ZLATKO DALIĆ ZA INDEX

"Raketa mi je čestitao, ali to nije tema. Idemo po Euro na krcatom Poljudu"

Foto: Getty Images / Guliver image

NAKON jedne od najboljih utakmica otkako je na klupi Hrvatske, razgovarali smo s izbornikom Zlatko Dalićem, koji je s reprezentacijom stigao u Baku po još tri boda u borbi za Euro 2020. Dalićeva reprezentacija prije dva dana razmontirala je Slovake (4:0), a u ponedjeljak igra protiv Azerbajdžana.

>> Perišić: Ništa mi nije jasno, pa mi smo bolji nego u Rusiji

>> Modrić: Prošao sam svašta oko reprezentacije. Ali nikad neću otkazati dolazak

Jeste li sumnjali u reprezentaciju nakon brojnih otkaza i ozljeda igrača poput Rakitića, Kovačića i Jedvaja te očitog pada u igri nakon SP-a u Rusiji?

"Iskreno, malo sam sumnjao i nije mi bilo lako. No igrači nisu sumnjali, ovaj put oni su podignuli mene. Svaka im čast. Još jednom čestitam svojim igračima, kao i našim navijačima. Kada su se dojmovi slegnuli, siguran sam da je utakmica protiv Slovačke najbolja koju sam vodio i koju su naši dečki odigrali. Od prve do zadnje minute Hrvatska je izgledala onako kako uvijek treba izgledati."

Kakva je bila taktika za Slovake? Naši stoperi od prve minute stali su na centar, jeste li očekivali da Slovaci neće uspjeti doći do zraka?

"Kada smo ostali bez Jedvaja na zadnjem treningu, nisam htio raditi dramu i raditi velike izmjene u ekipi. Bartolec je bio spreman, trebalo mu je jako malo vremena da se oslobodi i zadovoljan sam kako je reagirao. Opcija je bila da stavimo Vidu na desni bok, ali ne želim to raditi. Imali smo puno situacija kada smo s nespremnim igračima otvarali utakmice, sjetite se kako smo loše izgledali kada je Barišić morao napustiti igru u Budimpešti. To nas je učinilo nesigurnima. Naučio sam veliku lekciju. Što se taktike tiče, najavio sam da ćemo napasti Slovake, s Perišićem i Rebićem na krilima. Htio sam da igramo kao u Rusiji. Nismo Slovacima dali da dođu do zraka i da iznesu loptu iz svoje polovice. Zaustavili smo Lobotku i Hamšika, naš vezni red dobio je utakmicu. Slovački stoperi vodili su igru, postali su nervozni i već na početku utakmice za njih je bio kraj. Vlašić je bio na Lobotki, a Luka na Hamšiku. Izgledali smo sjajno, ma ponosan sam".

Je li Slovačka bila slabija nego što ste očekivali? 

"Nisu toliko jak protivnik, nisu Engleska ni Španjolska. No mi smo odredili tijek utakmice, naša dominacija ih je uplašila i dokrajčila. Krenuli smo jako agresivno i nisu nas poljuljale promašene šanse. To je jako važno, možda i ključno. Vlašić je zabio predivan gol, kod drugog smo imali sreće i dalje je bilo samo pitanje s koliko ćemo razlike pobijediti. Slovaci nisu najjači protivnik, nisu se pokazali pred svojom publikom, ali velike zasluge za to idu našim igračima. Imali smo kontrolu, pas, dobro smo čuvali loptu i u defenzivi smo bili sigurni. Moram spomenuti i Livakovića na golu, on je veliki dobitak."

Što tek reći za Brekala, Vlašića i Petkovića? Jesu li oni već sada nositelji nove Hrvatske, hoće li se Kovačić i Rakitić morati boriti za mjesto?

"Ne bih razgovarao na taj način. Kovačić nam treba. Rakitić je kao i mnogi drugi dao puno za Hrvatsku. No u pravu ste kada kažete da su mladi igrači najveći dobitak utakmice protiv Slovačke. Otkako smo se vratili sa SP-a u Rusiji ponavljam da nam treba nova energija, više motiva i mladih igrača. Vlašić, Petković, Brekalo, Pašalić i drugi nisu samo moj dobitak, oni su dobitak hrvatskog nogometa."

Slažete li se sa stručnjacima koji kažu da Petković ima igračke karakteristike Davora Šukera?

