Ruska legenda SP-a zna kako proći Hrvate: "S njima nema nadigravanja"

Foto: Gulliver / Getty Images

DOŠAO je tiho i otišao u legendu SP-a, na kojima drži tri teško dostižna golgeterska rekorda.

Oleg Salenko 1989. osvojio je Zlatnu kopačku na omladinskom SP-u, na kojem je igrajući za SSSR bio najbolji strijelac s pet golova. 

Pet godina kasnije na SP-u u Americi podijelio je Zlatnu kopačku s Hristom Stoičkovim. Obojica su postigli po šest golova, ali Bugarinu je za to trebalo sedam utakmica, dok je Rus (kao i njegova reprezentacija) odigrao samo tri. 

Salenko je postavio rekord za povijest kada je na utakmici protiv Kameruna u skupini postigao pet golova u pobjedi 6:1. Preostali gol na SP-u postigao je iz penala protiv Švedske

Salenko je do danas jedini igrač koji je bio najbolji strijelac i U-20 i seniorskog SP-a, zatim jedini nogometaš koji je postigao pet golova na jednoj utakmici prvenstva, te jedini osvajač Zlatne kopačke kojem je to uspjelo iako njegova reprezentacija nije prošla skupinu. 

Sve to napravio je do 25. godine, nakon čega je nestao. Podvig na SP-u 1994. donio mu je transfere u velikane Valenciju i Rangers, ali tamo nije napravio ništa vrijedno spomena. Karijeru je zbog ozljeda završio već u 31. godini.

Ali zbog navedenih golgeterskih podviga Salenko je u punom smislu riječi legenda ruskog nogometa, ali i povijesti SP-a. 

Zato su ruski novinari od njega potražili savjet kako da im reprezentacija prođe Hrvatsku u četvrtfinalu SP-a koje se igra u subotu od 20 sati u Sočiju.

"Očekujem da će Rusija protiv Hrvatske igrati isto kao i protiv Španjolske. I sada protiv sebe imamo momčad punu sjajnih igrača. S Hrvatskom se ne možete nadigravati. Ključno je da naši napadači ugrabe loptu. Džjuba je pravi čovjek za tu ulogu, ali trebamo i napadača koji može ispunjavati i ostale zadatke."

Znači da vjerujete kako će ipak Smolov igrati u špici od početka?

"To je trenerov posao. Ja bih napravio ovako: u prvom dijelu bi mi igrao Džjuba, a u drugom, kada su igrači već umorni, uveo bih Smolova da svjež trči na hrvatsku obranu. Ali, prije toga bi dao Džjubi da ih razvlači i guši."

Koliki je nedostatak neigranje ozlijeđenog Žirkova?

"Ovisi o tome kakvu taktiku će odabrati izbornik Čerčesov. Treba naći zamjenu za Žirkova, ali ja ne vidim igrača njegove klase. Teško je na tom mjestu naći igrača koji doprinosi momčadi kao on."

Kakav ishod prognozirate?

"Rusija treba igrati kao i protiv Španjolske; zapriječiti sve prilaze golu, graditi igru od obrane i strpljivo čekati priliku. Ako uspije u ovome, uvjeren sam da će i utakmica s Hrvatskom otići u produžetke."

Pročitajte više