Reakcija na revolucionarnu odluku HNS-a bi mogla odlučiti derbi Hajduka i Dinama

Foto: HINA/ Dario GRZELJ

DINAMO u subotu u 19:30 gostuje na Poljudu u velikom derbiju 28. kola SuperSport HNL-a. Momčad Sergeja Jakirovića u Split stiže s bodom manje od Hajduka i pet manje od Rijeke, ali od oba rivala ima utakmicu manje. Dinamo do kraja sezone igra još deset prvenstvenih utakmica i skoro nema pravo na grešku.

Situacija uoči zadnje četvrtine prvenstva je još uvijek u domeni spekulacije, a nakon subotnjeg derbija i onog koji tjedan dana kasnije igraju Rijeka i Hajduk puno toga će biti jasnije. Ono što je sigurno jest da bi Dinamo pobjedom praktički nokautirao Hajduk i stavio ga daleko iza sebe i Rijeke kada je riječ o tome tko je i koliki favorit za titulu.

Hajduk može Dinamu napraviti sličnu stvar, ali Dinamo ima utjehu u tome što ima i jednu utakmicu manje od rivala pa njegov stvarni zaostatak može biti manji. Remi bi iz istog razloga išao malo više na ruku Dinamu, ali Rijeka bi i u tom scenariju imala veliku prednost.

Oba trenera imaju probleme s ozljedama, a posebno se to odnosi na Mislava Karoglana, kojem i dalje nije spreman Ivan Perišić, a Mihael Žaper je odavno otpao. Dino Mikanović odrađuje crveni karton, a spreman neće biti ni Filip Uremović. 

U Dinamu se zdravstvena situacija nešto poboljšala, ali još uvijek ima jako puno rekonvalescenata za koje je teško očekivati da mogu igrati važnu ulogu u derbiju. Iz perspektive Sergeja Jakirovića i pripreme utakmice, jasno je koja će tri faktora biti presudna.

Strani sudac i kriterij

Tenzije i ulozi u derbiju su veći "nego ikad". Već danima se i jedna i druga strana galvaniziraju i nabrijavaju za utakmicu sezone koja će pred prepunim Poljudom biti puna emocija i ostrašćenih reakcija.

Kada se u računicu uzme i to da niti Hajduk niti Dinamo nisu ove sezone pokazali da mogu u kontinuitetu igrati kvalitetan nogomet, onda možemo očekivati dobri stari derbi gdje će se najmanje igrati nogomet. Neće pomoći ni to što se prognozira jak vjetar upravo u vrijeme utakmice.

U takvim okolnostima i jedna i druga ekipa će imati sveti zadatak da u svakom jačem duelu, dosuđenom autu ili korneru traži loptu za sebe i kaznu za suparnika. To je uobičajen folklor na derbiju i često je nošenje sa sudačkim odlukama i reakcijom publike ono što u susretu između dva za igru podjednako neraspoložena suparnika čini razliku.

Sada je HNS odredio da derbi sudi njemački sudac Daniel Siebert, što bi moglo jako promijeniti stvari. On ne poznaje igrače niti oni njega, što je istovremeno i dobro i loše. S jedne strane, teže će potpasti pod pritisak s terena, klupe ili tribine.

S druge strane, suci u SHNL-u se bolje razumiju s igračima, mogu pokušati razgovorom smiriti tenzije i puno bolje znaju koji igrači imaju tendenciju simulirati prekršaj, napraviti "most" igraču u skoku ili navlačiti napadača s obje ruke.

S obzirom na to da smo u ovoj sezoni imali aferu s procurenim VAR snimkama i da je zbog troboja na vrhu liga nikad napetija, suce se gleda (više nego inače) kao ključne aktere prvenstva. Dugo nije bilo važnije tko će se prije prilagoditi na sudački kriterij i tko će Nijemcu dati manje razloga da mu utakmicu napravi puno težom.

