Rat za milijune: HOO traži pritvor za zamjenika ministra sporta

Foto: Hina

DOK Hrvatska i dalje čeka konačni dogovor političkih stranaka oko toga tko će preuzeti vlast, kriza u hrvatskom sportu i dalje traje. Radi se o starom sukobu na relaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s jedne, i Hrvatskog olimpijskog odbora s druge strane, a sve zbog milijuna koje HOO želi vidjeti na svom računu.

Podsjetimo, još prije godinu dana HOO je preko svog odvjetnika Vladimira Gredelja kazneno prijavio Ministrovog zamjenika Tomislava Paškvalina zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a sve zbog 25 milijuna kuna koje MZOS tada nije isplatilo HOO-u.

MZOS je novac isplatilo naknadno, nakon burne rasprave u Saboru, iako je mišljenje Vlade o poslovanju HOO-a bilo negativno, posebno po pitanju Sportske televizije na koje i dalje odlaze milijuni kuna suprotno Zakonu o sportu. HOO je optužio Paškvalina da je uskratio Hrvatskom olimpijskom odboru isplatu 25.860.930,31 kuna od igara na sreću. USKOK je odbacio prijavu protiv Paškvalina, ali HOO je nastavio njegov progon.

Županijski sud prihvatio je žalbu HOO-a i vratio postupak istražnom sucu na novo odlučivanje. Istovremeno, odvjetnik Gredelje je u ime svog klijenta, čelnika HOO-a Zlatka Mateše, zatražio od Ministarstva smjenu Paškvalina, a u suprotnom najavio i traženje pritvora za ministrovog zamjenika.

Tomislav Paškvalin jedan je od najuspješnijih hrvatskih vaterpolista svih vremena i osvajač dva olimpijska zlata. Na funkciju ministrovog zamjenika za sport došao je nakon smjene Željka Jovanovića i njegovog zamjenika Petra Skansija. Prije dvije i pol godine u utrci za glavnog tajnika HOO-a porazio ga je Josip Čop, uz Matešu jedan od najprozivanijih zbog načina na koji se troši novac namijenjen hrvatskom sportu.

Priopćenje odvjetnika HOO-a prenosimo u cjelosti:

REDOVNO FUNKCIONIRANJE SPORTA PONOVNO JE UGROŽENO


Županijski sud u Zagrebu uvažio je žalbu Hrvatskog olimpijskog odbora protiv rješenja kojim je odbijen prijedlog HOO-a za provođenje istrage protiv okr. Tomislava Paškavlina, zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, kao neosnovan i vraćen istražnom sucu na ponovno odlučivanje.

Ukinuto rješenje istražnog suca ocjenjeno je paušalnim pa je sucu naloženo da u ponovljenom postupku svoju dužnost obavi sukladno svim relevantnim pozitivnim zakonskim propisima i temeljito razmotri sve okolnosti slučaja sukladno konkretnim uputama suda, što je u dosadašnjem postupanju suca izostalo.

HOO predlaže određivanje pritvora protiv Tomislava Paškvalina 

U HOO-u odluka suda dočekana je sa odobravanjem jer se upravo ovih dana ponavlja situacija koja je zahtijevala podnošenje kaznene prijave. Naime, Hrvatskom sportu opet prijeti blokada jer MZOS ne doznačuje sredstva iako je HOO ispunio sve svoje obveze sukladno Zakonu o sportu. Sukladno tome HOO će već sutra (ponedjeljak, 14.12., op.a.) predložiti ministru Vedranu Mornaru kojeg njegov pomoćnik očito obmanjuje, da Tomislava Paškvalina bezodložno suspendira sa mjesta čelnog čovjeka Uprave za sport i pomoćnika ministra, jer opstruira suradnju MZOS-a i HOO i redovno funkcioniranje sporta u RH . Iz istih razloga zbog opasnosti od ponavljana djela , ukoliko ministar tako ne postupi uputit ćemo prijedlog Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu da se protiv Tomislava Paškvalina odredi pritvor jer radi se o mogućim teškim posljedicama za nacionalni sport čije nastupanje po svaku cijenu treba spriječiti i teškom kaznenom djelu za koje okr. Tomislavu Paškavlinu prijeti kazna zatvora od jedne do dvanaest godina. Pored toga tražit ćemo proširenje istrage na druge odgovorne osobe. Posebno je zanimljivo da DORH nije našao osnova za gonjenje po službenoj dužnosti.

U Bjelovaru,13.12.2015.godine                                                    
                                                                                                                       Za Hrvatski olimpijski odbor
                                                                                                                        Vladimir Gredelj, odvjetnik
 

Pročitajte više