Razbio ih Dudu: Izraelci će tražiti osvetu za Tel Aviv

REPREZENTACIJE Izraela dobro se sjećamo iz prošlih kvalifikacija za Euro u Austriji i Švicarskoj, gdje je Hrvatska, autoritativno, ispred Engleske ostvarila plasman.

Izrael je tada izvisio, pobijedili smo ih i kod kuće i na jednom od najvrućih gostovanja posljednjih godina, u Tel Avivu. Oba puta za momčad koju od 2006. godine vodi Dror Kashtan bio je koban Eduardo Da Silva.

Njegovim pogotkom minimalno smo slavili u teškom ogledu na Maksimiru, no pravo je čudo Dudu priredio u Tel Avivu, gdje je zabio hat trick i utišao 40 tisuća gledatelja, u susretu u kojem je Hrvatska, začudo, opasno visila (4:3 pobjeda).

Izrael još nema pobjedu na velikom natjecanju

U kvalifikacijama za SP Kashtan je opet propustio odvesti momčad na veliko natjecanje. Izrael još nikada nije nastupio na Europskom prvenstvu, a član je Uefe od 1994. godine. Tek jednom nastupili su na svjetskoj smotri, daleke 1970. godine. Tada su u skupini poraženi od Urugvaja (2:0), dok su izjednačeno igrali s Italijom (0:0) i Švedskom (1:1). Iako se radi u respektabilnom rezultatu, posebno za debitantsku ekipu, u nastavak natjecanja plasirali su se Italija i Urugvaj, a Izraelcima ostaje utjeha da su u svom prvom nastupu na SP-u otkinuli bod kasnijim viceprvacima. Italija je, naime, u finalu poražena od Peleovog Brazila 4:1.

U kvalifikacijama za SP gubili bodove na Ramat Ganu

Njihov najbolji strijelac iz kvalifikacija za Euro 2008, Robero Colautti, u kvalifikacijama za SP odigrao je svega tri utakmice. Da su imali njegovu pomoć, možda bi ih i iduće godine gledali u Južnoj Africi. Izrael je u kvalifikacijskoj skupini sa Švicarskom, Grčkom, Latvijom, Luksemburgom i Moldavijom završio četvrti, ali bilo je jako gusto.

Direktan plasman na SP ostvarili su Švicarci (21 bod), u baraž je otišla Grčka (20 bodova), a ispred Izraelaca bila je još i Latvija. Ambicijama Izraela predvođenog Yossijem Benayounom da opet nastupi na svjetskoj smotri stali su na kraj kiksevi na njihovom Ramat Ganu. Na domaćem stadionu Izraelci vrlo rijetko gube, ali bodove su im otkinuli svi direktni konkurenti - Švicarska (2:2), Grčka (1:1) i Latvija (pobjeda 1:0).

Izraelci su stare hrvatske mušterije

Već spomenute utakmice iz legendarnih kvalifikacija za Euro 2008. nisu jedini susreti hrvatske i izraelske reprezentacije. Momčad Tomislava Ivića i Miroslava Blaževića gostovala je u Tel Avivu 17. kolovoza 1994. i utrpala domaćinima čak četiri gola. Dvostruki strijelac bio je Cvitanović, a po jedan gol dodali su Jurčević i Mumlek.

Dvije godine kasnije, ponovo u prijateljskom susretu, Izraelci su došli u Varaždin. Ovoga puta izgubili su s nešto manjom razlikom, samo 2:0 uz golove Štimca i Vlaovića. U istom gradu Izrael je gostovao i 18. kolovoza 2004. kada ih je potopio Šimunić (pobjeda Hrvatske 1:0). Posljednji prijateljski susret Izraela i Hrvatske održan je 9. veljače 2005. u Jeruzalemu. Završilo je golijadom, 3:3, a strijelci za momčad Cice Kranjčara bili su Klasnić (dva komada) i Srna.

Pročitajte više