Sezona s pet derbija: Hajduk bez postignutog gola potvrdio finale Kupa

DINAMO i Hajduk, u skladu s očekivanjima, potvrdili su svoj plasman u finale Hrvatskog kupa. Modri su na Maksimiru razbili Zagreb 4:1, a Cibalia i Hajduk odigrali su bez pogodaka, ali bijelima je velika prednost s Poljuda (4:1) bila više nego dovoljna.

> Tijek susreta

Mjesec svibanj ponudit će tako pravu poslasticu svim ljubiteljima hrvatskog nogometa. Finalne utakmice Kupa između Hajduka i Dinama na rasporedu su 13. i 27. svibnja, a samo četiri dana nakon druge finalne utakmice, u nedjelju 31. svibnja igra se posljednje kolo Prve HNL. Draž će biti još veća ukoliko zadnji derbi na Poljudu doista bude odlučivao o naslovu prvaka, kao što mnogi već sad predviđaju da hoće.

Nastavak Hajdukove realizacijske krize

Iako se 3.500 tisuće gledatelja na tribinama stadiona u Vinkovcima nadalo reprizi uzbudljivog dvoboja koji su u nedjelju odigrali Cibalia i Hajduk, uzvratna utakmica polufinala Hrvatskog kupa nije bila pretjerano tako atraktivna.

Razlog tome vjerojatno je velika prednost koju je Hajduk stvorio na Poljudu, gdje su bijeli slavili 4:1, pa su obje ekipe u susret ušle vrlo opušteno, s ciljem da što bezbolnije odrade tih devedeset minuta na travnjaku. Prvo poluvrijeme ponudilo je nekoliko kvalitetnih šansi Hajduka, ali momčad Ante Miše na stadionu u Vinkovcima očito ima velikih problema s realizacijom. Prva prilika propala je radi nesporazuma Oremuša i Skoke, a u 10. minuti utakmice Nikola Kalinić nije sa 11 metara uspio pogoditi okvir gola nakon duplog pasa s Marinom Tomasovom.

Pet minuta kasnije opet je Tomasov bio nadomak asistenciji kad je proigrao Oremuša, ali mladom se napadaču lopta odbila od noge i pobjegla u gol-aut iako je bio sam pred Cibalijinim vratarom Davorom Burscom. Nekoliko minuta kasnije još jednom su obranu Vinkovčana namučili Kalinić i Oremuš, ali lopta jednostavno nije htjela ući u mrežu.

Dosadno drugo poluvrijeme u Vinkovcima

U 20. minuti probudila se i Cibalia, koja je dotad nešto pokušavala isključivo Milardovićevim slobodnim udarcima, ali Danijel Subašić u dvije je prilike izvrsnim reakcijama spasio svoju mrežu. Najprije je istrčao s gola i do lopte stigao prije Šimunca, da bi zatim pravovremeno boksao loptu koja je ubačena na peterac. Posljednjih 15 minuta prvog dijela prošlo je u vrlo smirenom ritmu, bez iti jedne prave prilike i već tada je bilo jasno da nas čeka drugo poluvrijeme u kojem publika neće uživati jer su obje momčadi već počele razmišljati o prvenstvenim susretima koji ih čekaju u nastavku sezone.

U cijelom drugom poluvremenu vidjeli smo terensku inicijativu Hajduka koju bijeli nisu uspjeli realizirati i samo jednu pravu priliku. U 84. minuti obrana Cibalije je ispala nakon brze akcije Hajduka, na lijevoj strani Marin Tomasov ostao je sasvim sam pred Burscom, ali golman Cibalije ušao mu je u putanju i spriječio mladog veznjaka da zabije gol. Novih prilika do kraja susreta nije bio pa su navijači s tribina otišli razočarani; Hajduku gostovanja u Vinkovcima očito ne leže s obzirom da već drugi put u tri dana nisu uspjeli slaviti protiv Cibalije.

P.V.
Foto: Damir Gilbušić / CROPIX

Pročitajte više