LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Kako je nastao SofaScore, jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje sporta na svijetu

Kako je nastao SofaScore, jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje sporta na svijetu
Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić Foto: Luka Šangulin/Index

SOFAScore je danas jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu za praćenje sportova, Pokrivaju praktički cijeli svijet, imaju preko 20 milijuna aktivnih korisnika kojima omogućuju praćenje rezultata i statistika uživo za 22 sporta i preko 11.000 liga i turnira na više od 30 jezika.

Priča je krenula u ožujku 2010 godine kada su Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać, koji su već do tada zajedno radili na nekim internetski projektima. potpisali su prvi ugovor za sportske podatke te krenuli raditi na projektu koji je uoči Eura 2012 preimenovan u SofaScore.

Koliki je uspjeh SofaScorea na međunarodnom tržištu možda najbolje pokazuje činjenica da Hrvatska nije niti u top 20 po broju aktivnih korisnika, te da je aplikacija prevedena na više od 30 jezika. Imaju korisnike iz gotovo svih zemalja svijeta, a dominiraju europske zemlje u kojima je popularan nogomet,  kao što su Njemačka, Italija, Francuska i UK. Također jaki su i na južnoameričkom i afričkom tržištu. Za afričko tržište napravili su i posebnu verziju aplikacije koja je pogodno za korisnike s lošijim internetskim vezama.

Ivan i Zlatko, osim što su poslovni partneri, oni su i prijatelji skoro cijeli život. Zajedno su odrasli u Klinča selima, malom mjestu pored Zagreba, sjedili su zajedno u klupi u osnovnoj školi, a nakon toga pokretali i prve internetske projekte još u doba newsgrupa, blogova i foruma. 

“To je bilo vrijeme kada su se počela masovnije pojavljivati prva računala, modemi za internet. Pratili smo kako se razvijao internet i kako se nešto pojavljivalo, mi smo to testirali. Nakon 2000. pojavili su se blogovi, forumi, prvi puta si mogao nešto napisati što i drugi korisnici vide. Pokretali smo razne blogove, forume na kojima smo pisali o važnim događajima i pratili koliki je interes publike. Tako smo ‘otkrili’ i sport. Shvatili smo da je to tema koja ljude jako zanima ”, kaže Ivan.

Njihov glavni projekt u početku bio je internetski forum Cesarica, na kojem su objavljivali razne teme, od kojih su one sportske bile među najčitanijima. Zato su nakon nekog vremena tamo počeli objavljivati live rezultate sportskih natjecanja.

“Naša priča je drugačija od nekog startupa koji je krenuo 2013. ili 2014. godine jer mi kada smo kretali nismo znali za riječ ‘startup’. Nismo imali neku posebnu ideju koju smo krenuli raditi, već smo testirali razne stvari. ‘Navukli’ smo se na broj posjeta i u početku nam je glavni cilj bio imati što veći broj posjeta na našem tadašnjem forumu. kako je sport bio najposjećeniji, shvatili smo da ljudima moramo omogućiti live praćenje rezultata. Tako smo 2010. otvorili potkategoriju foruma na kojem smo imali sportske rezultate, ali je sve to služilo samo za dizanje posjećenosti”, kaže Zlatko.

“Prije deset godina, upravo u ožujku 2010. počeli smo plaćati prvi feed za sportske rezultate, pa smo se iz jako puno ručnog rada počeli prebacivati na ‘automatiku’. Vrlo brzo smo otvorili i prvi ured, no još uvijek smo u to vrijeme studirali i nismo znali hoće li ovo zaista postati ozbiljan posao”, dodaje Ivan.

“Nakon toga Google je primijetio da imamo prilično dobru posjećenost te su nas pozvali u svoj ured u Dublin. Sjećam se da smo putovali od Zagreba do Zadra automobilom, pa tamo sjeli na neku najjeftiniju liniju za London. Cijelu noć smo proveli na aerodromu, da bi ujutro stigli u Dublin. Google je već tada bio svjestan da dolazi era smartphoneova, pa smo nakon toga odlučili napraviti aplikaciju”, kaže Zlatko. 

Godinu dana kasnije, 2011., već imaju formiran ured, zaposlene programere i počeli su shvaćati da se cijela priča pretvara u ozbiljan posao.

“Kada smo krenuli raditi prvu aplikaciju, nismo bili ni svjesni koliko će to biti veliki projekt. Prvi developeri su nam govorili da će aplikacija biti gotova začas, a eto, mi i nakon 10 godina još uvijek na njoj radimo”, kaže kroz smijeh Ivan.

“2012. smo osjetili da moramo napraviti nekakav brend od toga i tada smo aplikaciju nazvali SofaScore. Dugo smo se mučili da nađemo pogodno ime, koje se jednako izgovara u cijelom svijetu, da dobro zvuči i da ima slobodnu domenu”, dodaje Zlatko.

Ono po čemu se SofaScore razlikuje od konkurencije su velike količine podataka, statistika i analiza kojima raspolažu. Na primjer, imaju sustav ocjenjivanja igrača koji čak može biti koristan trenerima i sportskim menadžerima.

"Prije šest godina smo se odlučili na ozbiljnu investiciju u sportske podatke i to je bio trenutak u kojem smo se počeli odvajati od konkurencije. Počeli smo primati veliku količinu statističkih podataka, na temelju toga smo napravili algoritam za ocjenu igrača i tu zapravo kreće naše odvajanje u odnosu na konkurenciju jer smo mi počeli nuditi nešto više. To je bio jedan od ključnih momenata, skretnica u odnosu na konkurenciju”, kaže Ivan.

“Po mnogim stvarima smo ispred konkurencije. Imamo 20 milijuna korisnika diljem svijeta od kojih su mnogi opsjednuti statistikama. Samo u nogometu tijekom vikenda uživo pokrivamo oko 2500 utakmica, a statističke ocjene igrača računamo za otprilike 250 utakmica; od treće brazilske lige, preko Kine do Njemačke, imamo pokriven skoro cijeli svijet. Na primjer, možemo primijetiti dobrog mladog igrača u četvrtoj engleskoj ligi kojeg nitko ne prati”, kaže Zlatko.

Što se tiče planova, ako nastave rasti ovakvim tempom kao do sada - a nema razloga da se rast ne nastavi -  do Svjetskog prvenstva u Kataru imat će 100 milijuna korisnika. SofaScore inače danas zapošljava ukupno oko 80 ljudi.

“Do tada želimo kvalitetno pokriti sve vremenske zone, a želimo proširiti i podatke prema nižim ligama. U ovom poslu je teško planirati, no dosadašnji tempo rasta će nas dovesti do 100 milijuna aktivnih korisnika. No sve to zahtjeva dodatne reorganizacije. Svaki skok u veličini firme zahtjeva promjene.” zaključuje Ivan.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara