Rosetti naš 12. igrač protiv Turske? Hrvat po majci nam je sudio u trijumfu nad Englezima

Talijanski sudac Roberto Rosetti ždrijebom je određen za suca na utakmici Hrvatska i Turska u petak, koja će se odigrati na bečkom stadionu Ernst Happel.

Pomagat će mu sunarodnjaci Alessandro Griselli i Paolo Calcagno, dok će četvrti sudac biti Španjolac Manuel Mejuto Gonzalez.

Prvi četvrtfinale u četvrtak, između Portugala i Njemačke u Baselu, sudit će Šveđanin Peter Fröjdfeldt, uz pomoć sunarodnjaka Stefana Wittberga i Henrika Andrena. Ulogu četvrtog suca obnašat će Kyros Vassaras iz Grčke. 

Background suca

Rosetti je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj bio pozvan u posljednji trenutak, zbog ozljede jednog drugog suca. Tamo se i iskazao, sudio čak četiri utakmice, bio je izabran među 12 sudaca koji će suditi završnu fazu natjecanja u Njemačkoj. To je za njega bilo veliko priznanje jer je došao na Svjetsko prvenstvno ako zamjena.

No, nije i sudio u polufinalu, jer je Fifa odlučila da sude neuropski suci zbog toga jer su igrale europske momčadi. Na tom turniru je prosječno podijelio 3,75 kartona po utakmici, bio je jedno mjesto iznad dna po broju podijeljenih kartona.

Posljednje pohvale dobio je za suđenje susreta Chelsea-Liverpool u polufinalu ovogodišnje Lige prvaka.

Majka mu je iz Vodnjana

Rosettijeva majka je iz Vodnjana te je gostujući na seminaru hrvatskih sudaca, posjetio crkvu u tom istarskom mjestu.

Rosetti nam je sudio protiv Engleza

Talijan Roberto Rosetti sudio nam je i kvalifikacijsku utakmicu za Euro u listopadu 2006. u Zagrebu, kada smo pobijedili Engleze s 2:0. Nije nam ostao u lošem sjećanju, a kako i bi kada je hrvatska reprezentacija na čelu s jokerom "krticom" svladala Engleze.

Željko Širić: Rosetti neće tolerirati grubu igru

Povjerenik HNS-a za suđenje, Željko Širić, ima samo riječi pohvale za Rosettija.

"Nema govora da će dozvoliti grublju igru, o tome ne treba razmišljati i zamarati se s time, radi se o četvrfinalu Europskog prvenstva. Uefina komisija je njega odredila s razlogom. On nam je sudio u Zagrebu protiv Engleza i mislim da je korektno odradio tu utakmicu."

Totalsport/M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više