Esport

Prvi put u povijesti najbolji StarCraft igrač nije iz Južne Koreje

FOTO: Blizzard Entertainment

20-GODIŠNJI Finac Joona "Serral" Sotala je u Anaheimu u Saveznoj državi Kaliforniji ispisao povijest. U finalu najvećeg StarCraft 2 turnira na svijetu vrijednog 700 tisuća dolara nadigrao je Kima "Statsa" Dae Yeoba i tako postao prvi igrač izvan Južne Koreje kojem je to pošlo za rukom. Europski Zerg napravio je nemoguće, pobijedio je Korejce u igri koju smatraju vlastitim nacionalnim sportom.

>Kreće najvažniji događaj godine za sve ljubitelje Blizzardovih igara

Moderan esport kakav danas poznajemo počeo je prije dvadesetak godine u Južnoj Koreji s Blizzardovom igrom StarCraft. Mike Morhaime, suosnivač Blizzarda i donedavni predsjednik, sam je priznao da nisu mogli vjerovati što su Korejci napravili od njihove igre. Igrali su je na način koji je i samim tvorcima bio nezamisliv. U Južnoj Koreji su profesionalni gameri bili zvijezde i prije 15 godina, redimo StarCraft: Brood War igrači. Nekoliko televizijskih kanala prenosilo je mečeve, a gameri su imali status kao K-pop zvijezde. Sve od izlaska StarCrafta 1998. nitko u toj igri nije bio bolji od njih. Dominaciju su nastavili i nakon izlaska StarCrafta 2 i ekspanzija. Sve do jučer.

>Kako je Južna Koreja postala kolijevka globalnog fenomena zvanog esport

Južna Koreja StarCraft smatra svojim neslužbenim nacionalnim sportom, službeni je taekwondo. Najsnažnije inicijative da se esport izjednači sa sportom dolaze upravo iz te zemlje. Time bi Južna Koreja dodatno pojačala globalnu prepoznatljivost kao najveća esport sila na svijetu. Korejci su u posljednjih dvadeset godina bili dominantni u različitim esport naslovima, ali niti jednom kao u StarCraftu.

Serral je u 2018. osvojio sva četiri WCS turnira. Tome je dodao pobjedu na turniru GSL vs The World na kojem igrači iz ostatka svijeta igraju protiv najboljih korejskih igrača. Toliko su dominantni. U finalu tog turnira svladao je Statsa u napetoj seriji 4-3. Na WCS Global Finals na BlizzConu Serral je bio jedan od glavnih favorita. Kroz skupine se prošetao, a do finala izgubio samo jednu mapu i to od prošlogodišnjeg prvaka. I u finalu je Serral bio dominantan i ubrzo došao do vodstva 3-0. Imao je četiri prilike da postane najbolji igrač svijeta. Mladi Zerg je ipak protivniku prepustio dvije mape i u šestom meču ispisao povijest. Osim titule najboljeg na svijetu pripalo mu je i 280 tisuća dolara.

Na samo jednom turniru Serral je nadigrao sOsa, Zesta, Darka, Roguea i Statsa i to bez ikakvih problema. U proteklih 20 godina foreigneri (stranci) kako u StarCraftu zovu one koji nisu iz Južne Koreje, mučili bi se da uzmu mapu, a sada je situacija bila obrnuta. Kada je Serral osvojio GSL vs The World, mediji u Južnoj Koreji pričali su kako se to ne smije ponoviti. Njihovi igrači dobili su zadatak raditi još više kako bi obranili nacionalni ponos. Međutim, bezuspješno. Serral je ove godine najkompletniji igrač najkompleksnijeg esporta na svijetu. U svakom pogledu igra nevjerojatno, precizno, pametno i brzo. Kao i svi ostali, ponekad radi pogreške. Samo su njegove iznimno rijetke. Ono što je napravio Serral više nitko ne može ponoviti. Nitko više neće dobiti priliku biti prvi. Korejski igrači držali su nevjerojatan niz od dvadeset pobjeda na najvećim StarCraft turnirima i sigurno će se vratiti jači. Vidjet ćemo kako će Serral odgovoriti i gdje su njegove granice. 

Pročitajte više