Ruski klinci produbili hrvatsku depresiju

POMLAĐENA i oslabljena ekipa aktualnih europskih prvaka svladala je Hrvatsku nakon teške borbe, rezultatom 62:59. Nismo se uspjeli izboriti za produžetak, no nismo niti zaslužili pobjedu. Način na koji smo izgubili od Rusije sugerira da nećemo daleko dogurati.

Hrvatska se više ne može vaditi na grč (Izrael i Makednoije) te jake protivnike (Grčka). Izbornik razloge za neujednačenu, neuigranu momčad nakon 45 dana priprema mora tražiti negdje drugdje. Iako smo poboljšali dojam u obrani (izuzev skoka), u napadu smo opet bili bez ideje i logike. Tražili smo put kroz gustu sredinu, nismo iskoristili razigranog Kasuna, glazglavo solirali. Tragičnu su partiu odigrali naši ključni šuteri; Vujčić je gađao 1-10 iz igre, Planinić 2-9, Ukić 2-9, a Kus 0-7!

Zanimljivo je da je Hrvatska bila bolja u svim trima statističkim kategorijama ne računajući koš-učinak: skokovima (36-34), asistencijama (12-10) i izgubljenim loptama (12-17). Nažalost, hrvatski je šut ponovno bio kriminalan (35.4% za dva, 29.4% za tri poena).

Posljedica toga, osim nepreciznosti same, bila je ponovno i loša organizacija prilika za šut, tj. preskromna napadačka igra, u kojoj su ponovno potvrđeni limiti.

U hrvatskoj su momčadi najbolji bili Marko Banić s 11 koševa i sedam skokova, odnosno Zoran Planinić s 12 koševa, četiri skoka i tri asistencijama. Njegov učinak je vraljiv, s obzirom da je propustio realizirati neka ključna rješenja. Ruse je s 18 koševa i osam skokova predvodio odlični centar Mozgov.

Uspjeli smo zaustaviti vanjski šut Rusije, u prvom dijelu Mc Carty nam nije zabio koš, ali smo ostavili protor za Mozgova u sredini, koji nam je napravio dar-mar, iako njegova momčad nije odigrala dobru utakmkicu. I upravo zato poraz još više boli. Rusija je na prvenstvo stigla bez Kirilenka, Hrjape, Holdena, ali to nismo uspjeli iskoristiti. I opet smo sve bliži zaključku da je Repešina Hrvatska u padu umjesto u krešendu. Nema one kemije iz Pekinga, čak i iz Španjolske...

Bez protoka lopte u napadu, čudno je da smo na početku susreta s Rusima uopće držali priključak. Imamo previše problema u igri.

U većem dijelu utakmice dijelom utakmice Rusi su bili bolja momčad i to su preslikali na rezultat. Bili smo u egalu od prve do posljednje minute, Rusi su se najviše odlijepili do plus šest. Ali Hrvatska je bila ta koja je stizala vodstvo, izuzev malog perioda u posljednjoj četvrtini.
Točnije, bilo je to osam minuta prije kraja (46-45) nakon dvaju pogođenih slobodnih bacanja Ukića. Bio je to završetak razdoblja koje su Ukićevim nadahnućem Hrvati dobili 10:3 pretvorivši zaostatak od 42:36 u minimalno vodstvo.

U zadnju minutu smo ušli u egalu. Stali smo, Repeša je opet bjesomučno miksao, kombinacije koje nismo shvaćali, Kada je Kasun predvodio našu igru, završio je na klupi. Kasnije se isto dogodilo s Ukićem, koji nas je razbudio u drugom poluvremenu.

Završnica je bila sukladna cijeloj utakmici - infarktna.  Banić faulira Bykkova koji pogađa oba bacanja, ali nakon faula Planinića, Mozgov se opet ne može pogoditi bacanja. Obranili smo se i idemo po tricu za pobjedu. No, naši gađaju za dva, Rusi rade faul, a Vujčić pogađa jedno bacanje. Rusi zato u sljedećoj seriji pogađaju oba bacanja i 13 sekundi prije kraja, spašava nas samo trica. No, naši opet idu na dva poena (!), Popović k tome promašuje.

Tek u zadnjoj sekundi Kus je pokušao gađati tricu, nerezonski, s deset metara. Ostao je na šutu - 0/7.

Hrvatskoj u Bydgoszczu predstoji dvoboj s Francuzima u nedjelju. Zasad su Repešini izabranici na učinku od pobjede i dvaju poraza. 

Početne petorke:

Rusija: Bykov, Zozulin, Mozgov, Mc Carty, Monya

Hrvatska: Ukić, Kus, Rozić, Banić, Vujčić 

Redoslijed: 1. Grčka 2-0, 2. Francuska 2-0, 3. Hrvatska 1-2, 4. Rusija 1-2, 5. Njemački 1-1, 6. Makedonija 0-2

 

Pročitajte više