OSTALI SPORTOVI

Rusiji zbog skandala s dopingom zabranjen nastup na Olimpijadi i SP-u u Kataru

Foto: Getty Images

MEĐUNARODNA antidopinška agencija (WADA) kaznila je Rusiju zabranom nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine i na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine.

WADA tereti rusku antidopinšku agenciju (RUSADA) kako podaci koje je predala za posljednjih nekoliko godina nisu potpuni te im je zbog toga izrekla ovu zabranu.

Bez obzira na ovu zabranu, Rusija će se moći natjecati na Euru 2020. gdje će biti i jedan od domaćina jer UEFA ne podliježe sankcijama WADA-e. Europsko prvenstvo ne vodi se kao "veliko natjecanje" po svim parametrima koje definira Svjetska antidopinška agencija pa kazna za njega ne vrijedi. 

Što sad s ruskim sportašima?

Ova kazna znači da nijedan sportaš na spomenutim natjecanjima neće moći nastupati pod ruskom zastavom, ali oni koji dokažu da nisu bili dopingirani imaju pravo nastupa pod neutralnom zastavom.

WADA je tražila rusku antidopinšku agenciju da im dozvoli potpuni pristup rezultatima testiranja koja su provodili nakon što im je 2018. godine ukinuta trogodišnja zabrana koja je bila gotovo ista kao i ova.

Samo jedna u nizu zabrana

Ruska antidopinška agencija ustupila im je redaktirane podatke i tako ponovno izazvala kaznu za sve ruske sportaše. 

Čak 168 ruskih sportaša natjecalo se pod neutralnom zastavom za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nakon što je Rusija istu vrstu zabrane dobila nakon 2014. i igara kojima je bila domaćin u Sočiju.

 

 

Pročitajte više