Sad je pravo vrijeme za krenuti s vježbanjem, evo i zašto

Foto: Shutterstock

AKO još razmišljate biste li trebali početi s redovnim treninzima prije blagdana ili tek na proljeće, možda vam popis dobrobiti redovnog treniranja zimi pomogne pri odluci. Naime, redovni treninzi ili pojačana fizička aktivnost zimi donose brojne benefite za fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Redovna aktivnost za vrijeme hladnijih mjeseci pridonosi izbjegavanju zimske depresije, poboljšanju izdržljivosti, jačanju imuniteta te izbjegavanju viroza i prehlada, koje ne bismo voljeli dobiti prije blagdana. U nastavku vam donosimo koji su to benefiti treniranja zimi i zašto je baš sad pravo vrijeme da počnete s vježbanjem.

Nećete ni osjetiti zimski blues

Sigurno ste već čuli za zimski blues ili depresiju i uvjerili se da to nije mit. Naime, tijekom zimskih mjeseci često se možemo osjećati potišteno, čak i depresivno, te imati pad energije. Uzrok zimskog bluesa je nedovoljna količina dnevne svjetlosti, zbog čega naše tijelo, odnosno epifiza pojačano proizvodi melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja i budnosti, te ga u tijelu imamo u većim količinama od serotonina, hormona koji utječe na poboljšanje našeg raspoloženja.

Neki od simptoma zimske depresije, osim pada raspoloženja, su i teškoće s koncentracijom, povećan apetit i veća potreba za spavanjem. Kako biste izbjegli ovaj sezonski afektivni poremećaj, poželjno je pojačati fizičku aktivnost tijekom zimskih mjeseci.

Upravo će pojačana tjelesna aktivnost potaknuti veće lučenje serotonina, koji utječe na raspoloženje. Preporuka je i što više treninga ili barem duljih šetnji odraditi vani kako biste obnovili razine vitamina D, kojeg nam zimi često nedostaje.

Potrošit ćete više kalorija

Nije tajna da treniranjem zimi trošimo više kalorija jer bez obzira o kojem tipu vježbe se radi, naše tijelo mora više raditi kako bi zadržalo osnovnu temperaturu, a samim time troši se i više kalorija.

Zimsko i predblagdansko vrijeme odlično je za početak redovnog treniranja i zato što će vam vaša nova zdrava navika pomoći u izbjegavanju blagdanskog debljanja. Naime, upravo je ovo period kad volimo dobro pojesti i odmoriti se, što rezultira i s po nekoliko dodatnih kilograma. A ima li boljeg načina da to preskočite od uvođenja redovne fizičke aktivnosti?

Ako niste ljubitelj treniranja u zatvorenim prostorima, a dosadile su vam i duge šetnje u zimskom ugođaju, isprobajte neke sportske aktivnosti karakteristične za ovo razdoblje. Primjerice, snowboarding jača gotovo sve mišiće u tijelu, a u samo sat vremena možete potrošiti između 400 i 600 kalorija. Skijaško trčanje također je popularno – pomaže u poboljšanju izdržljivosti, a možete potrošiti i do 800 kalorija u sat vremena. Iznenaditi bi vas mogla i činjenica da samo hodanje po snijegu troši kalorije – između 400 i 600 kalorija u sat vremena, ovisno o brzini, terenu i količini snijega.

Trening zimi pozitivno utječe i na imunitet

Pojačana fizička aktivnost zimi pridonosi i jačanju imuniteta. Prema studijama, umjerene tjelovježbe zimi mogu ojačati imunološki sustav, što vam može pomoći u obrani od virusa i prehlada koje vrebaju tijekom zimskih mjeseci.

Potvrđeno je i da prekomjerna tjelesna aktivnost može imati suprotne učinke pa se savjetuje 35-45 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svaki dan. Osim redovne tjelesne aktivnosti, za jačanje imuniteta zimi vodite računa i o dovoljnoj količini sna, zdravoj prehrani te uzimanju vitamina koji vam mogu pomoći u očuvanju imuniteta i izbjegavanju raznih viroza i prehlada u ovo blagdansko vrijeme.

Provjerite ponudu proizvoda za jačanje imuniteta na Proteini.si, gdje vas na ove proizvode očekuje 10% popusta. U ponudi možete pronaći vitamin C u obliku kapsula, kompleks vitamina i minerala za podršku imunološkom sustavu, vitamin D i mnoge druge proizvode koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta. Cijelu ponudu provjerite ovdje.

Poboljšat ćete svoju izdržljivost

Studija Sveučilišta Northern Arizona otkrila je da trening po hladnom vremenu pomaže uvježbavanju pluća i cijelog tijela da učinkovitije iskorištavaju kisik, što pridonosi učinkovitijem vježbanju. Istraživači su otkrili i kako redovito treniranje po hladnom vremenu može povećati brzinu trčanja sportaša u prosjeku za čak 29 posto. 

Na što pripaziti ako trenirate zimi?

Bez obzira na koju se aktivnost ili tip treninga odlučite, pripazite na nekoliko stvari. Dehidracija i pravilno zagrijavanje su neke od njih. Zimi osjećamo manju žeđ pa se češće dogodi da ne pijemo dovoljno tekućine, koja je važna i prije i poslije treninga. Svaki trening otvorite pravilnim zagrijavanjem – kad je hladno, mišići su skloniji ozljedama jer tijelu treba više vremena da postigne radnu temperaturu, a to možete spriječiti ispravnim zagrijavanjem.

Preporučuje se i slojevito odijevanje zimi prilikom treninga na otvorenom, a vodite računa i o tome da vam je vanjski sloj odjeće otporan na vjetar. U hladnim danima čak 40% topline se gubi kroz glavu, stoga je važno da ona bude pokrivena.

Pravilno disanje također je važno – uvijek udišite kroz nos i izdišite kroz usta. Na velikim minusima hladan zrak može postati preveliko opterećenje za naša pluća pa se savjetuje izbjegavati treniranje na otvorenom tijekom jako niskih temperatura. Izbjegavajte i istezanja nakon treninga obavljati vani te obavezno skinite mokru odjeću što prije kako biste izbjegli prehladu.

Primijenite ove savjete idućih mjeseci i bezbrižno uživajte u zimskim treninzima, koji će vam donijeti brojne dobrobiti.

Sadržaj donose Index i Proteini.si u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više