Intervju: Sportski direktor Rijeke Robert Palikuća

"Rijeka ne želi odgajati nekom bundesligašu igrače, naš plan je totalno drugačiji"

Foto: Pixsell/Nel Pavletić,Matija Habljak,HNK Rijeka

RIJEKA je na zaslužene zimske praznike otišla zadovoljna. Momčad Gorana Tomića dijeli prvo mjesto s Dinamom i Osijekom. U nikad zanimljivijem i neobičnijem domaćem prvenstvu Riječani su na vrhu HNL-a, a dojam je da je ekipa mogla i više te, da nije bilo nekih kikseva na kraju polusezone, Rijeka bi na odmor otišla kao jesenski prvak.

Dinamo je već doveo Bočkaja iz Osijeka i prvak Hrvatske planira biti aktivan na tržištu ove zime. Hajduk je u naletu, splitski klub najavljuje dolazak nekih atraktivnih imena. Pretpostavljamo da ni Bjelica u Osijeku neće stajati skršenih ruku. No zanimljivo je vidjeti što će napraviti Rijeka.

Bivši menadžer Fortune i sportski direktor Nürnberga, Robert Palikuća, u Rijeci je preuzeo brigu o sportskoj politici kluba. Njegova je zadnja što se tiče ulaznih i izlaznih transfera, kao i skautiranja mladih igrača i onih koji mogu pomoći Rijeci da ostvari zacrtane ciljeve.

Palikuća nam je u opširnom intervjuu otkrio koji su to ciljevi te kako klub misli reagirati u prijelaznom roku u siječnju i objasnio nam je razliku između Rijeke i njenih konkurenata što se tiče transferne politike.

Saznali smo zašto Rijeka ne želi dovoditi skupe i gotove igrače te što znači konzervativna politika kluba s Kvarnera. Pričali smo o renesansi Roberta Murića, zadržavanju Josipa Drmića, razvoju Akademije kluba, trenerskoj filozofiji Gorana Tomića i potencijalnom problemu obrane momčadi.

Rijeka je polusezonu završila na vrhu s istim brojem bodova kao Dinamo i Osijek. Jeste li zadovoljni odrađenim?

Sezona je jako zanimljiva. Čujem da puno ljudi kaže da nikad prvenstvo nije bilo zanimljivije. Međutim, moramo biti svjesni da je prošlo tek pola sezone i da nas do kraja čeka jako puno izazova i jako puno utakmica. Da nam je netko prije početka prvenstva ponudio ovo stanje na tablici, sa smiješkom bismo ga prihvatili, ali kad vidimo kako smo neke utakmice gubili i kako smo neke bodove prosipali, onda je jasno da je moglo biti puno bolje i da ne smijemo do kraja biti zadovoljni. Ova momčad ima još jako puno prostora za napredak i definitivno moramo puno više raditi na otklanjanju pogrešaka u fazi obrane jer smo dosta bodova izgubili zbog velikih kikseva i grešaka. Cilj Rijeke je jasan. To je Europa, ali ako se ukaže šansa za nešto više, a to je naravno borba za naslov prvaka, onda budite sigurni da tu priliku nećemo propustiti i da ćemo dati sve od sebe da napravimo taj rezultat.

Dinamo je i prije početka prijelaznog roka na pompozan način doveo Bočkaja, a najavili su da je to tek početak dolazaka igrača. U Hajduku su također najavili neka jaka imena, a sigurno je da ni Osijek neće stajati po strani. Što Rijeka planira napraviti u prijelaznom roku?

Ono što je sigurno, to je da mi nećemo unaprijed najavljivati ništa. Jednostavno, to nije stil Rijeke. Ne zanima nas kako drugi klubovi posluju na tržištu i kako to rade, naš način rada je posve drugačiji. Volimo raditi u tišini, u pozadini, bez pompe i bez velikih riječi. Rijeka je tradicionalno uvijek aktivna u izlaznim transferima i vjerujem da će se to dogoditi i u ovom prijelaznom roku, ali jednako tako pratimo stanje na tržištu i na radaru uvijek imamo nekoliko mladih i talentiranih igrača koji potencijalno mogu pomoći prvoj momčadi, a onda samim time nekad u budućnosti klub od njih može profitirati i kod izlaznih transfera. Imamo dobru momčad, ali znamo kako stvari funkcioniraju na nogometnom tržištu i uvijek smo spremni reagirati.

Pratite li što rade vaši konkurenti na tržištu?

