Roko Ukić se oprostio od košarke nakon 23 godine: Najbolji suigrač mi je bio Rađa

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DUGOGODIŠNJI hrvatski košarkaški reprezentativac Roko Ukić s 39 godina formalno je završio karijeru oproštajnom press-konferencijom u Žutom salonu na splitskim Gripama, dvorani kluba u kojem je započeo i završio 23 godine dugu karijeru. Debitirao je s 15 godina i 10 mjeseci, a posljednju utakmicu odigrao lani kao 38-godišnjak.

Presica je održana tri dana prije utakmice Splita i Zadra u Kupu Krešimira Ćosića, što je simbolično jer je upravo u Kupu protiv Zadra sa Splitom osvojio prvi trofej u karijeri u legendarnim Jazinama 2004. postigavši koš za pobjedu u zadnjoj sekundi. Simbolika je bila i u tome što je istovremeno u istoj dvorani njegov sin Luka, za kojeg kažu da je i talentiraniji od njega, igrao utakmicu pretkadetske lige.

"Nije mi bio problem prepoznati da je dosta"

"Službeno mogu objaviti da košarku više profesionalno neću igrati. To je logičan slijed događanja s obzirom na moje godine i odigrane sezone. Emotivan sam, ali nimalo mi nije teško jer mi nije bilo problem prepoznati da je dosta", rekao je Ukić i dodao da mu je žao što u posljednjoj sezoni sa Splitom nije uspio osvojiti trofej, ali podsjetio da klub to ima priliku učiniti bez njega već idućeg tjedna.

U 45 minuta prošao je kroz mnoge detalje iz karijere, rekao da mu je najveći gušt bio igrati za Panathinaikos jer se slavlje njihovih navijača nakon pobjeda u derbijima nad Olympiacosom mogu mjeriti samo s Hajdukovim pobjedama nad Dinamom ili beogradskim derbije Partizana i Crvene zvezde.

Rekao je da mu je igrački uzor kao dječaku bio Reggie Miller, a najbolji igrač s kojim je igrao Dino Rađa. Samo nije htio izdvojiti najdražeg trenera "da se ostali ne naljute", ali je rekao da je od svih nešto naučio, pa i na samom kraju karijere od Srđana Subotića, koji mu je bio i suigrač.

"Sin vidi igru bolje nego ja u njegovim godinama"

Ukić nema trenerskih ambicija, ali ostaje u košarci kao sukomentator na Areni Sport za utakmice ABA i NBA lige, za što već sad s pravom dobiva velike pohvale. Osim toga, bubnjar je benda Stereotrip s kojim nastupa iz gušta i polako vodi karijeru sina Luke, koji je jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije i šire.

"Vidim u njemu istu strast, ali na malo drukčiji način jer ja nisam znao u što ulazim, nitko mi se u obitelji nije bavio sportom, a on od treće godine ide na utakmice. Što se tiče same ljubavi prema sportu, on ima natjecateljski duh još jači od mene jer sam se ja više volio igrati nego natjecati", rekao je Roko i priznao da Luka ima bolji pregled igre nego što je on imao u njegovim godinama.

Ukić je u 23 godine karijere igrao za Split, Tau Ceramicu, Barcelonu, Lottomaticu, Toronto Raptorse, Milwaukee Buckse, Fenerbahče, Panathinaikos, Cedevitu, Varese, Cantu, AEK, opet Cedevitu, Levallois, Antibes, Cedevitu Olimpiju i na kraju opet za Split.

Osvajao je trofeje u Hrvatskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj i Sloveniji, a za hrvatsku reprezentaciju igrao je na gotovo svim velikim natjecanjima od 2005. do 2017. godine.

Pročitajte više