ZAnimljivosti

Rus kažnjen zbog rasizma: "Tamnoputi igrači u dresu Rusije? Smiješno je."

SVE češći slučajevi u nogometu, ali i u drugim sportovima su naturalizacije.

U Hrvatskoj su najbolji primjer za to Eduardo da Silva ili Sammir, Brazilci koji su nosili dres reprezentacije i predstavljali državu u kojoj zapravo nisu rođeni.

Takav je slučaj i s Arijem, brazilskim nogometašem koji je sakupio dva nastupa za rusku odabranu vrstu, a inače igra za Krasnodar.

Takvo postupanje sa stranim državljanima u Rusiji nije naišlo na odobravanje nekadašnjeg reprezentativca i golgetera Pavela Pogrebnjaka.

Naime, on je u ranije u ožujku u intervjuu za list Komsomolskaya Pravda izrazio svoj stav koji je izričito protiv naturalizacije.

"Smiješno je kada tamnoputi nogometaš nosi dres reprezentacije i predstavlja Rusiju. Ja sam izričito protiv naturalizacije stranih državljana", rekao je Pogrebnjak, nakon čega je uslijedila ekspresna reakcija tamošnjeg nogometnog saveza.

Prvo je pokrenuta istraga zbog rasističkog komentara, a onda je u utorak donesena i odluka o kazni. Pogrebnjak je zbog sporne izjave suspendiran neigranjem do kraja ruskog prvenstva, a morat će platiti i novčanu kaznu u visini od 3800 dolara.

Inače, Pogrebnjak je u bogatoj karijeri igrao za moskovski Spartak, Zenit, Stuttgart, Fulham, Reading, moskovski Dinamo, a sada nosi dres Urala.

Pročitajte više