Rusi pobjedom protiv Finske osigurali sebi i Makedoniji četvrtfinale Eurobasketa

REPREZENTACIJE Rusije i Makedonije osigurale su pobjedama u 1. kolu drugog kruga u F skupini plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva košarkaša u Litvi.

Podsjetimo, u prvoj utakmici dana Makedonci su pobijedili Gruziju 65:63, a pečatirani prolaz među osam najboljih trebala im je pobjeda Rusa protiv Finske.

Rusija je puno lakše svladala Finsku sa 79:60 (33:20). Rusi su dobili sve četiri četvrtine, Finci im ipak nisu bili dostojni suparnik u ovome ogledu. Najefikasniji kod Rusa bio je Andrej Kirilenko s 14 koševa, dok je jednaki broj koševa u finskoj vrsti postigao Shawn Huff.

Utakmica je počela minutom šutnje za 36 preminulih članova ruskog hokejaškog kluba Lokomotiva iz Jaroslavlja, igrača, te stručnog i pratećeg osoblja, koji su stradali dan ranije u avionskoj nesreći. Ruski su igrači nastupali s crnim etiketama, te su pobjedu posvetili svojim stradalim sunarodnjacima.

"Ovo je bila vrlo važna utakmica iz dva aspekta. Silno smo se željeli plasirati u četvrtfinale i to smo i u činili,. No, još je važnije da smo željeli pobijediti u spomen na preminule hokejaše Lokomotiva. Kao sportaši, oni su naša braća", izjavio je izbornik Rusije David Blatt.

U posljednjoj utakmici večeri, Grčka je svladala Sloveniju sa 69:60 (37:25). U drugoj četvrtini su Grci imali i 15 koševa prednosti, sli je Slovenija kreirala povratak u trećoj, nakon koje je čak i vodila sa 46:44. Imala je selekcija Bože Maljkovića minimalnu prednost i dvije i pol minute prije kraja (57:56), ali je završnica pripala Grcima. U samoj završnici je Zizis pogodio dvije vrlo važne trice, kojima su se Grci odlijepili do pobjede, te stigli na omjer pobjeda i poraza 2:1, dok Slovenci imaju obrnuti.

Zizis je s 19 poena i 5 skokova bio i najbolji igrač Grčke, dok je Sloveniju predvodio Lakovič s 14 koševa.

 

Eurobasket, 2. krug, 1. kolo skupine F:

Makedonija – Gruzija 65:63

Rusija – Finska 79:60

Grčka – Slovenija 69:60

Redoslijed: 1. Rusija 3:0, 2. Makedonija 3:0, 3. Grčka 2:1, 4. Slovenija 1:2, 5. Finska 0:3, 6. Gruzija 0-3

Pročitajte više