JUSTIN FASHANU

Prvi gej nogometaš Britanije koji se zbog uvreda ubio ulazi u Kuću slavnih

Foto: Getty Images / Guliver Images

JUSTIN FASHANU, prvi i za sada jedini deklarirani homoseksualac u Velikoj Britaniji, bit će uvršten u Nacionalni nogometni muzej Kuće slavnih kasnije ovog tjedna u Manchesteru.

Fashanu, mladi (20) napadač Norwich Cityja, 1981. postao je prvi tamnoputi nogometaš za kojeg je plaćena odšteta od milijun funti, kada ga je za tu svotu doveo Brian Clough, legendarni menadžer Nottingham Foresta.

Ali upravo će nerazumijevanje koje je doživio od Clougha, koji mu se otvoreno rugao zbog njegovih homoseksualnih sklonosti i zabranio mu treniranje s ostatkom momčadi, označiti početak pada Justina Fashanua.

"Obitelj ga se odrekla"

Nakon samo jedne sezone morao je iz Nottinghama, a do kraja karijere 1997. prošao je 20-ak klubova. Sedam godina ranije tabloidu The Sunu je za raskošan honorar prodao ekskluzivu da je gej i tako do danas ostao najpoznatiji nogometaš koji je izašao iz ormara.

Ali osim spomenute materijalne koristi, Fashanuu priznanje nije donijelo ništa dobroga. Godinu dana mlađi brat John, slavni napadač naglašeno maskulinog, nasilničkog Wimbledona i reprezentativac Engleske, odrekao ga se u novinama.

Justin je postao predmet poruge navijača u cijeloj zemlji, nikako nije mogao naći klub pa se potucao od Švedske i Škotske do Novog Zelanda i američkih niželigaša. 

Upravo u SAD-u u proljeće 1998. jedan ga je 17-godišnjak prijavio policiji za seksualni odnos bez pristanka. Fashanu je pozvan na obavijesni razgovor, ali nije priveden. S obzirom na to da su tada u saveznoj državi Maryland čak i dobrovoljni homoseksualni odnosi bili kažnjivi, Fashanu je u strahu od zatvora (i iživljavanja tamo nad njim zato što je gej) pobjegao u Englesku, gdje se ubio u 37. godini.

U oproštajnom pismu poručio je da je spomenuti seksualni odnos bio sporazuman te da si život oduzima jer više ne može trpjeti ruganje, diskriminaciju i sramotu koju nanosi obitelji.

Pročitajte više