HNL

RIJEKA - OSIJEK 1:1 Žaper šokirao Rujevicu, a Kvržić pogodio prečku u 93. minuti

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

RIJEKA je remizirala s Osijekom 1:1 u derbiju petog kola Prve HNL. Hrvatski doprvak vodio je od 34. minute golom Čolaka, a pobjedu je ispustio u 86. kada je Rujevicu šokirao Žaper. 

Prvim remijem u sezoni Rijeka sada ima dva boda više od Osijeka, ali i dva manje od drugoplasiranog Hajduka, s kojim je propustila izjednačiti se, dok je vodeći Dinamo daleko tri boda. 

Jako tvrdu utakmicu gledali smo na Rujevici, a u pojedinim trenucima bilo je i oštrijih startova, uz jako uzbudljiv finiš. U takvoj početnoj borbi prvi su zaprijetili gosti. U 14. minuti Marić je s desne strane šesnaesterca ubacio prizemnu loptu pred gol Rijeke, a Mance je malo zakasnio na njegov ubačaj.

Rijeka je odgovorila već u 19., kada se Čolak majstorski oslobodio Škorića na lijevoj strani šesnaesterca te je odmah šutirao, a lopta je pogodila gostujućeg vratara i izašla izvan terena.  

Kohorta je pjesmom s južne tribine pružala podršku igračima Osijeka, a Armada je nastavila bojkot pa su gostujuće pristalice u prvom poluvremenu bile glasnije na Rujevici. 

No, u 34. minuti eksplodirale su tribine, a Rijeka povela 1:0. Majstorović je srušio Murića pokraj desne aut-linije i dobio žuti karton. Nije igrač Osijeka ni slutio da je počastio domaće prilikom koju su pretvorili u pogodak. Ubacio je Kvržić iz slobodnog udarca, a Čolak je majstorski glavom prebacio na drugu stativu i zabio za vodstvo u tim trenucima.

U nastavku se Osijek otvorio i pokušavao preko Kleinheislera i Bočkaja, ali nije bilo veće opasnosti po golmana Prskala u tim trenucima. Rijeka je naizgled kontrolirala utakmicu, a u 55. minuti tražila je i penal. Nakon oduzete lopte Lončar se spremao za udarac s desne strane, a Lopa ga je srušio s leđa. Međutim, sudac Strukan iz Splita nije pokazao na bijelu točku unatoč žestokim protestima s tribina.

Nastavili su igrači Dine Skendera pokušavati iz daljine, ali je Prskalo bez problema branio udarce Škorića i Mancea. Potom se opet golman Rijeke iskazao u 69. minuti, kada je skinuo udarac Mariću, a onda još jednom nakon odbijene lopte zaustavio pokušaj Osijekova igrača.

Unatoč raspoloženom čuvaru mreže, gosti nisu prestali vjerovati u izjednačenje i dočekali su ga u 86. minuti. Škorić je otvorio na desnoj strani za debitanta Silvu, a on je poslao povratnu loptu za Žapera koji je iz prve uhvatio Prskala na krivoj nozi i pogodio za 1:1.

Bila je Rijeka u šoku u tim trenucima, a umalo to nije iskoristio sjajni Silva koji je u sudačkoj nadoknadi odlično ušao s desne strane u srce šesnaesterca pored nekoliko igrača Rijeke, ali je njegov udarac obranio Prskalo.

No, ni to nije bilo sve. Rijeka je u posljednjim trenucima krenula naprijed, a Osijek se neobjašnjivo otvorio pa je Čolak izašao u zicer, a Ivušić skinuo njegov udarac u suprotni kut. Međutim, lopta se odbila do Kvržića, koji je opalio s desne strane šesnaesterca i pogodio prečku, a s tim je udarcem sudac Strukan odsvirao kraj utakmice. 

Na koncu je momčad Igora Bišćana, iako je ostala bez viđene pobjede, produžila sjajnu seriju. Naime, Rijeka na Rujevici nije izgubila posljednjih 11 prvenstvenih utakmica, uz osam pobjeda i svega tri remija, a uz samo pet primljenih i 24 postignuta gola.

S druge strane, Osijek je vezao drugi remi ove sezone u HNL-u i nakon Dinama (0:0) u prošlom kolu zaustavio i Rijeku.

Pročitajte više