NBA

Rađa: Hoće li Jokić biti najbolji Europljanin ikad? Samo ako bude kao Dražen

NIKOLA JOKIĆ je noćas postao tek treći europski košarkaš koji je proglašen najkorisnijim igračem NBA lige. Prije njega to su jedino ostvarili Nijemac Dirk Nowitzki (2006.) te Grk Giannis Antetokounmpo prethodne dvije godine.

Jokić je dominirao ove sezone, a svoj Denver je odveo do treće pozicije na Zapadu s omjerom 47-25. Također, u prvoj rundi doigravanja Nuggetsi su na Jokićev pogon izbacili i Portland.

U regularnom dijelu sezone srpski centar bio je na 26.4 poena, 10.8 skokova, 8.3 asistencije, 1.3 ukradene lopte i 0.7 blokada po susretu.

Srpski centar Denvera pomeo je konkurenciju u izboru za najkorisnijeg igrača lige. Jokić je dobio ukupno 971 bod, Joel Embiid imao je 586, Steph Curry 453, a branitelj naslova Antetokounmpo 348.

Od ukupno 101 glasača (100 novinara i jedan glas dodjeljuje publika) Jokić je za 91 bio najbolji. Njih osmero je još stavilo Jokića na drugo mjesto, jedan na treće, a samo kod jednog glasača Jokić nije u Top 5.

Mnogi stručnjaci tvrde da je Jokića njegova nekarakteristična igra na poziciji centra, jer Srbin praktički jednako dobro može igrati svih pet pozicija ako treba, dovela na sam vrh NBA lige i da je zbog svoje polivalentnosti promijenio ulogu centra i na taj način revolucionirao košarku.

Za komentar smo nazvali Dina Rađu, čovjeka koji je prije 30 godina u tandemu s Vladom Divcem također redefinirao poziciju petice i iz temelja promijenio percepciju centra u modernoj košarci.

''Nikola i Luka imaju strašan košarkaški IQ, s tim se rađaš, to se ne može naučiti''

"Apsolutno zasluženo. Iza Nikole je nevjerojatna sezona. Riječ je o unikatnom talentu koji košarku vidi sasvim drugačije. Momak ima nevjerojatnu košarkašku inteligenciju i to se jako rijetko viđa. Dončić i on imaju strašan košarkaški IQ, a s tim se rađaš, to se ne može naučiti. Igrači, koliko god trenirali, mogu podići neke segmente svoje igre isključivo na temelju fanatizma i rada na sebi, ali ono što ova dvojica imaju, s tim se rađaš. Odigrao je sezonu bez mrlje i od srca mu čestitam", kazao nam je Rađa.

''Jokić može postati najbolji Europljanin ikad, ali sve ovisi o njemu, hoće li kao Dražen biti gladan ili će se zadovoljiti ovim''

Mnogi će reći da Jokić, baš kao i Dončić, ima potencijal postati najbolji europski košarkaš svih vremena. Rađu smo pitali slaže li se s tim.

"Mislim da može, ali sve ovisi o njemu. Nikola košarku više nema što naučiti, još samo da popravi fizikalije i mislim da može dominirati sljedećih deset godina bez problema. Pitanje je samo hoće li se zadovoljiti s ovim što je ostvario, s novcem koji je zaradio ili će ga tjerati glad za uspjesima dalje. Recimo kao Dražena. Dogodi li se ovo drugo, ne vidim tko bi ga mogao zaustaviti. Ipak, moram kazati da je nezahvalno i glupo uspoređivati velikane iz različitih epoha. Svaka generacija dala je svoje idole i jako je teško, a po meni i bespotrebno raspravljati tko je najbolji ikad. Košarka se u posljednjih 20, 30 godina puno promijenila. Napad je postao prioritetan u odnosu na obranu i samim tim različiti profili igrača dobili su na važnosti. Kad bi sučelili Jokića i Sabonisa, Arvidas bi ga fizički pojeo, dok Nikola ima lakoću koju Litvanac nije imao. To je tema za široku diskusiju i svatko tko će u njoj sudjelovati imat će argumente koji piju vodu. Sve je stvar afiniteta", kaže nam član Kuće slavnih.

Za kraj smo pitali Rađu da je trener i da može birati, koga bi izabrao od trojca Jokić – Dončić – Bojan Bogdanović.

"Svu trojicu, ha ha. Šalim se, to je kompleksno pitanje jer o puno parametara ovisi. Ključno je kakvu momčad imaš, kakav profil ekipe, kakve igrače. Fali li ti centar ili šuter. Zatim, vizija trenera je također jako važna. Nekad možeš imati nekoliko top zvijezda u ekipi a da ne napraviš ništa jer nemaš ideju što s njima. No bez dvojbe, mislim da nema ekipe koja ne bi željela imati svu trojicu", zaključio je Dino.

Pročitajte više