Saudijci su dosad potrošili milijarde na gomilanje zvijezda. Ovo je rezultat

Foto: Profimedia; Grafike: Index.hr

"SAUDIJSKA liga sve je bolja, iduće sezone bit će još bolja, korak po korak mislim da će postati jedna od pet najboljih liga na svijetu, samo joj treba vremena i igrača", tim je riječima Cristiano Ronaldo prije nekoliko mjeseci, krajem prošle sezone u Saudi Pro ligi, najavio uragan kojim će njegovi novi poslodavci pomesti svjetsko nogometno tržište i odvesti iz Europe ne samo zvijezde na zalazu karijere nego i najbolje igrače na svijetu.

Neymar, Karim Benzema, Sadio Mane, Marcelo Brozović, N'Golo Kante, Roberto Firmino, Sergej Milinković-Savić, Jordan Henderson, Ruben Neves i Riyad Mahrez samo su neki od igrača koje smo godinama gledali u velikim ulogama u završnicama Lige prvaka i borbama za trofeje u ligama Petice koji su se ovog ljeta pridružili Portugalcu u najvećoj zemlji Arapskog poluotoka.

Sezona je već počela, ali nova pojačanja još pristižu i dojam je da Saudijci mogu privoljeti na dolazak koga god požele. A poželjeli su aktualnog dobitnika Zlatne lopte Benzemu, drugoplasiranog u izboru Manea, pa Neymara, za kojeg se očekivalo da će je osvojiti nakon odlaska Ronalda i Messija...

Potrošili 650 milijuna eura samo na transfere, a gdje su još plaće...

Koliko god se nogometni svijet sprdao s njegovom odlukom da prošle zime prihvati ponudu Al Nassra, nekoliko mjeseci kasnije pokazao se kao pionir, trendseter, prvi dašak vjetra u pustinjskoj oluji koja će otpuhati tolika velika imena iz europskog nogometa.

Naravno, za sve je odgovoran prvenstveno novac koji naftne bušotine u tom dijelu svijeta izbacuju na milijarde, a državni Javni investicijski fond (PIF) odlučio je preuzeti četiri najveća kluba u zemlji (Al Nassr, Al Ahli, Al Hilal i Al Ittihad) i pomoću poneke od tih milijardi kupiti nogomet.

Iako su i ostali klubovi dovodili poneko zvučno ime u momčad ili na klupu, ova četiri raspodijelila su najveće zvijezde i samo na transfere potrošila oko 650 milijuna eura, bez uračunatih plaća koje se kod najvećih zvijezda broje u stotinama milijuna godišnje. 

Sviđalo nam se to ili ne, Saudijci su tu i ne djeluju kao da će biti hit na nekoliko godina kao Kina, a onda opet nestati s karte velikih igrača na nogometnom tržištu. Lako je moguće da im se u godinama koje dolaze pridruže i okolne zemlje poput Katara ili UAE-a. Uostalom, već se razgovara o mogućnosti da već za dvije godine Saudijska Arabija ima predstavnika u europskoj Ligi prvaka. Dakle, sve je moguće.

Ali zasad se tek treba pokazati koliko će Saudi Pro liga sa svim novim zvijezdama biti uspješna, gledana i praćena, kakva će iskustva nositi oni koji su u njoj zaigrali i u kolikoj će se mjeri nastaviti trend odlazaka. Ovo je prva sezona nove nogometne ere.

U Saudi Pro ligi sudjelovat će 18 klubova, naslov brani Al Ittihad, kojem je to bio deveti naslov. Isto toliko ih ima i Al Nassr, a najtrofejniji Al Hilal je na 18, koliko dva najbliža pratitelja imaju zajedno. Četvrti PIF-ov klub Al Ahli prošle je sezone osvojio Prvu diviziju i vratio se u Pro ligu uz Al Hazem, Al Okhdood i Al Riyad.

Hrvatsku će, osim Marcela Brozovića u Al Nassru, od igrača predstavljati samo Domagoj Antolić, bivši dinamovac koji kreće u svoju treću sezonu u Damacu, ali tu su i tri trenera. Bivši trener Hajdukovih mlađih kategorija Krešimir Režić od 2020. je bio također u Damacu, ali ove je sezone preuzeo Al Tai. Njemu su se ovog ljeta pridružili bivši trener Dinama i Šahtara Igor Jovićević (Al Raed) te nekadašnji hrvatski izbornik Slaven Bilić (Al Fateh).

