"Ruski Oliver Twist": Zenit dosegnuo u Zenitu, a sada pravac Otok

ANDREJ ARŠAVIN jedan je od najboljih ruskih igrača koji će sigurno biti zvijezda ljetnog prijelaznog roka. Lista potencijalnih kupaca uistinu je dugačka.

Donio Zenitu naslov prvaka Rusije i Kup Uefa

Do sada je dobio brojne nagrade, proglašen je i ruskim nogometašem godine 2006. Ima puno više vrlina nego mana, te će sigurno imati blistavu karijeru. A gdje će je nastaviti nakon što je iskreirao pobjedu Zenita nad Rangersom u Manchesteru, ostaje za vidjeti.

Ono što ga čini posebnim jest činjenica da može igrati na nekoliko pozicija. Po vokaciji je krilo, ali je vrlo dobro iskoristiv i na poziciji playmakera te poziciji drugog napadača. Što se njegovih karakteristika tiče, Aršavin je pravi vizionar s odličnom kontrolom lopte i brzinom što ga čini vrhunskim rješenjem za razne izazove suvremenog nogometa.

U kampanji u Kupu Uefa postigao je jedanaest pogodaka u 25 susreta. Bio je jedan od glavnih pokretača Zenitove igre u brojnim skalpovima koje su Rusi napravili, poput pobjeda protiv Olympique Marseillea, Villarreala te Bayerna. Najviše treba istaknuti upravo posljednju utakmicu u finalu protiv Rangersa u kojoj je namjestio dva gola i bio proglašen igračem utakmice što dokazuje da može potegnuti u onim trenucima kada je najteže.

U ruskom prvenstvu je prošle godine postigao deset golova uz jedanaest asistencija, odigravši ukupno 30 susreta. Uvelike je pomogao svojoj momčadi da osvoji rusko prvenstvo nakon 22 godine bez naslova.

Što se reprezentativnih nastupa tiče Aršavin je debitirao 2002. u utakmici protiv Bjelorusije. Nastupio je u 33 susreta te zabio deset pogodaka, te svojim igrama pomogao u ključnim utakmicama za plasman na Euro, a to su pobjede nad Engleskom u Moskvi (2:1) i pobjedom u Izraelu (1:2).

Engleski klubovi se trgaju za Zenitovu zvijezdu

Glavni takmaci za Aršavina su Liverpool, Everton i Arsenal te se očekuje da će Aršavin preći u neki od ova tri kluba.

Liverpool bi dovođenjem Aršavina imao "napad iz snova". Torres i Aršavin zajedno bi bili ubojito oružje koje može razmontirati svaku obranu.

Everton je bio već i prije povezivan s Aršavinom. David Moyes ga želi u svojoj momčadi kako bi se mogao uključiti u borbu za sam vrh u Premiershipu.

Arsenal u svakom slučaju treba nekog napadača. Eduardov oporavak je dugotrajan, pitanje je kada će biti sto posto spreman, Robin Van Persie je totalno izvan forme. Momčad koja cilja na osvajanje naslova prvaka i Lige prvaka ne može se uzdati samo u dvojicu napadača, Adebayora i Walcotta.

Tu su i Tottenham, koji vjerojatno ostaje bez Berbatova,  te Newcastle Kevina Keegana koji jednostavno mora dovesti prave igrače ukoliko se želi vratiti u vrh engleskog nogometa.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više