Ne. Analiziramo ih uoči utakmice protiv njih kako bismo pronašli njihove mane i na najbolji način to iskoristili. To je taj dnevni cilj, ali njihova transferna politika nas ne zanima. Praksa Rijeke je uvijek bila da se bavi sama sobom. Moramo biti realni i prihvatiti činjenicu da su neke ekipe financijski puno moćnije od nas. Njima nije problem za nekog gotovog igrača od 25-30 godina izdvojiti velik novac i ući u rizik da se igra prilagodi tom pojedincu. Mi u takav rizik nećemo ući. Nas ne zanima što rade drugi i ako neki klub dovede nekog igrača, to ne znači da mi odmah moramo odgovoriti i pokazati da možemo i mi. Naša politika je puno konzervativnija i to mi se jako sviđa.

Što točno znači konzervativna politika?

Dinamo ima preko 40 kvalitetnih igrača i svi oni u bilo kojem trenutku mogu upasti u momčad i biti konkurentni. Imaju tu moć da razvijaju mlade igrače i kasnije najbolje od njih prodaju za velik novac jakim europskim klubovima. Takvu strategiju moramo razvijati i mi. Što nam znači da dovedemo nekog gotovog i iskusnog igrača te da ga skupo platimo? Naravno, taj igrač može donijeti određeni postotak u napretku momčadi, ali, je li nam on garancija za naslov? Nije, a rizik je prevelik. Što ako se ozlijedi, što ako se ne uklopi u momčad? To je taj rizik o kojem pričam, u koji mi kao klub ne možemo i ne želimo ulaziti. Mi želimo napraviti nešto sa svojim igračima, a na koncu, uspjeh je sličan. Ako ne pričamo o naslovu prvaka, bilo koja pozicija koja vodi u Europu je slična i donosi sličan financijski kolač. Rijeka nema imperativ osvajanja naslova prvaka, međutim, bude li i nakon 34. kola situacija na ljestvici identična kao sad, naravno da će se i naš plan promijeniti i da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo napali naslov prvaka. Ponavljam, prvenstvo je dugo, a do sada smo vidjeli da svatko svakoga može dobiti. Slaven dobije Dinamo i Hajduk, Šibenik pobijedi Hajduk, nas kod kuće dobije Gorica, a Dragovoljac nam uzme bod. Svašta je moguće, ali mi smo s obadvije noge čvrsto na zemlji. Naš put nije jednostavan, ali je zanimljiv i pun je izazova.

Uvjeti koje ima Rijeka na Rujevici vjerojatno su najbolji u Hrvatskoj. Koliko to pomaže uspjehu kluba?

Uvjeti su fantastični. Ne samo u kontekstu HNL-a već su to uvjeti kojih se ne bi posramili ni klubovi sa samog europskog vrha. Presretan sam što je predsjednik Mišković stvorio takvu infrastrukturu. To je sjajno za klub, za grad, ali i za cijeli hrvatski nogomet. Nogomet na takvim travnjacima je logično kvalitetniji, a na Rujevicu često dođe i reprezentacija. Zaista bih volio da i ostali klubovi u HNL-u imaju uvjete kakve imamo mi jer bi to značilo da je naš nogomet napravio ogroman iskorak.

Jeste li zadovoljni radom trenera Gorana Tomića?

Goran je inteligentan i ambiciozan mladi stručnjak. Njegova filozofija nogometa je atraktivna za gledatelje. Njeguje napadački, ofenzivan nogomet i to je sjajno. Neki treneri godinama grade svoj rukopis, a on ga ima kao jako mlad stručnjak. Ima fantastičan odnos s igračima i stručnim stožerom, radi na sebi i želi napredovati i možemo reći da je sjajna stvar za Rijeku što ima takvog trenera.

Robert Mudražija je napustio Rijeku i potpisao je za Olimpiju. U čemu je bio problem?

Stvar je jednostavna. Dečko u Rijeci nije imao potrebnu minutažu, bio je nezadovoljan, a nezadovoljni smo bili i mi. Obostrana očekivanja nisu bila ispunjena. Kad smo ga doveli na posudbu, imali smo mogućnost otkupa ugovora, no kako se nije uklapao u planove trenera, s njegovim matičnim klubom smo dogovorili raskid posudbe i sad mu samo možemo poželjeti svu sreću da u novom klubu pokaže potencijal.

Kao klinac Robert Murić je važio za jednog od najtalentiranijih igrača u Hrvatskoj. Godinama se tražio, da bi ove polusezone eksplodirao i pokazao se kao jedno od najugodnijih iznenađenja HNL-a. U čemu je tajna?

Robert ove sezone živi od povjerenja koje mu poklanja trener i od nevjerojatno dobrog timskog duha u svlačionici. On to sad vraća golovima, asistencijama i fantastičnom igrom. Robert se ove sezone nametnuo kao najbolje desno krilo s lijevom nogom cijele lige, ali i kod njega, s obzirom na talent s kojim je rođen, ima još dosta prostora za napredak.