Dinamo bi zaustavljanjem Krovinovića napravio pola obrambenog posla

U fazi obrane je jasno da je Marko Livaja i dalje, nešto lošijoj formi unatoč, najveća opasnost. No, Dinamo bi barem pola posla u fazi obrane napravio kada bi zaustavio dotok lopte prema njemu i Josipu Brekalu - a to znači zaustaviti Filipa Krovinovića.

Često podcjenjivani veznjak Hajduka je ključan za balans ekipe u oba smjera i on je onaj koji kontrolira ritam utakmice. Bruno Petković će morati raditi i blokirati linije pasa prema njemu, a za očekivati je da će Jakirović i nekog veznjaka zadužiti za agresivno napadanje Hajdukovog playmakera. Možda će baš s tom ulogom Arijan Ademi startati.

Grafika: SofaScore

Hajduku bi se u središnjicu obrane mogao vratiti Josip Elez. Njegova najveća vrlina je igra na lopti, koja bi donekle kompenzirala veći doprinos Krovinovića u organizaciji napada, ali Hajduk i u tom scenariju ima problema.

Rokas Pukštas i Laszlo Kleinheisler, koji su favoriti za start u veznoj liniji, igrači su koji gledaju naprijed, napadaju prostor i traže situacije iz kojih mogu biti opasni po gol puno više nego što sudjeluju u izgradnji igre. Bude li Hajduk prisiljen preskakati igru, Dinamo će imati predvidljiviji i lakši posao u obrani.

Dinamo nema što čekati

Već smo pisali o tome koliko je izostanak proaktivnosti i želje za igrom Dinamo već koštao u derbijima. Iz te perspektive Plavima ne ide na ruku to što Hajduk "mora" ići na pobjedu, dok bi aktualni prvak prihvatio i remi, pa je moguće da će Jakirović opet kalkulirati preko mjere.

Dinamo je ove sezone puno puta spasio bodove pred kraj utakmice ili u sudačkim nadoknadama, a scenarij je bio gotovo pa identičan u svakoj od tih utakmica. Dinamo je igrao sporo i mlohavo, čekajući da mu se nešto dobro dogodi. Tek kad bi suparnik zabio gol, Plavi bi počeli agresivnije tražiti put prema suparničkom golu.

Protiv Hajduka bi takav razvoj događaja vjerojatno bio poguban jer je Hajduk puno bolja ekipa od Rudeša ili Varaždina, a defenzivno je i najbolja momčad lige. Jakirović je na račun igre u napadu već dobio brojne kritike i teško je očekivati da će u samom finišu sezone izmisliti nešto revolucionarno i promijeniti krvnu sliku momčadi kad napada.

No, ono na što definitivno može utjecati je broj igrača koji sudjeluje u završnici napada. Jedan od veznjaka morat će napadati prostor koji će se otvarati iza Petkovićevih leđa, bekovi će morati češće dolaziti visoko da se razvuče Hajdukova obrana, a Mišić i Sučić morat će se primaknuti bliže prednjoj liniji kako bi lakše osvajali odbijene lopte i pomogli zadržati pritisak na suparnika.

Formula postoji i nije nikakva tajna. Hajduk je daleko od nepobjedive ekipe, ali u zadnje vrijeme je splitski klub nabio kompleks Dinamu na Poljudu, gdje može odigrati i ispodprosječnu utakmicu i svejedno pobijediti prvaka. Dinamo ima šansu tu mini tradiciju prekinuti u najbolnijem mogućem trenutku za rivala.

Za Dinamo, ali i Jakirovića, ovo je utakmica u kojoj bi pobjeda izbrisala jako puno "grijeha prošlosti", a sezona bi dobila puno pozitivniji predznak. Izgubiti na Poljudu nije sramota. Sramota je samo ako se izgubi jer je trener igru postavio na identičan način kao i zadnji put.

Pročitajte više