ŠAH - POBJEDE PALCA I KOŽULA

U šestom kolu šahovskog prvenstva Hrvatske najveći favoriti Zdenko Kožul i Mladen Palac postigli su čiste, uvjerljive pobjede. L

Impresionirao je Palac, koji je originalnom igrom od samog početka stavio olimpijca Hrvoja Stevića na velika iskušenja. U središnjici mu je osvojio pješaka i zatim tehnički besprijekornom igrom u završnici realizirao prednost. I Kožul je relativno rano dopustio izmjenu dama Ivanu Leventiću, ali je u završnici pokazao svoju visoku klasu. Osamnaestogodišnji Davorin Kuljašević bio je na pragu velikog uspjeha protiv velemajstora Miše Cebala. U središnjici ga je potpuno nadigrao, ali u strategijski dobivenoj poziciji nije našao pravi plan i Cebalo se uspio izvući žrtvom kvalitete.

Poslije velike borbe remi je sklopljen i u partiji između Ante Šarića i Ante Brkića, a Ognjen Jovanić i Alojzije Janković kao da nisu ni igrali. Nakon 13 knjiških poteza, kad se pozicija upravo "zakuhala" sklopili su remi. Ipak, najružniji potez povukao je osječki internacionalac Zoran Jovanović. Zatražio je odgodu partije s Puljaninom Nenadom Ferčecom kako bi odigrao ligašku utakmicu za svoj mađarski klub. S obzirom da na prvenstvu nema slobodnog termina za odigravanje odgođene partije, njegov je zahtjev odbijen, ali je Jovanović predao Ferčecu bez igre i ipak otputovao u Mađarsku. Skandalozan postupak mladog igrača, uvreda je instituciji državnog prvenstva na koju bi morao reagirati Hrvatski šahovski savez.

Rezultati 6. kola:

Jovanić-Janković remi, Šarić-Brkić remi, Jovanović-Ferčec 0:1 (bez igre), Palac-Stević 1:0, Kuljašević-Cebalo remi i Kožul-Leventić 1:0.

Poredak na ljestvici: Palac i Ferčec po 4,5 boda, Kožul i Jovanić 4, Cebalo 3,5 , Stević, Leventić i Janković 2,5 , Brkić, Kuljašević, Šarić i Jovanović po 2 boda.

(Hina) xvkov ydl

Pročitajte više