Rijeka u nedjelju igra protiv Dinama, ali i tradicije. Modri ne gube na Rujevici

Foto: Igor Soban/PIXSELL

U DERBIJU 33. kola SuperSport HNL-a na Rujevici u nedjelju od 19:30 sastaju se Rijeka i Dinamo. Ogroman je ulog jer bi izravni dvoboj dva vodeća kluba lige lako mogao odlučiti o prvaku. Do kraja sezone su ostala četiri kola, a vodeći Dinamo ima bod prednosti u odnosu na Rijeku. Podsjetimo, ako na kraju sezone budu imali isti broj bodova, prvak će biti Dinamo zbog boljeg međusobnog omjera.

Rijeka je kiksala kod Lokomotive te je poražena 3:1 čime je Dinamu prepustila prvo mjesto. Time je prekinut niz Rijeke od devet uzastopnih pobjeda bez primljenog gola u svim natjecanjima, a zadnji poraz i primljeni gol prije toga je bio baš protiv Dinama na Maksimiru kada je izgubila 1:0 golom Frana Brodića iz penala u sudačkoj nadoknadi. Prekinut je i nevjerojatan niz bez primljenog gola iz igre koji je trajao ukupno 21 sat i 21 minutu, tj. od pobjede 1:2 na Poljudu protiv Hajduka u siječnju.

S druge strane, Dinamo je u pravom trenutku ušao u formu te je nakon remija 1:1 u Osijeku na početku ožujka zaredao osam ligaških pobjeda u nizu. Rezultat Rijeke prošlog vikenda mu je došao kao naručen jer sada domaćini nemaju prostora za kalkulacije, nego moraju ići na pobjedu protiv Modrih, a to im na Rujevici protiv Dinama nije dugo uspjelo.

Rijeka zadnji put slavila protiv Dinama prije više od tri godine

Dvoboj na Rujevici će biti 99. ligaški sraz Rijeke i Dinama od kada se počelo igrati prvenstvo Hrvatske. Modri su puno uspješniji te su do sada protiv Riječana upisali 57 pobjeda, 22 utakmice su završile remijem, a Rijeka je slavila 18 puta. Već dugo traje niz neporaženosti Dinama protiv Rijeke u SHNL utakmicama.

Rijeka je posljednji put pobijedila Modre u prvenstvu prije više od tri godine, točnije u siječnju 2021. godine kada su slavili 0:2 na Maksimiru golovima Stjepana Lončara i Franka Andrijaševića. Koliko je vremena prošlo možda najbolje svjedoči podatak da je trener Dinama tada bio Zoran Mamić, a Sandro Kulenović je igrao za Rijeku. Od tada je odigrano 13 prvenstvenih dvoboja ovih suparnika, a Dinamo je slavio čak deset puta uz tri remija.

Dinamo ne gubi na Rujevici od 2020. godine

Na domaćem terenu Rijeke je omjer nešto izjednačeniji pa je tako Rijeka slavila 13 puta u 47 ligaških dvoboja protiv Dinama kod kuće, 16 utakmica je završeno remijem, a gosti su slavili 18 puta. Međutim, ako gledamo samo utakmice koje su se igrale od kada se Rijeka preselila s Kantride na Rujevicu, situacija je nešto drugačija.

Od kolovoza 2015. godine odigrano je 17 ligaških dvoboja ovih suparnika u kojima je Rijeka slavila pet puta, što u postotku otprilike odgovara uspješnosti koju su imali na Kantridi. Međutim, Rijeka je četiri pobjede postigla u prvih sedam utakmica, a u idućih deset je samo jednom uspjela slaviti.

Zadnji put su Dinamo na Rujevici uspjeli pobijediti usred korona-mjera u srpnju 2020. godine kada je rezultat bio 2:0 zahvaljujući golu Antonija Čolaka i autogolu Joška Gvardiola. Dinamo je u tom trenutku već bio osigurao naslov prvaka. U idućih sedam utakmica na Rujevici odigrana su tri remija, a Dinamo je slavio četiri puta uključujući rekordnu 2:7 pobjedu na kraju 2022. godine. Posljednji ligaški dvoboj na Rujevici odigran je u studenom prošle godine te je završilo 2:2, a Rijeka se poraza spasila u 89. minuti golom Mateja Mitrovića.

 

Pročitajte više