Semenya prošla terapiju redukcije razine testosterona?

MEĐUNARODNA atletska federacija (IAAF) donijela je ovaj tjedan odluku da se svjetskoj prvakinji na 800 metara Caster Semenyi dopuste nastupi u ženskoj konkurenciji.

Zaključen je na taj način slučaj koji se razvlačio 11 mjeseci, još od Svjetskog prvenstva u Berlinu prošle godine kada je IAAF naredio da se Semenya podvrgne testiranju spola.

No, ostaje pitanje zašto je sve trajalo tako dugo, a i IAAF-ova poruka u službenom priopćenju da nikakvi medicinski podaci o slučaju neće biti pušteni u javnost ostavila je dosta nedoumica. Stoga i ne čude procjene u velikom broju medija da je Semenya proteklih mjeseci bila podvrgnuta hormonalnoj terapiji i da zbog toga sve dosad nije dobila dozvolu za nastupe.

Takvoj je tvrdnji sklon i znanstvenik s Instituta za sport u Cape Townu Ross Tucker.

"Semenya je vjerojatno bila podvrgnuta terapiji u kojoj se smanjivala razina testosterona, a podizala razina estrogena u njezinom tijelu", iznio je Tucker mišljenje za južnoafrički Times.

Zanimljivo je kako je IAAF već ranije najavio da će svoju odluku o budućnosti 19-godišnje atletičarke objaviti u lipnju.

"To također pokazuje da je IAAF vjerojatno promatrao njezino stanje, a s obzirom na to da terapija traje između šest i devet mjeseci, sve je jasno", dodao je Tucker i zaključio:

"Ako joj je smanjena razina testosterona, to će je sigurno usporiti jer će biti narušen njezin oporavak od treninga. Smanjit će se i masa njezinih mišića, a povećat će se postotak masti u tijelu. U takvoj će situaciji teško izdržati dosadašnje treninge."

Pročitajte više