Dinamo je ovog ljeta najbolji klub u Europi

Foto: Hina

PETOM pobjedom u šest utakmica u kvalifikacijama Lige prvaka Dinamo je izborio plasman u grupnu fazu i skočio na prvo mjesto ljestvice klubova ovog ljeta u Europi.

Naime, Dinamo je u Salzburgu u produžecima slomio Red Bull i pobjedom 2:1 austrijskog prvaka poslao u Europsku ligu. Ovom pobjedom klub s Maksimira je za Hrvatsku i državni koeficijent osvojio dodatnih pet bodova - jedan za pobjedu, a četiri za plasman u Ligu prvaka.

Time je Dinamo u hrvatskom koeficijentu ovog ljeta sudjelovao s 9,5 bodova (pet pobjeda i jedan remi), a toliko nije skupio niti jedan drugi klub u Europi! Oni najveći ne igraju kvalifikacije, posebno ne od drugog pretkola kao Dinamo, a oni koji su igrali ostali su iza hrvatskog prvaka.

Dinamo sam osvojio više nego 32 cijele lige

Zanimljivo, Dinamo je sam osvojio više bodova nego 32 cijele nacionalne lige, uključujući i jake lige poput ukrajinske (6,5), grčke (7,5), švicarske (8,5), mađarske (7,5), slovenske (8,0),

Najbliži klubovi hrvatskom prvaku ovog ljeta su Kopenhagen i Ludogorec, koji imaju po pola boda manje budući da su kvalifikacije u Ligi prvaka završili s po četiri pobjede i dva remija.

Iza su Legia (8,5 bodova), Celtic (7,5), Monaco (7,0), Rostov (7,0), te klubovi poput Cityja i Borussije Mönchengladbach koji su s dvije pobjede u play-offu, jedinoj fazi natjecanja u kojoj su nastupili, i plasmanom u Ligu prvaka skupili po šest bodova.

Lokomotiva uz Dinamo najbolja u regiji

Uz Dinamo, najbolji klub regije u europskim pretkolima je njegova filijala Lokomotiva koja je Hrvatskoj donijela 5,5 bodova, dva više od Hajduka i četiri pol više od Rijeke.

Vojvodina je s pet bodova najbolji srpski predstavnik u Europi, a večeras je u lovu na nove bodove očekuje teško gostovanje kod Alkmaara. Slovenske Domžale su nastup u Europi završile sa četiri i pol boda, kao i austrijski Salzburg u Ligi prvaka nakon ispadanja od Dinama.

Makedonska Shkendija ima četiri i pol boda, Budućnost iz Podgorice dva i pol, a svi bosanskohercegovački predstavnici završili su natjecanje s po pola boda.

 

Pročitajte više