Šesti NBA prsten ide u Sloveniju. Znate li tko ih je sve osvojio?

Foto: Profimedia

NIKOLA JOKIĆ osvojio je svoj prvi naslov NBA prvaka nakon što je s 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije vodio Denver Nuggetse do pobjede 94:89 nad Miami Heatom i dovršio finalnu seriju ukupnim omjerom 4:1. 

I prije finala se znalo da će Srbija ove godine dobiti svoj peti NBA prsten, jer u sastavu Miamija povremeno u igru uskače rookie Nikola Jović, ali pobjeda Denvera ostavila je Sloveniju kao najtrofejniju zemlju bivše Jugoslavije u NBA ligi.

Ulogu sličnu Jovićevoj u Miamiju, u Denveru ima Vlatko Čančar, 26-godišnji slovenski reprezentativac, koji je europskom zlatu iz 2017. sad pridodao još jedan golem košarkaški trofej. Čančar je u Nuggetsima već četiri godine, a u tom je razdoblju za njih zaigrao 130 puta u osnovnom dijelu sezone uz prosjek od 3.5 poena. Ove je godine u finalu igrao točno 29 sekundi.

Tri slovenska prstena sa Spursima, dva s Lakersima

Prije Čančara, Rašo Nesterović osvojio je jedan (2005.), a Beno Udrih dva prstena sa San Antonio Spursima (2005. i '07.), dok je Saša Vujačić dvaput bio prvak kao član LA Lakersa (2009. i '10.).

Srbija je do Jokića imala četiri prvaka - Darka Miličića s Detroitom 2004., Predraga Stojakovića s Dallasom 2011. te Ognjena Kuzmića 2015. i Nemanju Bjelicu 2022., obojicu s Golden Stateom. Samo, svi su oni bili isključivo promatrači ili statisti u finalu, za razliku od Jokića, koji je bio MVP.

Prsten i za pomoćnog trenera iz Srbije

Iako se neće računati u statistici igrača, uz Jokića je ove godine prsten osvojio još jedan Srbin, pomoćni trener Ognjen Stojaković, koji je u Denveru već 10 godina, a stigao je kao videokoordinator godinu prije nego što će Nuggetsi izabrati Jokića na draftu.

Petim se prstenom Srbija odvojila od Hrvatske, koja je i dalje na ona četiri uzastopna od 1995. do 1998. - Žana Tabaka s Houstonom i Tonija Kukoča triput s Chicagom.

Pročitajte više