"Već sam kazao koliko nam je Petković važan. Da smo u Mađarskoj imali pravog centarfora koji može sačuvati loptu i odmoriti naše brzance na krilima i u veznom redu, utakmica bi završila drugačije, siguran sam da ne bismo izgubili. Ne volim usporedbe. Petković je igrač kakav je Hrvatskoj silno nedostajao."

Je li Nikola Vlašić spreman preuzeti mjesto najboljeg veznjaka svijeta Luke Modrića? 

"Osim usporedbi, ne volim puno govoriti ni o pojedincu jer Hrvatska je Slovačku razbila kao momčad. Čuli ste Ivana Perišića kada je rekao da na mladima svijet ostaje. O Modriću znate sve. Čuli ste i Vlašića koji je rekao da je lako igrati kad u momčadi imaš Luku Modrića. Tip igrača kao Vlašić nam je također nedostajao. Veliki je borac, inteligentan igrač koji će tek pokazati sve što zna. Nakon utakmice u Trnavi ipak je red da istaknem doprinos Vlašića i Petkovića. Puno smo dobili s njima, prezadovoljan sam. Napravili smo pomak, ali nemojmo letjeti. To sam govorio i nakon pobjede nad Argentinom na SP-u, to je bio moj najteži zadatak, zadržati ekipu u stvarnosti." 

Kako komentirate posvećenost Luke Modrića koji s 34 godine i nakon silnih problema oko reprezentacije i sudskih procesa ni ne pomišlja odustati? 

"Nemam komentara. Sve što kažem bilo bi premalo za ono što on znači Hrvatskoj i što Hrvatska znači njemu. Pitali ste ga to na press konferenciji, odgovorio je jedino kako zna - iskreno. On je kapetan Hrvatske i svakim potezom to pokazuje, iz dana u dan." 

Jeste li razgovarali s Rebićem, zašto je nezadovoljan?

"Ne mogu na takav način voditi računa o baš svakom igraču. Razgovaram s Rebićem kao i sa svim drugim igračima. Jako se potrudio protiv Slovačke, trčao je, dao je na terenu što je mogao. U klubu je Reba dosad igrao centarfora i imao je više prostora, dok u reprezentaciji nije takva situacija, često ga uguše na tom mjestu pa ne može iskoristiti svoje znanje i moć. Kod mene igra krilo jer smatram da tu može puno više dati. Kad krene prema golu, on je živa opasnost, to je Rebić kakav mi treba. Zašto je nezdovoljan, ne znam. Nisu mi jasne priče o nekom nezadovoljstvu jer u reprezentaciji vidim golem trud, rad, zalaganje i želju. Mediji potenciraju jednu izjavu Dejana Lovrena koju ja uopće nisam tako shvatio. Naravno da atmosfera nije kakva je bila na SP-u, kada smo se borili za naslov svjetskih prvaka, ali nije ovo više ni ista reprezentacija, ni isto natjecanje. Svaki dan je nova borba."

Hoće li Rakitić imati mjesta u toj novoj Hrvatskoj?

"Sve u svoje vrijeme. Trenutno ne razmišljam o Ivanu, kao ni o bilo kojem igraču koji nije s nama. Pred nama je utakmica u kojoj moramo potvrditi dobru igru iz Slovačke. Treba nam 15 bodova za Euro, a imamo devet. O tome trenutno razmišljam. Moj posao je danas da momčad ostane čvrsto na zemlji i da ne poletimo. Ako ne pobijedimo Azerbajdžan, ništa nismo napravili. Čeka nas jako teška utakmica u kojoj će nam trebati puno opreza."

Je li vam Rakitić čestitao na pobjedi?

"Da, poslao je poruku. Javili su mi se Mandžukić. Ćorluka, Vrsaljko. Svi oni žive za Hrvatsku i nogomet. Znam koliko im znači naša pobjeda jer to je i njihova pobjeda. No apeliram još jednom, bit će vremena za čestitanje. Ništa mi nismo napravili na putu za Euro. Moramo skupiti još puno bodova. Prije svega, sutra moramo pobijediti Azerbajdžan i onda krenuti po plasman na Euro."

Hoćemo li to doživjeti na krcatom Poljudu u listopadu?

"Nadam se, ako Bog da, to bi bio red."

Pročitajte više