Proćelavi mađarski golman u sivoj trenirci postao najstariji igrač u povijesti Eura

Foto: Getty Imgaes / Guliver Image

MAĐARSKI golman Gabor Kiraly zaigravši protiv Austrije s 40 godina i dva mjeseca postao je najstariji igrač u povijesti Europskog prvenstva. Dosadašnji rekorder bio je legendarni Nijemac Lothar Matthäus koji je 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji nastupio s 39 godina.

Proćelavog mađarskog golman sigurno pamtite po prepoznatljivoj trenirci u kojoj brani cijelu svoju karijeru. Počeo ju je nositi kako bi zaštitio koljena i s vremenom mu je postala zaštitni znak, a nedavno je otkrio i zašto je uvijek sive boje, naime jednom se morao presvući iz crne trenirke jer su suparnici imali dresove iste boje, pa je obukao sivu i bio igrač utakmice. Od tog dana brani isključivo u sivim trenirkama i to je samo jedno u nizu praznovjerja koje ima.


Mađarska legenda u utorak je u velikom derbiju protiv Austrije odigrala svoju prvu utakmicu na Euru u 18 godišnjoj reprezentativnoj karijeri, koja je počela protiv istog suparnika. Na debiju za Mađarsku obranio je jedanaesterac austrijskoj legendi Toniju Polsteru nakon samo četiri minute i bio je jedan od najboljih pojedinaca na utakmici.

Iako ga nije bilo u reprezentaciji od 2006. do 2009. godine, nastupio je rekordnih 103. puta za nacionalnu momčad i svojim fantastičnim obranama protiv Norveške praktički je sam odveo Mađarsku na Europsko prvenstvo.Veći dio svoje klupske karijere proveo je u Herthi, bio je nekadašnji suigrač Čačićevom pomoćniku Joeu Šimuniću,a nakon tri kluba u Njemačkoj i pet u Engleskoj napokon je zaigrao u domaćoj ligi. Svoju klupsku karijeru zaključit će u Haladasu, a od reprezentacije će se oprostiti nakon Eura u Francuskoj. 

Pročitajte više