NBA LIGA

Sadašnjost Warriorsa je depresivna, ali vodi u blistavu budućnost

Foto: Getty Images / Guliver Image

POSTOJI mnogo stvari koje Golden State Warriorsi trenutačno nemaju. Međutim, postoji jedna vrijedna stvar koju imaju – jasnoća. U ligi u kojoj pozicija "negdje između" može dovesti do patnje i nezadovoljstva Warriorsi su bili suočeni sa sezonom iščekivanja. Radi se o tome kako se nositi s dolaskom D'Angela Russella, kako se nositi s minimalnom fleksibilnosti u momčadi zbog maksimalnog salary capa, kako se nositi s oporavkom Klaya Thompsona i uravnotežiti ga s potrebama ekipe.

Ozljeda Stepha Curryja uvelike je uklonila taj teret. Jednom kad se stišao šok zbog još jednog tužnog odlaska na magnetsku rezonancu i potom u posjet još jednom budućem članu Kuće slavnih u njegovoj bolničkoj sobi, klupski šefovi počeli su ponovno vrednovati i otkrivati pozitivnosti.

Odjednom im se pružila prilika da odmore svoje zvijezde, resetiraju bazu i osvježe svoje umorno mentalno stanje. Nakon šušura oko toga da su svjetlosnim godinama ispred drugih Warriorsi su platili danak tome što je vlasnik Joe Lacob rekao i nije bio u krivu, Warriorsi će možda završiti u obnovi brzinom svjetlosti.

Ne treba to označiti kao proces. Stanka je možda bolja riječ.

Evo što Warriorsi znaju da trenutačno imaju:

1. Njihovi su glavni košarkaši (Curry, Thompson i Draymond Green) i dalje u najboljim godinama i svi su potpisali dugoročne ugovore. Hoće li se ti ugovori pokazati kao dobar posao? To se još ne zna, ali i to je bolje nego brinuti se zbog isteka ugovora.

2. Njihov prvi pick na draftu 2020. Uspješna sezona mogla je prouzročiti da on pripadne Netsima. Zasad se čini da to nije opcija.

3. Odlazak Andrea Iguodale ostavio je 17 milijuna dolara "trade exceptiona" (razlike koja nastaje kad se prodaju igrači s većom plaćom, a umjesto njih dovode igrači s nižom plaćom), koji zbog situacije sa salary capom gotovo sigurno neće biti iskorišten tijekom sezone. Ali ova opcija vrijedi do 7. srpnja 2020. godine pa će biti otvorena nakon sezone.

4. Novu dvoranu s dugoročnim ugovorima za lože i sezonske ulaznice, koja jamči najbolje prihode u ligi, bez obzira na rezultate.

Nadaju se scenariju prema kojem su Spursi dobili Tima Duncana

Momčadi koje će ove sezone završiti na pozicijama oko Warriorsa mogu samo sanjati o takvoj situaciji sljedeće godine. Da, Golden State će trpjeti dosta poraza u sljedećim mjesecima. Bit će neugodnosti, bit će praznih sjedala, bit će zluradosti kod protivnika. Ali na kraju tunela postoji i nešto više od svjetlosti. I to se jedva može nazvati tunelom.

Kad je Curry pao pod Arona Baynesa i slomio ruku, bilo je dosta usporedbi sa San Antonio Spursima iz sezone 1996./1997., kad je ozljeda nekadašnjeg MVP-ja Davida Robinsona dovela do dobitka na lutriji i prilike da se draftira Tim Duncan. Warriorsi bi voljeli da se takva usporedba obistini, samo kad bi na predstojećem draftu postojao Tim Duncan.

Što god da se dogodi, odabir na draftu bit će pojačanje. Ovogodišnja momčad pokazuje kako je biranje u kasnijim dijelovima drafta iz godine u godinu potkopalo dubinu Golden Statea.

Što će biti s Russellom?

Warriorsi mogu biti iskreni i priznati da su doveli Russella zato što su u njemu vidjeli dugoročno dobar posao. Međutim, isto tako mogu biti iskreni i reći da je njihov kratkoročni plan izmijenjen te da bi ih naposljetku to moglo nagnati da razmisle o trejdu Russella kad se 15. prosinca skine zabrana razmjene tek dovedenih igrača.

Ubrzo nakon Curryjeve ozljede Lacob je rekao da ne planira tankirati. Ali trejd Russella mogao bi jednostavno biti dobar posao, a Lacob se nikad nije ustručavao odobriti odlazak igrača iz poslovnih razloga, bez obzira na to radilo se o Monti Ellisu, Andrewu Bogutu ili Iguodali. Glavni menadžer Bob Myers i Lacob već su to radili prije i mogli bi to učiniti opet. Russell je bio svjestan te situacije kad je potpisivao maksimalan ugovor.

Bilo je i drugih klubova koji su htjeli Russella prije dogovora s Kevinom Durantom, prema kojem je on potpisao za Warriorse da bi ga mogli trejdati u Brooklyn, a jedan od njih bili su Minnesota Timberwolvesi. Do sredine sezone moglo bi biti i više interesenata, ovisno o tome kako će igrati Russell, koji će sada dobivati lavovski dio šuteva u napadu Warriorsa.

Ako se Warriorsi odluče istražiti tržište, neki ligaški direktori vjeruju kako nije nerazumno misliti da bi Warriorsi mogli dobiti još jedan "pick" u prvoj rundi drafta te kvalitetnu zamjenu za Russella, posebice ako uspiju osmisliti dogovor u kojem bi mogli uskladiti njegovu s plaćama igrača koji dolaze u zamjenu.

Čak i ako se Russell pokaže sjajnim odabirom i Warriorsi odluče zadržati ga do kraja sezone, imat će podjednaku vrijednost i sljedećeg ljeta, kad popis slobodnih agenata bude prilično tanak i klubovi budu u lovu na talente. Iako se Myers i Lacob nisu suzdržavali od teških dogovora, obično ih ne sklapaju usred sezone. Posljednji njihov takav posao datira iz 2014. godine.

Mogu se riješiti preostalih veterana i potpuno okrenuti mladima

Golden State ima druge igrače koji bi također mogli završiti na tržištu, veterane poput Williea Cauley-Steina i Aleca Burksa. Obojica su potpisala nadajući se da će biti pomoćni igrači u kandidatu za doigravanje.

S njima u momčadi Warriorsi nemaju prostora u tvrdom salary capu za 15. igrača. Kreiranje fleksibilnosti može im omogućiti da bace oko na mnoge mlade igrače. Već su uzbuđeni zbog rookie krila Erica Paschalla, koji je u ponedjeljak postigao 34 poena. Prošle sezone imali su Kendricka Nunna, koji trenutačno impresionira cijelu ligu u dresu Miami Heata, na svom popisu igrača u Razvojnoj ligi, ali ga nisu mogli dovesti zato što su ganjali još jednu titulu. Na kraju sezone oteo ga je Miami.

Ove godine jedan od zadataka klupskog menadžmenta bit će pronaći zlato u Razvojnoj ligi. U prošlih pet godina Warriorsi su imali samo jedan plan – osvojiti titulu. Ove godine je bitno drukčije, moraju iskoristiti svaku moguću priliku da se spomenutoj misiji vrate sljedeće godine. To počinje sada. 
 

Pročitajte više