Psiholog Belgijcima pokazao snimku sa zadnjeg SP-a: "Nisu ponosni na svoju zemlju"

Foto: EPA

HRVATSKA i Belgija sutra u 16 sati igraju utakmicu trećeg kola skupine F Svjetskog prvenstva, koja će odlučiti o prolasku u osminu finala. U belgijskoj reprezentaciji došlo je do svađa, koje su na konferenciji za medije negirali kapetan Eden Hazard i golman Thibaut Courtois. O problematičnoj situaciji govorio je i momčadski psiholog Jef Brouwers.

U intervjuu za belgijski medij Sporzu osudio je negativnosti među igračima te istaknuo da samo "stvaranje pozitivne atmosfere može pomoći". Brouwers s igračima radi na daljinu te je predložio da im se pusti snimka gola Nacera Chadlija iz 94. minute osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, kojim je Belgija s 3:2 pobijedila Japan i otišla u četvrtfinale.

"Bilo bi naivno tvrditi da je sve u redu kada nije. Amerikanci su ponosni što igraju za svoju zemlju, Španjolci također, Ganci također, Belgijci nisu. Ima pretencioznih igrača, što se ponekad brka s ponosom. Suigrači se međusobno komentiraju jer nemaju povjerenja jedni u druge. Ljudi se svađaju nakon faze koja bi inače trebala biti poticaj momčadi", rekao je Brouwers.

Belgija s Hrvatskom igra za osminu finala

Brouwers vjeruje da je negativnu atmosferu moguće preokrenuti u kratkom roku ako igrači počnu drukčije razmišljati. "Pomoći može samo stvaranje pozitivne atmosfere. S momčadi kakva je bila protiv Kanade i Maroka, to neće ići", izjavio je Brouwers za Sporzu.

"Momčad treba podsjetiti na dobre trenutke. Zato sam predložio prikazivanje snimke Chadlijevog gola protiv Japana. To je savršen prikaz svega što je nogomet. Puno je nesvjesne napetosti na takvom turniru. Trener i igrači moraju međusobno razgovarati i na stol staviti što imaju za reći", objasnio je Brouwers.

"Riječ je o međusobnom povjerenju. Važno je dugi razgovor voditi profesionalno. Sada je najvažnije govoriti o nogometu i ispraviti rezultate. Možete uspjeti samo ako igrači imaju strast te ako su uporni i ustrajni", dodao je reprezentativni psiholog.

Belgija je Svjetsko prvenstvo otvorila neuvjerljivom pobjedom nad Kanadom (1:0), nakon čega je izgubila od Maroka (0:2). S tri boda nalazi se na trećem mjestu skupine F, dok Hrvatska i Maroko imaju po četiri. Belgiji je za prolaz u osminu finala potrebna pobjeda nad Hrvatskom.

Pročitajte više