"Prosinečki, dobro došao u pakao": Novinari i treneri ne žele ga na klupi Bosne i Hercegovine

Screenshot (Avaz)

U VIŠEMJESEČNOJ borbi za poziciju izbornika Bosne i Hercegovine ostala su samo dva imena - Robert Prosinečki ili Amar Osim. 
 
Trenutno je situacija takva da je Prosinečki favorit članova Izvršnog odbora, onih koji odlučuju, a sin legendarnog Ivice Osima favorit novinara i svojih kolega. 
 
Odmah nakon što su iz utrke otpali Dragan Okuka i Vladimir Petrović, krenula je žestoka kampanja za Osima, najtrofejnijeg trenera u povijesti bosanskohercegovačke lige. 
 
Prosinečki bi se danas trebao sastati s čelnicima NSBiH koji bi, tvrdi portal Sportske.ba, trebao pristati na sve uvjete hrvatskog trenera. 
 
"Sve će prihvatiti, sve, samo da Amar Osim ne bude izbornik. Prosinečkog će izabrati bošnjački članovi Izvršnog odbora uz podršku Mileta Kovačićeva, predsjednika FSRS-a koji je Zvezdaš i koji će glasati za Prosinečkog. Šest bošnjačkih glasova, pet srpskih i nedostaje jedan hrvatski. A oni koji odlučuju imaju već dva hrvatska osigurana", piše isti portal.
 
Upozoravaju Prosinečkog što ga sve čeka u Savezu koji novog izbornika bira mjesecima...
 
"Potrošit će ga, kao što su učinili s njegovim prethodnicima. Slavit će ga dok bude potpisivao ugovor, a onda ga se nakon jednog poraza odreći. Neće biti ničiji, pustit će ga niz vodu. I krenut će priče da puši kao Turčin, pije kao Rus i troši kao šeik. Prosinečki, dobrodošao u pakao", pišu Sportske.ba.
 
 
"Ovakva situacija u Hrvatskoj je nezamisliva" 
 
Edin Borovina, novinar koji prati reprezentaciju, razočaran je odnosom prema Osimu.
 
"Biraju između stranca koji u karijeri nije napravio skoro ništa i domaćeg trenera s rezultatima. Amar Osim ima pet titula prvaka BiH, ali ti rezultati i titule ne znače ništa ljudima iz Saveza. Zamislite ovakvu situaciju u HNS-u, da biraju između domaćeg stručnjaka s rezultatima i Bosanca bez ikakvih rezultata. Nezamislivo. Nezamislivo i nemoguće. Samo je kod nas itekako moguće", smatra novinar Fokusa.
 
"Osim će lakše napraviti smjenu generacija, bolje poznaje ligu BiH"
 
Mnogi smatraju da je reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja sve manje talenta crpi iz igrača koje je rat odveo daleko s Balkana, potrebna smjena generacija. I da je zbog toga Osim pravi izbor.
 
"Osim zna sve o našem klupskom nogometu i sigurno bi u reprezentaciju ugurao igrače iz domaće lige. Time bi i liga napredovala. Prosinečki? Nisam siguran da bi vjerovao igračima iz domaćeg prvenstva", piše Samir Šišić, novinar Faktora.
 
Nermin Šabić, bivši igrač Dinama, Zagreba, Intera, Osijeka i Zadra, također daje prednost Osimu. "Amar bolje poznaje igrače i stanje u Savezu", naveo je kao razlog, a isto razmišlja i još jedan bivši bosanskohercegovački reprezentativac Vlatko Glavaš.
 
"Bacaju te u džunglu da se boriš s majmunima i Indijancima. Osim je spremniji za to"
 
Svoju anketu među bosanskohercegovačkim trenerima napravio je i Avaz, a i tamo su svi bili za Osima. Najbolje je možda situaciju u bosanskohercegovačkom nogometu opisao nekadašnji reprezentativac Ninoslav Milenković.
 
"Posao izbornika BiH je kao da te bacaju u džunglu da se boriš s majmunima i Indijancima. Amar je spremniji na to od Prosinečkog, može se jače boriti s problemima našeg nogometa."
 
Osim, koji je sa Željezničarom u dva mandata dominirao bosanskohercegovačkim nogometom, svoj sastanak s članovima Komisije odradio je sinoć. Nije htio otkriti kako je sastanak prošao.
 
Za razliku od novinara, trenera i bivših reprezentativaca, navijači su u anketama podijeljeni.
 

Pročitajte više