Samo samokritika Srbina spašava, ali njima su za debakl krivi svi osim njih



"NOGOMET je bio nepravedan prema Srbiji", komentirao je poslije poraza od Australije i ispadanja sa SP-a srpski izbornik Radomir Antić.

Antić je nehotično i sam sebi udijelio pljusku: "Australci su izmjenama došli do svježine i postigli kvalitetne golove, dok je nas imperativ pobjede doveo u dilemu", jer onda se postavlja pitanje gdje je bio njegov odgovor na Verbeekove poteze.

Negirao je Antić očito - kako je Srbija stala u drugom poluvremenu - a od stručnjaka takvog kalibra očekivalo bi se da kao razlog poraza navede nešto egzaktnije od "faktora sreće koji je odlučio". Poručio je kako ne zamjera ništa igračima koji su dali sve od sebe: "Zaslužili smo puno više."

"Nisam fatalist, pokazali smo visoku sportsku kulturu, ne mogu igračima ništa zamjeriti", ponovio je Antić, koji vjeruje da se ova generacija neće razići. "Imamo razloga i za analizu i za zadovoljstvo, pokazalo se da nema slabih ekipa, ali i da ne pobjeđuje uvijek bolji. "Mislim da smo ostavili dobar dojam. Treba prespavati sve ovo i onda vidjeti što dalje", zaključio je.

"Ovo je neusporedivo s poniženjem u Njemačkoj 2006."



"Neusporediv je ovaj nastup Srbije na SP-u s onim od prije četiri godine u Njemačkoj, ono tamo je bilo poniženje, a ovdje smo rasli iz utakmice u utakmicu", izjavio je kapetan Srbije Dejan Stanković koji protiv Australije nije odigrao utakmicu za pamćenje.


"Pobijedili smo Njemačku, protiv Australije odigrali možda najbolje poluvrijeme otkad smo zajedno i stvorili nekoliko velikih prilika, ali ovako veliko natjecanje ne prašta. Cijelo vrijeme nam je to bilo u podsvijesti, ali nismo željeli vjerovati u to da će nas kazniti jer smo bili toliko nadmoćni", komentirao je Stanković neočekivani poraz.

"Pričao sam s australskim izbornikom koji mi je rekao što im je poručio u poluvremenu: 'Ako nastavite ovako, završit ćemo ovu utakmicu s punom mrežom golova. Nemate što izgubiti'. Iz jedne i pol prilike primili smo dva gola, ali vjerovao sam u preokret, posebno nakon Pantinog gola kada su nam s klupe vikali kako nam je dovoljan još jedan gol za prolazak. U sedam, osam minuta smo imali još nekoliko šansi za gol", govori Stanković koji je očigledno zaboravio i brojne australske prilike u drugom dijelu, kao i dva krasna gola koja su im zabili protivnici.

"Protiv nas penale sude treći i četvrti sudac, a za nas glavni ne sudi očito"



"Nikad ne tražim isprike, ali ne mogu vjerovati kako suci ne vide igranje rukom kada treba suditi penal za nas, a protiv nas ga vide i pomoćni i četvrti sudac. Bio je klasičan penal za nas protiv Australije, a sudac je bio na tri i pol metra", nije Stanković skrivao ogorčenost što sudac nakon Cahillovog igranja rukom nije pokazao na "kreč".


Kapetan koji za dva i pol mjeseca puni 32 godine optimistično gleda na budućnost srpske reprezentacije: "Publika se uz nas dosta zabavila u kvalifikacijama, a mnogo je i mladih igrača, 90 posto reprezentacije po prvi put je bilo na SP-u. Ako smo prebrodili Njemačku 2006., ovo će biti lakše".

Vidić: Nismo ostvarili cilj koji smo postavili

Jedini koji je priznao da je afrička avantura bila neuspješna bio je Nemanja Vidić: "Razočarani smo i glave su vruće i sigurno je da ćemo sutra trezvenije razmišljati, ali istina je da nismo ostvarili cilj koji smo postavili."

"Teško pada način na koji smo ispali. Odigrali smo dobru utakmicu prvih 60 minuta, imali nekoliko šansi. Poslije pada koncentracije u drugom poluvremenu primili smo prvi gol koji je potpuno promijenio utakmicu, poslije čega smo ušli u njihov ritam", rekao je još jedan koji je odigrao SP ispod svojih mogućnosti.

Srbi su sami krivi za rano ispadanje sa SP-a

Komšije su (osim Nemanje Vidića) propustile "pomesti ispred svog praga" jer nakon što su protiv Gane igrali očajno i izgubili, Njemačku dobili tako što su pola utakmice igrali bunker protiv suparnika s igračem manje, na kraju ih je ždrijeb pomazio dodijelivši im u zadnjem kolu objektivno najlošiju reprezentaciju u skupini (dodatno oslabljenu neigranjem nekolicine ključni igrača) koju je pri tome u igri za prolazak držala tek "teška" teorija: Pobjeda protiv bolje Srbije s čak četiri gola razlike uz njemački trijumf nad Ganom ili njihova i njemačka pobjeda od 2:0.

Srbima je trebala bilo kakva pobjeda a sinoćnjim raspletom za plasman u osminu finala bio bi im dovoljan čak i bod. Nisu iskoristili svoje prilike i inicijativu u prvom dijelu, a za događaje u drugom, stručnjak svjetskog glasa Radomir Antić krivi "sreću", ne spominjući naravno da je prespavao ključni dio drugog poluvremena u kojem ga je izmjenama potpuno nadigrao neugledni kolega Verbeek.

Kapetan Dejan Stanković proziva suce, koji su na ovom prvenstvu doista sudili svašta ali da je za Cahillovo igranje rukom bio dosuđen penal, to bi stvarno bila svinjarija. Vjerojatno u "nogometnoj povijesti" nije zabilježen primjer da se dosudi penal u korist momčadi čiji igrač napuca loptu u ruku suparničkog igrača koji je protivniku i lopti (koju ne vidi) okrenut leđima.

Pročitajte više