Europsko prvenstvo

Rukometašice protiv Rumunjske love nešto što im do sada nikada nije uspjelo

Foto: HRS

NAKON punih deset godina hrvatska ženska rukometna reprezentacija osigurala je drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu. I posljednji put je to bilo u Danskoj. 

Prvi susret drugog kruga Hrvatska igra protiv Rumunjske. Eventualnom pobjedom hrvatske rukometašice bi ispisale još jednu lijepu stranicu u povijesti jer Hrvatska još nikada nije ostvarila četiri pobjede na Europskom prvenstvu zaredom.

Posljednje dvije medalje Rumunjke su osvojile upravo u Danskoj

Susret protiv Rumunjske igra se sutra, 10. prosinca, u 18:15. Riječ je o reprezentaciji s izuzetno bogatom tradicijom i čak tri naslova svjetskih prvakinja. Bilo je to dosta davno - 1956., 1960. i 1962. godine. Tu su još i dva srebra sa svjetskih prvenstava. 

Zanimljivo je spomenuti da su posljednje medalje osvojene u Danskoj - bronca s Europskog prvenstva 2010. godine (tada je i Norveška bila suorganizator) te bronca sa Svjetskog prvenstva 2015. godine.

Najbolja igračica je Cristina Neagu iz CSM Bukurešta

U prvom krugu natjecanja Rumunjska je najprije izgubila od Njemačke 22:19, zatim je pobijedila Poljsku 28:24, te na kraju izgubila od Norveške 28:20. Tako je u drugi krug ušla kao trećeplasirana vrsta bez bodova.

Prva zvijezda te reprezentacije je Cristina Neagu. Četiri je puta bila birana za najbolju rukometašicu svijeta. Danas je članica jednog od vodećih rumunjskih klubova CSM Bukurešta, u kojemu brani hrvatska vratarka Jelena Grubišić. Na ovom prvenstvu se muči jer nema pravu suigračicu u sredini pa je njezina realizacija daleko ispod očekivanja. Naime, do sada je postigla 16 pogodaka iz 46 udaraca, što daje skroman učinak od 36 posto. 

Pivotkinja Lorena Ostase najbolja je na turniru

Na vanjskim pozicijama društvo joj najčešće rade Eliza Buceschi (8/20, 40%) i Cristina Laszlo (11/15, 73%). Na tu vanjsku poziciju desno još uskače Laura Popa (5/10, 50%) koja po potrebi može i na krilo. Iznimno važna snaga Rumunjske je Lorena Ostase na crti. Ima samo 23 godine i sjajno je zamijenila Krinu Pinteu, koju je zaustavio koronavirus. U tri susreta ima sjajnu realizaciju - 15 pogodaka iz 20 pokušaja, ili 75 posto. I po tome je na ljestvici strijelaca prvi pivot Europskog prvenstva.

Prva rumunjska vratarka brani za Podravku

Rumunjska ima i odlične vratarke. Jednu ove sezone gledamo u Podravki. To je Yuliya Dumanska ( 24/70, 35%). Druga je Denisa Dedu (14/39, 36%) i branila je na dva susreta. Treća vratarka Ana Maria Mazareanu do sada nije branila.

I na kraju su nam ostala krila. Lijevo je Ana Maria Iguanu (30 godina, Gloria Buzau), a desno Sonia Seraficeanu (23 godine, Minaur Baia Mare), s tek 13 nastupa u reprezentaciji.

Hrvatska još nikada nije pobijedila Rumunjsku na europskim prvenstvima. Četiri susreta, četiri poraza.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više