HNS

Raskol u Splitu zbog fotelje u HNS-u: Suci podnijeli ostavke

Screenshot: Youtube

NAKON poljudskog sastanka Hajduka i HNS-a počeli su pregovori oko prvog uvjeta koji splitski klub zahtijeva s ciljem zatopljenja odnosa u nogometu. Ključna borba vodi se u Županijskom savezu Splitsko-dalmatinske županije, s obzirom na to da je uvjet Hajduka uvođenje njihovog predstavnika u sudačku komisiju HNS-a.

Podsjetimo, splitski Županijski savez godinama nema svoje predstavnike u vrhu nogometne organizacije, a donedavno nisu priznavali legitimitet predsjednika i Izvršnog odbora HNS-a, no nakon sastanka na Poljudu sve se mijenja, ali splitski suci i Izvršni odbor Splitsko-dalmatinskog saveza ne mogu se složiti koga će poslati u Zagreb da ih predstavlja. 

Suci Splita i okolice podnijeli su danas ostavke u matičnom savezu jer, kako doznajemo, Izvršni odbor Splitsko-dalmatinskog saveza ne želi prihvatiti njihova kandidata Borisa Strukana.

Članovi komisije Toni Nejašmić, Vjeko Boban, Vesna Budimir, Andrija Čaljkušić, Tonći Grozdanić, Ante Jelavić, Mladen Jurić, Vedran Mamić i Boris Strukan na adresu komisije HNS-a poslali su mejl u kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo. 

Naime, Izvršni odbor smatra kako Strukan unatoč dobrom radu ne može predstavljati Split u HNS-u jer je njegov brat Duje međunarodni sudac HNS-a. Smatraju da bi to bio nepotizam te bi tako radili sve ono protiv čega se godinama bore. 

Među sucima koji su podnijeli ostavke je i Boris Strukan koji je s kolegama dosad uživao potporu Izvršnog odbora Splitsko-dalmatinskog saveza i većina njegovih prijedloga odobrena je od strane Izvršnog odbora. Kako doznajemo, od 20 prijedloga koje je splitska sudačka komisija dala u posljednje vrijeme usvojeno je 18. Nije usvojen prijedlog da se Strukana šalje u HNS i bizaran prijedlog da se od reprezentativaca Hrvatske traži financijska pomoć za splitske suce, a o čemu se razgovaralo dok je reprezentacija bila u Omišu. 

I to je bilo dovoljno za revolt cijele sudačke ekipe u Splitu gdje već godinama traju previranja ovakve vrste. Splitski suci još od odlaska Ede Trivkovića nisu se ujedinili i ustrojili te si međusobno štete. 

Mejl koji su poslali splitski suci prenosimo u cijelosti:

Poštovani kolege!

Obzirom na promijenjene okolnosti u radu našeg Saveza obavještavamo vas da smo sa današnjim danom podnijeli ostavku kao Komisija nogometnih sudaca NSŽSD i zahvalili vodstvu Saveza na do sada ukazanom povjerenju.

Razlog naše ostavke je nemogućnost sudjelovanja u radu i odlučivanju na način kako je to dogovoreno prilikom našeg imenovanja za članove Komisije nogometnih sudaca te trenutne okolnosti rada u Savezu koje su bitno drukčije od onih koje su nam bile prezentirane u trenutku kada smo se odlučili kao pojedinci i komisija uključiti u rad Saveza.

U svome radu nastojali smo biti pravedni te donositi odluke isključivo temeljene na rezultatima vašeg rada i vrednovanju postignuća koja ste postigli kao suci i ostale uključene osobe te stvoriti okruženje u kojem se do prilika dolazi isključivo temeljem vlastitih postignuća i ostvarenja.

Oprostite ako smo nekoga uvrijedili ili ako nismo ispunili vaša očekivanja. U svome radu nastojali smo vam približiti najnovija očekivanja i zahtjeve nogometnog suđenja te se nadamo da smo uspjeli utjecati na vaš angažman i izvedbu te da će neki od vas u budućnosti napredovati do najviših razina nogometnog suđenja.

Žao nam je što nećemo moći nastaviti zajedno surađivati, ali postoji određena razina očekivanja ispod koje nismo spremni ići u svom radu.

Ukoliko vam možemo osobno pomoći slobodno nam se obratite u bilo kojem trenutku.

Za sva pitanja i probleme vezano uz problematiku sudaca i suđenja te rada Saveza molimo obratite se predsjedniku ili tajniku Saveza dok se ne imenuje nova komisija sudaca.

Marko Erceg, predsjednik
Dino Knezović, tajnik

Športski program u ime bivše komisije nogometnih sudaca!

Pozdrav,
Toni Nejašmić
Vjeko Boban
Vesna Budimir
Andrija Čaljkušić
Tonći Grozdanić
Ante Jelavić
Mladen Jurić
Vedran Mamić
Boris Strukan

Istaknimo da glasovanje o splitskom predstavniku još nije službeno ni provedeno tako da je ova reakcija splitskih sudaca prilično brzo donesena. Idućeg tjedna očekuje se nastavak pregovora između Hajduka i HNS-a, a kako doznajemo, Izvršni odbor Splitsko-dalmatinskog saveza kao člana komisije sudaca u HNS-u predložit će Gorana Gabrila čije se ime spominjalo na poljudskom sastanku te je dojam da Gabrilo odgovara jednoj i drugoj strani, ali očito ne i splitskim sucima. 

*Tekst je izmijenjen u 13 sati zbog nenamjerne pogreške i krivog tituliranja osoba iz priopćenja koje je poslano medijima, zbog čega se ispričavamo čitateljima. 

Pročitajte više