, nije potvrđeno, ali po onome što znamo, procjena Dinama vrti se oko 30 milijuna eura", rekao je za Sportske novosti predsjednik kluba Mirko Barišić. Otprilike, toliko vrijede i bivši Dinamovac Luka Modrić, koji danas igra u Realu, a kojeg je Dinamo 2008. godine prodao u Tottenham za 21 milijun eura. Podsjetimo, da je upravo taj transfer jedan od onih zbog kojeg je Mamić pod istragom da je izvukao novac iz Dinama.
 
Hajduk je prije sedam godina procijenjen na 35 milijuna eura
 
Zanimljivo, kada je Hajduk krajem 2008. godine privatiziran, procijenjen je na 268 milijuna kuna, odnosno oko 35 milijuna eura. Rijeka je procijenjena na 92 milijuna kuna, Zadar na 68, Istra na 15 milijuna kuna, a Osijek na pet.
 
Tomislav Svetina, direktor kluba, otkrio je da su sve predradnje gotove i da se elaborat može predati ministarstvu i HNS-u.
 
Mamić u veljači: Idemo u preoblikovanjer jer su prihodi sve manje, a ciljevi sve veći
 
Prema Financijskom izvješću Dinamo je prošlu godinu završio s minusom od 90 milijuna kuna - prihodovao je 120 milijuna 725 tisuća kuna i 71 lipu, dok su rashodi bili 211 milijuna 372 tisuće 783 kune.
 
"Kao što vidite, prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba", rekao je na na skupšini u veljači Mamić i naveo da je drugi razlog odlaska u preoblikovanje UEFA-in financijski fair-play.
 
U prvom krugu dionice kluba nudit će se jedinicama lokalne samouprave, odnosno Zagrebu. U drugom krugu pravo kupnje dionica imaju svi članovi u jednakim omjerima. U trećem krugu imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama.
 
Privatizacija bi skinula Mamiću s leđa Inicijativu za Dinamo, ali može li pritvoreni gazda Dinama pronaći nekoga tko bi uložio novac u klub bez europskih uspjeha, navijača i stadiona?
 

Pročitajte više