VIDEO Rudy Tomjanovich otkrio: Zbog Tabaka sam mislio da su moji s Brača

 Foto: Guliver Image / Getty Images

LEGENDARNI Rudy Tomjanovich rođen je 1948. u američkoj saveznoj državi Michigan u obitelji hrvatskih iseljenika, ali ime je stvorio u San Diegu i kasnije Houstonu kad su se Rocketsi preselili u Texas. Nakon All Star NBA karijere imao je jednako uspješnu trenersku karijeru u tom klubu s kojim je uzeo dva uzastopna naslova, a danas radi kao skaut za LA Lakerse.

"Bio sam u Hrvatskoj na skautingu, poseban trenutak za mene i moju obitelj jer sam hrvatskog podrijetla, imam nekoliko prijatelja tamo i odatle je moj bivši igrač Žan Tabak. Rekao mi je da misli da su moji s otoka Brača i svaki put kad bih to rekao nekome iz Hrvatske ozarilo bi im se lice,“ započeo je legendarni NBA trener Rudy Tomjanovich, Amerikanac hrvatskih korijena koji je osvojio dva NBA prstena s Houston Rocketsima.

Moji su iz Krivog puta

 "Opa treneru,“ uzviknuli bi. "Pa to je prekrasno mjesto, imate puno sreće. No potom sam to rekao jednom novinaru hrvatskih korijena i on mi je rekao kako će istražiti moje podrijetlo. Otkrio mi je da sam cijelo vrijeme bio u krivu,“ priznao je hrvatskoj dijaspori.
 
"Moji su iz mjesta koje se zove Krivi put,“ rekao je na engleskom i potom dodao da zna što znači.

Riječ je o naselju u senjskom zaleđu smješteno u šumovitom predjelu krivoputskog platoa u Ličko-senjskoj županiji.
 
"Prekrasno malo mjesto, upoznao sam rođakinju Mariju Tomljanović. Jedva sam čekao doći kući i ugledati tratinu, koliko stijena ima u toj zemlji. Ali jedva čekam povratak, sad znam još jednog čovjeka, uoznao sam ga u Galvestonu, ribar je i pozvao me u svoj restoran pa ću ga posjetiti.“

 

 

Pročitajte više