Abha Club

Abha iz istoimenog grada smještenog na preko 2000 metara nadmorske visine na jugozapadu zemlje nije među favoritima za vrh tablice. Trener mu je donedavni poljski izbornik Czeslaw Michniewicz, a najveća zvijezda njegov sunarodnjak Grzegorz Krychowiak, veznjak koji je igrao na SP-u u Kataru, ima iskustvo PSG-a, Seville i Premier lige, a prošle sezone već je igrao u Saudijskoj Arabiji na posudbi iz Krasnodara u Al Shababu.

Al Ahli

Trostruki prvak i povratnik u Pro ligu jedan je od PIF-ovih klubova, smješten je u Džedi i domaće utakmice igra na drugom najvećem stadionu u ligi King Abdullah Sports Cityju, koji dijeli s Al Ittihadom. Do zaključenja teksta potrošili su 143 milijuna eura na ovoljetne prinove, manje samo od Al Hilala, a najviše na Riyada Mahreza iz Manchester Cityja. Trener im je hvaljeni mladi njemački stručnjak Mathias Jaissle.

Al Ettifaq

Klub iz Dammama na obali Perzijskog zaljeva dvaput je bio saudijski prvak, ali posljednji put daleke 1987. Ovog je ljeta doveo Liverpoolova kapetana Jordana Hendersona i njegova dugogodišnjeg prethodnika Stevena Gerrarda, koji dolazi s klupe Aston Ville. U momčadi je od prošlog ljeta Makedonac Darko Velkovski nakon što je prethodne četiri godine proveo u Rijeci.

Al Fateh

Klub Slavena Bilića jedini je naslov prvaka osvojio prije deset godina, ali ne nada se da će ove sezone ponoviti takav uspjeh. Nije doveo nijedno pojačanje iz Europe, nego samo armensko-argentinskog veznjaka Lucasa Zelarayana iz MLS-a za 2.75 milijuna eura te kao slobodnog igrača Belgijca Denayera, koji je neko vrijeme bio standardan u Lyonu, ali lani je već igrao u Saudijskoj Arabiji.

Al Fayha

Klub s najmanjim stadionom u ligi (7000 mjesta) nikad nije bio prvak, ali je pretprošle sezone osvojio Kraljev kup. Momčad ima balkanski štih jer su joj trener Srbin Vuk Rašović, golman bivši partizanovac Vladimir Stojković, napadač nekadašnji zvezdaš Milan Pavkov, a sad je stigao i reprezentativac BiH Gojko Cimirot iz belgijskog Standarda. Za ukupno osam milijuna odštete došli su i afrički napadači Fashion Sakala i Henry Onyekuru.

Al Hazem

Al Hazem iz Ar Rassa, smještenog usred pustinje, ima tek malo veći stadion (8000), a i podjednako neimpresivnu momčad. Donedavni drugoligaš nije pokazao velike ambicije da se održi u Pro ligi ako je suditi po dosadašnjim transferima. Iz Kortrijka su za milijun i pol eura doveli Faiza Selemanija, krilnog napadača s Komora, a možda najzvučnija prinova je stoper Bruno Viana, kojeg se neki možda sjećaju iz Brage.

Al Hilal

Najveći saudijski klub bio je 18 puta prvak države i rekordna četiri puta prvak Azije, a kandidaturu za nove trofeje istaknuo je prvenstveno dovođenjem Neymara za službeno 90 milijuna eura odštete i 150 milijuna godišnje plaće, ali uz brojne druge beneficije. Ukupno je potrošio gotovo 350 milijuna eura samo na transfere. Takav klub, prikladno, igra na najvećem stadionu u zemlji, koji u Rijadu dijeli s Al Nassrom.

Al Ittihad

Deveterostruki saudijski i dvostruki azijski prvak na transfere je trošio najmanje od četiriju PIF-ovih klubova, "samo" 76 milijuna eura do zaključenja teksta, i to na dva igrača - Fabinha iz Liverpoola i Jotu iz Celtica. Ali kao slobodne igrače doveo je Karima Benzemu i N'Gola Kantea, a s klupe ga još od prošle sezone vodi ugledni portugalski stručnjak i bivši Tottenhamov menadžer Nuno Espirito Santo.

Al Khaleej

Klub iz Saihata jedan je od glavnih kandidata za ispadanje, a najveći aduti u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa su im portugalski trener Pedro Emanuel i njegova četiri sunarodnjaka na terenu, među kojima je prema Transfermarktu najvredniji Fabio Martins. Ovog je ljeta na gol iz turskog Konyaspora stigao reprezentativac BiH Ibrahim Šehić za 700.000 eura.