Složit ćete se da je ostanak Josipa Drmića bio fantastičan potez Rijeke?

Naravno, ali vjerujte, nije bilo lako. Josip se, naravno, želio dokazati u Norwichu, želio je pokazati da ima kvalitetu za Premier ligu, dok su Englezi računali da, ako ga ne zadrže, da ga mogu poslati negdje gdje bi ga više unovčili. Mi tu nismo imali previše prostora za manevar, ali smo čekali i bili smo strpljivi. Bili smo spremni i za alternativni plan u slučaju da ovaj posao propadne, ali smo na kraju uspjeli zadržati i njega i dovesti Obregona, pa smo sad zaista fantastično pokriveni na poziciji klasične špice.

Napad Rijeke je moćan, na koncu to pokazuje i broj golova, ali obrana je problem. Planirate li sad u zimu pojačati zadnji red?

Naravno da bi bilo koji pravi igrač bio pojačanje za Rijeku, ali ne bih se složio da je naš problem igra zadnjeg reda. Obrana počinje od napada i tu moramo puno raditi kako se ne bi događalo da primamo puno jeftinih golova. Također, moramo bolje reagirati i u fazi prekida, koji su nas ove sezone u puno navrata skupo koštali. Nije problem samo u zadnjem redu, analiza primljenih golova je puno dublja i to je segment na kojem moramo puno napredovati.

Dugo ste radili u Njemačkoj. Jeste li možda preko svojih veza stupili u kontakt s nekim bundesligašima i planirate li dovesti nekog igrača iz Njemačke u Rijeku?

Pratimo njemačko tržište, ali mi nismo klub koji će drugima razvijati i odgajati igrače da kasnije ne participiramo u prodaji. Zna se koji je naš cilj – proizvodnja igrača i zarada od izlaznih transfera. No, kad ste već spomenuli Njemačku, u kontaktu smo s nekoliko klubova koji su zainteresirani za neke naše igrače.

Kad je već fokus Rijeke na proizvodnji vlastitog kadra, onda rad s mladima mora biti na najvišem nivou. U kakvom je stanju Akademija kluba?

Otkako je na čelu Fausto Budicin, Akademija je super. Plan je da u Akademiji stvorimo igrače koji će u sebi imati Rijekinu DNA. Sad, pitanje je što je prioritet. Boriti se s Hajdukom i Dinamom za trofeje u mlađim kategorijama ili stvarati igrače za prvu momčad? Trenutno nemamo moć za oboje, ali ponosan sam kad znam da imamo mladih igrača koji već sutra mogu obući dres prve momčadi. S mladim igračima smo strpljivi, cilj je da ih čekamo dok ne sazru, da ih postupno uvodimo u ekipu dok ne postanu standardni prvotimci. Evo vam slučaja Denisa Bušnje. Bio je na posudbi, a onda smo vagali hoćemo li ga zadržati. Pokazalo se da je to bio pun pogodak. Danas je prvotimac, a moja velika želja je da od iduće sezone bude jedan od nositelja igre. Moramo još više raditi na regrutaciji i selekciji mladih igrača, kao i na edukaciji mladih trenera. Ima još toliko prostora za napredak.

Koliko je zahtjevno, pa i frustrirajuće, živjeti isključivo od proizvodnje i prodaje? Zavidite li klubovima koji mogu dovesti bilo kojeg igrača kojeg požele?

Od prvog dana sam znao u što sam se upustio i na ovo sam bio spreman. Postoje klubovi koji igrača plate 50 ili 100 milijuna eura pa promaše. Naša realnost je da u svom bazenu moramo stvoriti igrača i kasnije ga prodati. Također radimo na tome da skautiramo neke naše igrače koji su kao jako mladi otišli van, a tamo se nisu uklopili. Najbolji primjer za to je Robert Murić.

Rekli ste da ćete potencijalne transfere u zimskom prijelaznom roku odraditi u tajnosti tako da vas nećemo pitati o imenima, ali možete li nam reći planira li Rijeka u siječnju biti aktivna ili ste zadovoljni kadrom koji sad imate?

Tradicija Rijeke je da u svakom prijelaznom roku bude aktivna u oba smjera. Tako se ovdje do sada radilo, tako će se raditi i u budućnosti. U rosteru imamo više od 30 igrača. To je jako puno, a neki od njih dovoljno su nezadovoljni samom činjenicom da ne igraju. Što se tiče izlaznih transfera, odradili smo puno razgovora, ali spremni smo i reagirati ako ove zime klub ostane bez nekog igrača.

Pročitajte više