sp u rukometu

Senzacija u Egiptu. Desetkovana Švedska srušila Francuze za finale SP-a

Foto: Epa

SENZACIJA u polufinalu SP-a u Egiptu. Švedska je pobijedila Francusku 32:26 i izborila je utakmicu za zlatnu medalju.

Švedska će se u nedjelju za zlato boriti protiv boljeg iz susreta Danske i Španjolske koji se igra večeras od 20:30.

Švedska je jedna od najtrofejnijih reprezentacija u povijesti rukometa. Šveđani su bili četiri puta prvaci svijeta, četiri puta prvaci Europe i imaju čak četiri olimpijska srebra. Po rukometnom su nasljeđu velesila, ali u Egipat su došli desetkovani izostancima.

Bez devet igrača do finala

Izbornik Glenn Solberg je na sjever Afrike otputovao bez čak devet standardnih reprezentativaca. Neki su otpali zbog ozljeda, a neki zbog koronavirusa. Osnovni cilj im je bio plasman u četvrtfinale, a sve više od toga smatralo se fantastičnim uspjehom. Na finale je malo tko računao, ali impresivnom igrom protiv favoriziranih Francuza Šveđani su zasluženo izborili meč za svjetsko zlato.

Švedska je napadački fantastično odigrala prvo poluvrijeme tijekom kojega francuski vratari nisu ostvarili nijednu obranu. Nakon što je povela s 8:7 u 15. minuti, Švedska više nije ispuštala prednost sve do kraja dvoboja. Do poluvremena je povela s tri razlike (16:13), a u nastavku je mirno održavala prednost od tri do šest pogodaka.

Najefikasniji u sastavu Švedske bio je Hampus Wanne s 11 golova, šest je uz stopostotni učinak dodao Daniel Pettersson, dok su Nedim Remili i Hugo Descat s po četiri pogotka predvodili Francusku.

Švedska je zadnji put bila u finalu baš u Egiptu 1999.

Švedska će tako osmi put zaigrati u finalu svjetskog prvenstva, no prvi put nakon 20 godina. Do sada je osvojila četiri naslova, posljednji upravo u Egiptu 1999. godine. Francuska je, pak, na drugom SP-u zaredom zaustavljena u polufinalu, prije dvije godine je izgubila od Danske, a sada je kobna bila Švedska.

Švedska će u nedjeljnom finalu igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojemu će od 20:30 igrati branitelj naslova Danska i europski prvak Španjolska. Francuska će također u nedjelju igrati za broncu protiv poraženog iz drugog polufinala.

Pročitajte više