HNL

Revolucija u hrvatskom nogometu. Odsad HNL možete pratiti kao i svaku od liga Petice

Foto: Sofascore

ZAHVALJUJUĆI hrvatskoj aplikaciji SofaScore, fanovi hrvatskog nogometa odsada mogu pratiti sve utakmice 1. HNL-a na jednako detaljnoj razini kao i one najvećih europskih liga. Hrvatska liga tako stiže u povlašteni krug 15-ak najvećih europskih liga koje imaju ovako detaljne statistike.

Kako je nastao SofaScore, jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje sporta na svijetu

Već dulje vrijeme hrvatska tvrtka SofaScore pokušava osigurati premium pokrivenost za HNL.

"Ponosni smo što smo za naše tržište uspjeli sklopiti veliki dogovor sa svjetskim liderom za sportske podatke, britanskom kompanijom Opta Sports. Iako već godinama kao njihov povlašteni klijent koristimo najveću bazu podatka iz koje je Sofa tim razvio algoritme za sve one sjajne opcije unutar SofaScorea, željeli smo to isto ponuditi i za pratitelje HNL-a što nažalost zbog veličine našeg tržišta nije bila opcija. Odlučili smo ući u pregovore sa Optom i investirati u projekt gdje će za nas krenuti pratiti HNL. Projekt je bio poprilično izazovan jer je izlazio van svakog standarda i okvira za Optu, ali uspjeli smo!", rekao je Zlatko Hrkać, CEO SofaScorea. 

Sve je besplatno

To znači da će, osim statistika, svaki igrač za svaku utakmicu generirati heatmapu, ali i SofaScore ocjene – njihov izvorni feature, kojim se na temelju više od stotinu statistika, generira live ocjena svakog igrača na terenu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ni u jednoj besplatnoj aplikaciji dosad nisu bile dostupne ovako detaljne statistike za HNL. Sada će to biti moguće na svim razinama: od utakmice do sezone, od igrača do cijele momčadi. Sve to, isto tako besplatno, moći ćete pratiti na Indexu kroz atraktivne grafičke prikaze u tekstovima.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dakle, 26. kolo HNL-a po ničemu se ne razlikuje od posljednjeg kola Premier Lige. Odnosno, za Mislava Oršića, Ramona Miereza i Kristijana Lovrića bit će, zasluženo, dostupni jednaki podaci kao za Lionela Messija, Neymara i Mbappéa.

Velik korak za popularizaciju hrvatskog nogometa

Također, zagriženi fanovi već mogu uživati u statistikama za cijelu sezonu koje su retrogradno izračunate. Budući da SofaScore ima 20 milijuna korisnika mjesečno iz doslovno svake države na svijetu, HNL će dobiti nevjerojatnu platformu na kojoj se igrači i klubovi mogu predstaviti. Tim više što su svako kolo najbolje ocijenjeni igrači istaknuti unutar aplikacije, što će itekako dodatno doprinijeti popularnosti lige.

Grafika: Sofascore za IndexSport

A osim fanova, SofaScore koriste i razni sportski profesionalci – od samih nogometaša koji se često pohvale dobrim ocjenama na društvenim mrežama, pa do trenera ili čak skauta, koji ovu aplikaciju koriste kao jedan od izvora dubinskih podataka.

Zbog cijele ove kombinacije se može reći da je ovo izvrsna vijest za popularizaciju hrvatskog nogometa, koja odlično ide uz iskorak naprijed u kvaliteti kojem trenutno svjedočimo.

Pročitajte više