Al Nassr

Odljev igrača iz Europe započeo je upravo Al Nassrovim dovođenjem Cristiana Ronalda. Kako je deveterostruki prvak svojeg kapitalca doveo još na zimu, na ljeto je potrošio još "samo" 78 milijuna eura na Manea, Brozovića, Fofanu i Tellesa. Zasad na terenu ostvaruje željene efekte Ronaldova dolaska, ali barem je skupio već 18 milijuna pratitelja na Instagramu, više nego svi ostali klubovi iz lige zajedno.

Al Okhdood

Ovaj će klub iz Najrana, blizu granice s Jemenom, prvi put u povijesti igrati u najjačem razredu saudijskog nogometa nakon što je ove godine dovršio pohod započet osvajanjem četvrte lige 2018. godine. No pogled na momčad i pojačanja ne ulijeva povjerenje da će se dugo zadržati među najboljima. Svih sedam stranaca doveo je ovog ljeta za ukupno milijun eura odštete, a među njima bivšeg Barcelonina juniora Alexa Collada na posudbu iz Betisa.

Al Raed

Nakon rastanka sa Šahtarom bivši Dinamov trener Igor Jovićević preuzeo je Al Raed. Klub iz Buraide najveću odštetu u povijesti platio je 2020. za Nemanju Miletića (550.000 eura), koji se godinu kasnije bez odštete vratio u Partizan. Najznačajnija prinova ovog ljeta im je povremeni norveški reprezentativac Mathias Normann, koji je godinu dana igrao u Premier ligi, a dolazi iz Rostova.

Al Riyadh

Klub iz istoimenog glavnog grada vratio se u najjaču saudijsku ligu nakon 18 godina, i to zahvaljujući širenju Pro lige na 18 klubova pa mu je za promociju bilo dovoljno i četvrto mjesto. Do sada isključivo domaćoj momčadi ovog je ljeta jeftino ili besplatno priključio osam stranaca, među kojima je najzvučnije ime španjolski krilni napadač Juanmi, koji je stigao na posudbu iz Betisa za milijun eura.

Al Shabab

Četvrti najtrofejniji saudijski klub sa šest naslova prvaka je Al Shabab iz Rijada, koji je prvi počeo nuditi popratne sadržaje poput hotela, šoping-centra, klupske televizije i muzeja. Ovog se ljeta isprsio s 18 milijuna eura za Strasbourgova napadača Habiboua Dialloa, a glavna zvijezda je Argentinac Ever Banega, koji je nakon Valencije, Atletica, Seville i Intera stigao u klub 2020. i od tada ubilježio već više od 100 nastupa.

Al Taawoun

Al Taawoun je posljednjih godina stremio postati nova sila u saudijskom nogometu, osvojio Kraljev kup 2019., bio treći u prvenstvu i igrao nokaut-fazu Lige prvaka iduće godine, ali uz četiri PIF-ova kluba teško može u sam vrh. Dugogodišnji Nantesov branič Andrei Girotto najveće im je pojačanje ovog ljeta, a bivši Realov junior Alvaro Medran već udomaćena zvijezda. 

Al Tai

Hrvatski stručnjak Krešimir Režić imat će težak posao jer je njegova momčad posljednja na Transfermarktovu popisu procijenjene vrijednosti. Sve prinove ovog ljeta Al Tai je doveo bez odštete, a najveće ime mu je i dalje Alfa Semedo, reprezentativac Gvineje Bisau koji je dvije sezone igrao u engleskom Championshipu, a u Saudijsku Arabiju stigao je prije godinu dana iz Vitorije Guimaraes.

Al Wehda

Jedini prvoligaš iz najsvetijeg muslimanskog grada Meke odmah je iznad Al Taija po vrijednosti, ali i prošlosezonski finalist Kraljeva kupa, gdje ga je zaustavio Al Hilal na penale. Marokanski štih u momčadi ovog je ljeta povećao stoper El Yamiq iz Valladolida za 1.2 milijuna eura, a jedina druga strana prinova im je Odion Ighalo, nigerijski napadač koji u karijeri ima i 23 utakmice za Manchester United, ali već je treću godinu u Saudijskoj Arabiji.

Damac

Jedan od samo dva prvoligaša čije ime ne počinje s Al i jedini koji ne igra domaće utakmice u svom gradu (Khamis Mushait), nego u obližnjoj Abhi. Krešimira Režića na klupi je naslijedio slavni rumunjski reprezentativac Cosmin Contra, ali Hrvatsku i dalje tu predstavlja bivši dinamovac Domagoj Antolić. Gambijac Assan Ceesay stigao je iz Leccea, Kamerunac N'Koudou iz Bešiktaša, a najveća je zvijezda ugledni Nizozemac Adam Maher.

Pročitajte više